Zaradi dihalnih težav umrla tudi dveletna deklica

V ljubljanskem kliničnem centru je povečano število obolelih otrok z bronhiolitisom. Gre za obolenje spodnjih dihal, ki pa se lahko zaplete pri dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo v osnovi bolezni dihal oziroma srca.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Starše slovenskih otrok pretresa vest o novi smrtni žrtvi med malčki. Konec tedna je zaradi zapleta pri virozi zaradi dihalnih težav umrla komaj dveletna deklica.

To je že druga tragična smrt med najmlajšimi pri nas v dobrih dveh tednih. Otrok je hodil v vrtec, drugi starši tam pa so bili o primeru obveščeni in so pretreseni.

Konkretnega primera v ljubljanskem UKC ne komentirajo, so pa povedali, da se je v zadnjih desetih dneh močno povečalo število bolnikov, zlasti otrok, ko gre za bronhiolitis, torej vnetje dihalnih poti, pri čemer je moten prehod zraka. Na leto sicer običajno sprejmejo tudi do 1000 otrok s takšnimi težavami.

Zdravnik Franc Strle razlaga, da je približno tretjina možnosti, da dojenček preboli bronhiolitis. Večina brez večjih težav, lahko pa zapleti v skrajnem primeru pripeljejo do smrti otroka. Strle še dodaja, da ni dokazov o tem, da se nevarnost bolezni še poveča, če otrok istočasno preboleva več virusov.

Bolna deklica

Če otroci bruhajo, ne pijejo ali težko in hitro dihajo, je potreben pregled pri zdravniku. (Foto: Thinkstock)

Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, veliko pa lahko starši naredijo že preventivno, da otroke obvarujejo pred okužbo. Ključna je namreč dobra higiena rok.

Izogibajte se nakupovalnim centrom

Zdravniki svetujejo, da v primeru, če je doma dojenček, ki je mlajši od 6 mesecev in ima v vrtcu sorojenca, naj starši tega vzamejo iz varstva, ker največkrat okužbo prinese domov prav ta. Treba je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok. Priporočljivo je, da se v bližini bolnih otrok ne kadi. Odsvetujejo tudi obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi z majhnimi otroki. Priporočajo čim več gibanja na svežem zraku. Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi.

Pazite, da bo otrok zaužil dovolj tekočine

Zdravniki staršem svetujejo, naj pri bolnih otrocih poskrbijo za zadosten vnos tekočine, redno čistijo nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine le-to znižajo s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo ali težko in hitro dihajo, je potreben pregled pri zdravniku. V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo se otroka sprejme v bolnišnico, nekateri med njimi pa potrebujejo tudi zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: