Evropsko posojilo za Teš 6 verjetno 'zelo kmalu'

Evropska investicijska banka bo verjetno kmalu sprejela odločitev o izplačilu 440 milijonov evrov vrednega posojila za gradnjo Teš 6 in verjetno bo izplačilo potrdila, a prej se želi prepričati, da so državna poroštva zanesljiva, da je projekt kakovosten in da posel ne bo koruptiven.

Werner Hoyer

Werner Hoyer (Foto: Reuters)

Evropska investicijska banka bo odločitev o izplačilu 440 milijonov evrov posojila za Teš sprejela zelo kmalu in verjetno bo ta pozitivna, a v banki očitno niso zadovoljni z razvojem dogodkov v Sloveniji, je mogoče razbrati iz izjav njenega predsednika Wernerja Hoyerja. "Nihče ne želi pustiti ruševin za seboj," je poudaril Hoyer.

Na vprašanja, zakaj EIB še ni izplačal posojila, ali se umika iz projekta in kdaj je mogoče pričakovati končno odločitev, je Hoyer najprej odgovoril: "Upal sem na kak namig od vas, saj je trenuten razvoj dogodkov v Sloveniji malce zapleten in mu težko sledimo."

Nad projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) visijo tri vprašanja – glede kakovosti projekta, zanesljivosti državnih poroštev in korupcijskih očitkov, ki jih želi banka razčistiti, je pojasnil predsednik.

V EIB po njegovih besedah še vedno verjamejo, da je projekt dober ter da bo mogoče uresničiti energetske in okoljske cilje, zastavljene leta 2007. "A zdaj smo v letu 2013 ... Preučiti moramo naše pravne zaveze z vidika nujnosti izplačila posojila," je dodal.

"Pred izplačilom posojila moramo zelo natančno preveriti tudi zanesljivost državnih poroštev, saj želimo zavarovati banko." Prav tako pa bodo preverili tudi navedbe o korupciji in zaščitili banko pred presenečenji.

"Ne izključujem izplačila posojila ... EU je unija prava. Naša pravna zaveza je, da posojilo izplačamo, in na koncu se bo to verjetno tudi zgodilo," je dejal. "Vendar pa moramo preprečiti nesprejemljiva dodatna tveganja," je še poudaril.

Hoyer je nakazal tudi, da ni zadovoljen z ravnanjem slovenskih oblasti, a ni želel govoriti o podrobnostih. "Jasno lahko povem, da od slovenske vlade potrebujemo zanesljive informacije. Če obstaja kakršen koli problem, pričakujem natančno in popolno razkritje ... Pogovoriti se moramo z našimi partnerji v slovenski vladi in industriji, saj nihče ne želi pustiti za seboj ruševin," je sklenil.

Po neuradnih podatkih je banka na eni prejšnjih sej že skoraj zavrnila izplačilo posojila, kar pa je Hoyer zanikal.

TEŠ 6

Termoelektrarna Šoštanj (Foto: Damjan Žibert)

Spodbujanje rasti bodo še okrepili

Banka je danes predstavila izid poslovanja v preteklem letu, za obdobje do leta 2015 pa so napovedali, da bodo občutno okrepili posojila v podporo spodbujanju rasti v Evropi.

Hišna banka EU bo za spodbujanje vzdržne rasti in zaposlovanja v prihodnjih treh letih zagotovila dodatnih 60 milijard evrov, s čimer bo letni obseg posojil zvišala na 65–70 milijard evrov. To je posledica odločitve članic EU za okrepitev vplačanega kapitala banke za 10 milijard evrov.

EIB je lani podpisal pogodbe za 52,2 milijarde evrov posojil v več kot 60 državah, od tega 44,8 milijarde evrov za projekte v EU in 7,4 milijarde evrov za projekte zunaj Unije. To je manj kot leta 2011, ko je banka podpisala pogodbe za 61 milijard evrov posojil in manj kot leto prej, ko je ta številka znašala 71,7 milijarde evrov. Dejavnost banke se tako iz leta v leto krči.

Lani dve posojili za Slovenijo

Za financiranje projektov v Sloveniji je banka lani podpisala pogodbe za 620 milijonov evrov posojil za dva projekta. Delež Slovenije tako znaša 1,2 odstotka vseh podpisanih posojil banke v lanskem letu.

To je za zdaj več kot v letu 2011, ko je banka s Slovenijo podpisala pogodbe za 335 milijonov evrov posojil za sedem projektov. Delež Slovenije je tedaj znašal 0,6 odstotka vseh podpisanih posojil v in zunaj EU.

Pri prvem lanskem poslu banke s Slovenijo, ki je vreden 500 milijonov evrov, gre za pogodbo z državo za financiranje prednostnih projektov v okviru strateškega okvira Slovenije za obdobje 2007–2013.

