To so zmagovalci razpisa Mladi upi 2016!

Prejemniki finančnih sredstev iz razpisa Mladi upi 2016 so znani. Zmagovalka spletnega glasovanja je postala obetavna judoistka Kaja Kajzer, strokovna komisija pa je poleg tega izbrala še 11 talentiranih posameznikov.

kolaž, prejemniki finančnih sredstev Mladi upi 2016

Predstavljamo prejemnike finančnih sredstev iz sklada Mladi upi 2016! (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Tudi to pomlad so nedelje na POP TV rezervirane za priljubljeni šov Znan obraz ima svoj glas, v katerem osem znanih Slovenk in Slovencev s svojimi preobrazbami in pevskimi nastopi pridno zbira točke, seštevek katerih bo določil zmagovalca. A to ni bila njihova edina naloga. Vsako nedeljo je imel eden izmed njih tudi skrito misijo. Znan obraz, ki je imel skrito misijo, je v sklad Mladi upi 2016 prinesel denarni znesek, katerega višina je bila odvisna od njegove uvrstitve v oddaji, Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, pa je ta znesek vsakokrat podvojil. Zbrana sredstva bodo razdelili med 12 mladih upov: nadarjenih športnikov, umetnikov in znanstvenikov, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva.

Zmagovalka spletnega glasovanja je Kaja Kajzer!

Od 12. do 23. maja ste na spletni strani mladi-upi.si lahko oddali svoj glas za tistega izmed dvajsetih finalistov razpisa Mladi upi, ki vas je v svoji predstavitvi najbolj prepričal. Največ glasov podpore in s tem del finančnih sredstev iz sklada Mladi upi 2016 je v času glasovanja prejela judoistka Kaja Kajzer.

Kaja je že kot majhna deklica pokazala svojo vztrajnost in borbenost; vrlini ki sta pri borilnih veščinah izjemno pomembni. Trmasto je namreč kljubovala staršema, ki sta jo prepričevala, da judo ni za punce in na koncu dosegla svoje: vpisala sta jo na šolski krožek, ki pa ga je kmalu prerasla, zato je začela trenirati na klubski ravni. Vsakodnevni treningi in številna odrekanja so se hitro izplačala, saj je začela Kaja hitro premagovati celo precej starejše konkurentke. Prav zato ne čudi, da ima mlada judoistka jasno začrtane cilje: zmago na evropskem in svetovnem kadetskem prvenstvu ter kvalificiranje na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, od koder bi se rada vrnila z medaljo.

Kaja Kajzer, mladi upi 2016 - 4

Kaja Kajzer (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Strokovna komisija je izbrala še 11 zmagovalcev!

Strokovna komisija, ki so jo letos sestavljali športni psiholog mag. Aleš Vičič, atletinja Brigita Bukovec, pomočnica ravnatelja na Gimnaziji Ledina Helena Osterman, znanstvenik in pedagog doc. dr. Robert Repnik, pevka Jadranka Juras, ravnateljica OE Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Polona Češarek in direktorica službe za upravljanje z zaposlenimi v Zavarovalnici Triglav, d. d., Metoda Debeljak, je na podlagi razpisnih pogojev med dvajsetimi kandidati izbrala še 11 prejemnikov finančnih sredstev. Ta bodo mladim nadarjenim posameznikom v pomoč pri razvoju njihovih talentov.

Kdo so torej prejemniki finančnih sredstev po izboru strokovne komisije?

Jerneja Jenšterle, taekwon-do

Jerneja se je s teakwondojem prvič srečala v tretjem razredu osnovne šole, saj je ravno to borilno veščino izbrala kot vir nabiranja dodatne kondicije, ki jo je potrebovala v njeni takrat primarni disciplini - plavanju. Sčasoma je začel taekwondo izpodrivati vodni šport, dobri rezultati na tekmovanjih in odlično vzdušje v klubu pa so na koncu vodili do odločitve, da se mlada športnica povsem posveti borbam. Danes se Jerneja lahko pohvali s pestrim naborom pokalov in medalj z domačih in mednarodnih tekmovanji, z naslovom svetovne mladinske prvakinje ter s kar tremi naslovi mladinske evropske prvakinje v borbah. Naslednjo sezono bo prestopila v člansko selekcijo in tudi tam je njen cilj zasesti tako evropski, kot tudi svetovni prestol v taekwondoju.

Jerneja Jenšterle, mladi upi 2016 - 9

Jerneja Jenšterle (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Kaja Verdnik, deskanje na snegu

Kajina športna pot se je začela v rani mladosti, a je najprej trenirala jazz balet, nato atletiko, potem pa jo je prijatelj seznanil z deskanjem na snegu in mlada športna navdušenka je takoj vedela, da je to disciplina, s katero se želi ukvarjati na profesionalni ravni. Specializirala se je za disciplino prosti slog, znotraj katere tekmuje v dveh kategorijah: slopestyle in snežni žleb. Njeno strmo pot do vrhunske deskarke je v lanski sezoni prekinila huda poškodba kolena, a Kaja je pogumno sanirala poškodbo ter se v letošnji sezoni uspešno vrnila na bele strmine in ponovno začela dosegati odlične rezultate. Prav zato ima upravičeno zastavljene visoke cilje: tekmovati, zmagovati in se na olimpijskih igrah čez dve leti povzpeti na zmagovalni oder.

Kaja Verdnik, mladi upi 2016 - 7

Kaja Verdnik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Nino Celec, atletika

Nino je v zgodnjem otroštvu dolgo kolebal med nogometom in teki, a ko je obiskal prvi trening atletike, je nogometno igrišče hitro zamenjal za atletski stadion, kjer danes preživi večino svojega časa. Čeprav je dopolnil šele 18 let, se že lahko pohvali z naslovom državnega prvaka v skoku v daljino v članski konkurenci, kar je zagotovo odlično izhodišče za nadaljne uspehe tako na državnem, kot tudi na mednarodnem področju. Kot vsak športnik se tudi Nino želi v prihodnosti kvalificirati na olimpijske igre, odločen pa je, da ga bosta na profesionalni karieri vedno vodila trdo delo in poštenost.

Nino Celec, mladi upi 2016 - 2

Nino Celec (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Neža Klančar, plavanje

Neža se je že kot majhna punčka najbolje počutila v vodi, zato jo je mamica pri šestih letih vpisala v plavalni klub, da bi se njeno čofotanje spremenilo v dobro plavalsko znanje. A ta športna disciplina je navihano dekletce tako zelo navdušila, da je plavanje postalo del njenega vsakdana. Treningi so postajali vse bolj intenzivni, pridno delo pa je kmalu obrodilo tudi sadove: Neža je namreč začela dosegati odlične rezultate in konstantno premagovati konkurenco. Sledil je vpoklic v slovensko reprezentanco, s katero je uspešno nastopila na že kar nekaj tekmovanjih, njen največjih cilj v prihodnjih letih pa so olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Neža Klančar, mladi upi 2016 - 12

Neža Klančar (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Aja Jerman Bukavec, ritmična gimnastika

Aja se je z ritmično gimnastiko začela ukvarjati pri osmih letih, a je že po nekaj tednih treninga v mlajših kategorijah tako močno napredovala, da je prestopila v skupino starejših deklet. Svoje življenje v celoti podreja izbrani športni disciplini, kar dokazujejo tudi številni uspehi tako v mladinski, kot tudi že v članski kategoriji. Njeni cilji so jasni: dosegati čim boljše rezultate na mednarodni ravni, trenirati v Rusiji ter nekoč zastopati barve slovenske zastave na olimpijskih igrah, od koder bi se bilo seveda najlepše vrniti z medaljo okrog vratu.

Aja Jerman Bukavec, mladi upi 2016

Aja Jerman Bukavec (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Dorotea Senica, flavta

Zvok prečne flavte je Doroteo navdušil pri vsega šestih letih, ko je dve leti pozneje smela začeti igrati nanjo, pa se ji je uresničila največja otroška želja. Že takrat se je odločila, da bo svoje življenje posvetila temu instrumentu, izkazano zaupanje profesorice pa je poplačala s pridnim delom in vestnim učenjem. Znanje je pridobivala z neverjetno hitrostjo, zato se je pri trinajstih letih že vpisala na Konservatorij za glasbo v Mariboru, le dve leti pozneje, pa je opravila tudi sprejemni izpit na univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer danes študira flavto. Kljub mladosti se lahko že pohvali s številnimi samostojnimi recitali in mnogimi zmagami na tekmovanjih, njen cilj pa je tekmovati s svetovno konkurenco ter nekoč igrati kot solistka flavtistka v priznanem orkestru.

Dorotea Senica, mladi upi 2016 - 5

Dorotea Senica (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Žan Milošič Dundek, klavir

Žana so črno bele tipke očarale že v zgodnjem otroštvu, ko je poslušal očeta, ki je igral klavir. Zvok ga je popolnoma prevzel in pri osmih letih je tudi sam začel nežno ’tolči’ po klavirskih tipkah. Že kmalu v svojem osnovnem glasbenem šolanju je vzbudil pozornost z neizmernim talentom, predanostjo in izrazito muzikalnostjo, posledica tega pa so zavidljivi uspehi na številnih klavirskih tekmovanjih, mednarodnih pianističnih revijah ter nastopih doma in v tujini. Njegov cilj v bližnji prihodnosti je udeležba na priznanem in zahtevnem CHOPIN tekmovanju v Varšavi, najbolj od vsega pa si želi postati koncertni pianist.

