Spoznajte drugih 5 finalistov razpisa Mladi upi

Tudi v letu 2016 se nadaljuje projekt ’Mladi upi’, ki je namenjen mladim talentom s področja športa, umetnosti in znanosti. Strokovna komisija je izmed vseh prijavljenih izbrala 20 najbolj perspektivnih mladih upov, ki smo vam jih predstavili pred dobrima dvema tednoma. Minuli teden ste lahko podrobneje spoznali prvo peterico, tokrat pa vam predstavljamo drugih pet talentov.

Drugih 5 finalistov razpisa Mladi upi

(Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Razpis projekta Mladi upi se je zaključil 23. marca, izmed vseh prijavljenih pa je strokovno komisijo najbolj prepričalo 20 nadarjenih športnikov, umetnikov in znanstvenikov. Vsak izmed finalistov z izjemnim talentom, popolno predanostjo in zavidljivimi dosežki izstopa v svoji panogi in si zasluži podporo pri razvoju svojih talentov. Prvih pet upov smo vam podrobneje predstavili minuli teden, tokrat pa spoznajte naslednjih pet nadarjenih športnikov, umetnikov in znanstvenikov.

Annemarie Glavič se je že v otroških letih zapisala glasbi. Najprej se je v bližnjem župnišču spoznala s kljunasto flavto, v glasbeni šoli pa ji je profesorica predstavila še prečno flavto, v katero se je mlada glasbenica zaljubila na prvi pogled in jo izbrala kot glavni instrument tudi na srednješolski ravni izobraževanja. Predanost in motiviranost sta hitro obrodila bogate sadove: prišla so tekmovanja, z njimi pa tudi odlični rezultati. Prav zato ne čudi, da se želi Annemarie po opravljeni maturi vpisati na priznano akademijo Mozarteum v Salzburgu in po končanem študiju igrati v katerem izmed priznanih orkestrov.

Annemarie Glavič, mladi upi 2016 - 4

Annemarie Glavič (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Vid Vrhovnik je svojo športno pot pričel na smučarski skakalnici v rodnem Velenju, a kaj hitro spoznal, da lahko s kombinacijo skokov in tekov poseže po še boljših rezultatih. Po končani osnovni šoli se je zaradi boljšega usklajevanja treningov in šolskih obveznosti vpisal na Gimnazijo Franceta Prešerna v Kranju in intenzivni treningi so kmalu prinesli tudi vidnejše uvrstitve, med katerimi pa zagotovo najbolj izstopa zlata medalja z letošnjih olimpijskih iger mladih. V prihodnje se želi mladi kombinatorec z dobrimi predstavami uvrščati na tekme svetovnega pokala in tam dosegati čim boljše rezultate, dolgoročni cilj pa so seveda tudi olimpijske igre v absolutni kategoriji.

Vid Vrhovnik, mladi upi 2016 - 4

Vid Vrhovnik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Kaja Kajzer je že kot majhna deklica pokazala svojo vztrajnost in borbenost; vrlini ki sta pri borilnih veščinah izjemno pomembni. Trmasto je namreč kljubovala staršema, ki sta jo prepričevala, da judo ni za punce in na koncu dosegla svoje: vpisala sta jo na šolski krožek, ki pa ga je kmalu prerasla, zato je začela trenirati na klubski ravni. Vsakodnevni treningi in številna odrekanja so se hitro izplačala, saj je začela Kaja hitro premagovati celo precej starejše konkurentke. Prav zato ne čudi, da ima mlada judoistka jasno začrtane cilje: zmago na evropskem in svetovnem kadetskem prvenstvu ter kvalificiranje na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, od koder bi se rada vrnila z medaljo.

Kaja Kajzer, mladi upi 2016 - 2

Kaja Kajzer (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Nino Celec je v zgodnjem otroštvu dolgo kolebal med nogometom in teki, a ko je obiskal prvi trening atletike, je nogometno igrišče hitro zamenjal za atletski stadion, kjer danes preživi večino svojega časa. Čeprav je dopolnil šele 18 let, se že lahko pohvali z naslovom državnega prvaka v skoku v daljino v članski konkurenci, kar je zagotovo odlično izhodišče za nadaljne uspehe tako na državnem, kot tudi na mednarodnem področju. Kot vsak športnik se tudi Nino želi v prihodnosti kvalificirati na olimpijske igre, odločen pa je, da ga bosta na profesionalni karieri vedno vodila trdo delo in poštenost.

Nino Celec, mladi upi 2016 - 7

Nino Celec (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Žana Milošiča Dundeka so črno bele tipke očarale že v zgodnjem otroštvu, ko je poslušal očeta, ki je igral klavir. Zvok ga je popolnoma prevzel in pri osmih letih je tudi sam začel nežno ’tolči’ po klavirskih tipkah. Že kmalu v svojem osnovnem glasbenem šolanju je vzbudil pozornost z neizmernim talentom, predanostjo in izrazito muzikalnostjo, posledica tega pa so zavidljivi uspehi na številnih klavirskih tekmovanjih, mednarodnih pianističnih revijah ter nastopih doma in v tujini. Njegov cilj v bližnji prihodnosti je udeležba na priznanem in zahtevnem CHOPIN tekmovanju v Varšavi, najbolj od vsega pa si želi postati koncertni pianist.

Žan Milošič Dundek, mladi upi 2016 - 6

Žan Milošič Dundek (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Prvih deset finalistov projekta Mladi upi je torej znanih. Njihove podrobnejše predstavitve si lahko ogledate na spletni strani Mladi upi, kjer vam bomo vsak teden predstavili po pet nadarjenih mladih športnikov, glasbenikov in znanstvenikov. Ko bodo sredi maja razkrite zgodbe celotne dvajseterice talentov, bo razpisna komisija na osnovi razpisnih meril izmed finalistov izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore pa boste lahko z glasovanjem na spletni strani Mladi upi izbrali tudi vi.

Projekt Mladi upi

Dobrodelni projekt Mladi upi je namenjen nadarjenim športnikom, umetnikom in znanstvenikom, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva. V vsaki oddaji Znan obraz ima svoj glas ima eden izmed osmerice znanih Slovenk in Slovencev skrito misijo ter s tem v sklad Mladi upi 2016 prinese denarni znesek, katerega višina je odvisna od njegove uvrstitve v oddaji. Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti ta znesek podvoji. Skupaj je znanim obrazom in zavodu Vse bo v redu do zdaj uspelo zbrati že 28.000 evrov.

V nedeljo 1. maja sicer tekmovalci oddaje Znan obraz ima svoj glas počivajo, oddaja pa se na male ekrane vrača 8. maja ob 20.00. Takrat ne zamudite zanimivih preobrazb ter zabavnih in spektakularnih nastopov.

Znan obraz ima svoj glas

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
 
revolucija_mb 29.04.2016 09:46:06
Seveda, treba je selekcije se učit v mladih letih in delati razlike med mladimi. Bolano...
Več komentarjev