Pri drugem, sklenjenem z bankami SKB banko, Banko Celje in Banko Koper, pa gre za financiranje malih in srednjih podjetij. Celoten projekt je vreden 120 milijonov evrov; od tega je za SKB banko namenjenih 75 milijonov, za Banko Celje 25 milijonov, za Banko Koper pa 20 milijonov evrov.

Od partnerskih držav je šlo lani največ posojil državam v širitvenem procesu – okoli 3,1 milijarde evrov. Sledi Sredozemlje z 1,7 milijarde evrov. V vzhodno Evropo, južni Kavkaz in Rusijo je šlo 934 milijonov evrov, v Azijo in Latinsko Ameriko 700 milijonov evrov, za afriške, tihomorske in karibske države pa skupaj 744 milijonov evrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
picajzlnamindzi 01.03.2013 11:08:16
Če posel dobro teče?
picajzlnamindzi 01.03.2013 11:08:02
A zato je pršu potočnik v Slovenijo?
 
star1 28.02.2013 22:47:43
Kdaj bo EIB spoznal,da je TEŠ6 najbolj korupcijska zadeva v Evropi?
JE-BI GA 01.03.2013 11:21:58
Se strinjam, tu je finančna pralnica, me močno zanima kakšno ceno bo dosegla investicija in koliko novih miljonerjev bo zopet dobila Slovenija. Je naša država res peskovnik za otroke ?????????
Misija1 28.02.2013 21:06:34
Z taksno ceno bi dobili 2 blok jedrske elektrarne Krsko. Ki daje neprimerno vec elektricne energije. O cistoci pa ne bomo razpravljali, ker tale TEŠ "izvrze" toliko rakotvornih sestavin vsak dan in lepo zastruplja okolje, da nima smisla razpravljat. Ce je ze kaj smotrno, je bolje izmed vseh teh izbrati tisto, ki daje najvec. Samo poglejmo - 1 blok Jedrske elektrarne Krsko daje elektriko vec kot 23 procentom Slovenije. Pa ne pozabimo, da jo dobivajo tudi Hrvati. Potem vemo, koliko energije odda samo 1 taksen blok. In ce bi zgradili se enega, bi lahko samo z jedrsko elektrarno Krsko pokrivali preko 60 procentov celotne Slovenije. To so fakti!
goveja juha 28.02.2013 21:31:18
ti a si bil kdaj v šaleški dolini da vse veš kako je.....po tvoje smo tu vsi mrtvi zaradi tvojih snovi....
Misija1 01.03.2013 22:35:56
Velikokrat! Vsakih nekaj dni se vozim tam mimo. Pa nima veze. Malce preberi kaj o vsem tem, pa ti bo hitro jasno, da dihate zastrupljen zrak. Menda nisi tako naiven, da bos verjel oz. mislil, da ti bodo oni na vrhu povedali kaj dihas in kaksne bodo posledice. Dejstvo je in to je znanstevno dokazano in ni nobena skrivnost ali mit, da termoelektrarne v zrak "potiskajo" ogromno stupenih snovi. Zastrupljajo zrak bolj kot marsikatera druga varianta elektrarne! DA pa bi bli mrtvi, kdo pa je ot rekel? Kako dolgo ze stoji TEŠ1? Podatek poznas. No, razvoj raka traja tudi vec desetletij, tako da bodo "rezultati" vidni v prihodnosti.
Buco - 28.02.2013 20:18:16
ja sej bo moglo bit, da bodo uni na vrh TEŠ6 spet kradli!
goveja juha 28.02.2013 20:45:37
kaj ima teš z muro
 
goveja juha 28.02.2013 20:02:29
in spet bo polno komentarjev kako je to vse narobe in oh in sploh zanič.....v glavnem tisti ki ne rabijo elektrike ali pa bi radi imeli dražjo
elektrika bo dražja že naslednji mesec...kje ste zdaj vi obnovljivi viri....zaradi vas bo elektrika dražja ne zaradi teša ali nek ali trbovelj ali dravskih ali......na muri bo kmalu nekaj elektrarn
kalhant 28.02.2013 17:16:21
stran vržen denar, ozirorma denar vržen v žepe parim tajkunom!
 
HooplaToopla 28.02.2013 17:09:53
"Evropsko posojilo za Teš 6 verjetno 'zelo kmalu'"
---
Upam, da ne bomo čez pol leta obveščeni, da je bila spet Hilda zraven.
In da je v 'začasnem pridržanju', ker je izginilo 300 milijonov evrov.
ježek teka teka 76 28.02.2013 21:15:20
+
Več komentarjev