Žan Milošič Dundek, mladi upi 2016 - 3

Žan Milošič Dundek (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Jani Leban, tolkala

Jani se je z družino tolkal prvič srečal pri osmih letih in kaj hitro spoznal, da šteje veliko več članov, kot samo navaden boben. To ga je postavilo pred sila zanimiv izziv: osvojiti tehnike čim večjega števila tolkal. S pridnim delom je hitro napredoval in začel nastopati na velikih odrih, tekmovati in posegati po najžlahtnejših odličjih. Prav zato se želi letos po maturi vpisati na akademijo v Münchnu ali na Dunaju, se izpopolnjevati na seminarjih priznanih tolkalistov in nekoč nastopati na svetovnih glasbenih odrih.

Jani Leban, mladi upi 2016

Jani Leban (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Nikola Pajanovič, violina

Nikoli je bila glasba položena v zibko, saj izhaja iz glasbene družine. A to seveda ne pomeni, da mu je bilo pri udejstvovanju z glasbo kdaj prizaneseno. Ravno nasprotno: v domačem okolju se je naučil, da mora za dobre rezultate življenje posvetiti vadbi oziroma igranju instrumenta. In mladi virtuoz je to sprejel z največjim veseljem, saj je, kot pravi, violina njegova velika ljubezen. Rezultat trdega dela je 12 zlatih plaket in prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih, a tu se zgodba perspektivnega violinista ne zaključi. V prihodnje bi se rad čim več izobraževal pri svetovno priznanih profesorjih, saj se zaveda, da bo le tako lahko uresničil svoje sanje: postati vrhunski solist.

Nikola Pajanovič, mladi upi 2016 - 1

Nikola Pajanovič (Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Luka Govedič, naravoslovne znanosti

Luka se že od nekaj srečuje s težavo, ki je večini njegovih vrstnikov tuja: zanima ga preveč stvari. Pravzaprav ga je dolgo zanimalo skoraj vse. V višjih razredih osnovne šole je polje svojega zanimanja nato vendarle omejil na naravoslovje, bolj natančno pa se mu še ni uspelo specializirati: vrhunske uspehe na državni in mednarodni ravni namreč dosega tako v kemiji, kot tudi v matematiki, fiziki, logiki, naravoslovju in astronomiji. Pri vsega 15 letih se bo letos udeležil olimpijade iz naravoslovja, kar je vsekakor jasen znak, da govorimo o bodočem znanstveniku svetovnega formata. V prihodnosti si Luka želi najprej študirati v tujini, nato pa delovati kot raziskovalec na kakšnem izmed inštitutov ali razviti lasten proizvod in ga lansirati na trgu.

Luka Govedič, mladi upi 2016 - 3

Luka Govedič (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Aleksej Jurca, lingvistika in astronomija

Aleksej je zaradi izjemne nadarjenosti in inteligence osnovno šolo zaključil v sedmih letih, danes, pri 16 letih je dijak tretjega letnika gimnazije. Kljub rani mladosti se lahko že pohvali z odličnimi rezultati na olimpijadi iz fizike, olimpijadi iz astronomije in astrofizike ter na naravoslovni olimpijadi. Če je bil na začetku v celoti zapisan teoriji, pa v zadnjem času veliko pozornosti posveča predvsem praktičnemu delu: opazovanju neba. V prihodnje bi rad uspešno nadaljeval šolanje in raziskovalno delo, predvsem pa si želi, da bi v okolici Ljubljane našel dober prostor za opazovanje neba in čim več noči preživel pod jasnim milim nebom.

Aleksej Jurca, Mladi upi 2016

Aleksej Jurca (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Prejemniki finančnih sredstev bodo to nedeljo, 29. maja, gostje finalne oddaje šova Znan obraz ima svoj glas.

Na zadnjo majsko nedeljo je pred nami še finalna oddaja Znan obraz ima svoj glas. Še zadnji nedeljski večer spektakularne zabave in vrhunskih imitacij. Še zadnje preobrazbe superfinalistov Tilna, Miša, Jane in Samuela, ki se bodo za vaše glasove in častni naziv zmagovalca borili s preobrazbo, ki si jo bodo določili sami. Za zabavni duet bosta poskrbeli Ines in Renata, ki se bosta preobrazili v like iz Village People, Nejc in Ani pa si bosta delila romantiko kot Robbie Williams in Nicole Kidman. Spektakel večera bo zaključil eden izmed žirantov, ki bo imitiral Darjo Švajger, svojevrsten vrhunec večera pa bo zagotovo tudi predstavitev prejemnikov finančnih sredstev iz sklada Mladi upi 2016.

Znan obraz ima svoj glas - 11. oddaja - 2

Ne zamudite finalne oddaje Znan obraz ima svoj glas to nedeljo ob 20. uri na POP TV. (Foto: Miro Majcen)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
Malečka 24.05.2016 16:47:05
Čestitke vsem. To bi morale delati Zoisove štipendije, financirati oz. omogočati razvijanje nadarjenosti. V taki obliki kot to dela Zavarovalnica Triglav.
Jernej Domonkoš 24.05.2016 19:32:58
Samo kaj ko naša vlada za njih nima denarja.
Več komentarjev