'Večina športov je omejena s starostjo. Lepota aikida je prav v tem, da lahko napredujete do pozne starosti'

Na blazinah Olimpijskega športnega centra v Planici je v okviru januarske zimske šole Aikikai zveze Slovenije že osmo leto zapored 80 udeležencev treniralo aikido. Gre za sodobno borilno veščino japonskega izvora, ki poudarja ohranjanje lastnega dostojanstva v borbi in učinkovito obrambo brez nepotrebnega povzročanja poškodb napadalcu.

V Olimpijskem športnem centru v Planici je ta konec tedna že osmo leto zapored potekala januarska zimska šola Aikikai zveze Slovenije, ki jo je organiziral gorenjski klub Shugyo. Dogodka, katerega glavni namen sta bila intenziven trening aikida, ki presega običajne klubske okvire, in druženje, se je udeležilo okoli 80 ljudi iz vseh klubov članov zveze.

"Gre za najbolj obsežen dogodek, ki ga organiziramo in vodimo sami, brez tujih učiteljev. Tokrat se nam je pridružil tudi tuji učitelj Shihan Vriesman, kar je dogodku dalo še dodatno težo," so pojasnili na Aikikai zvezi. Wilko Vriesman Shihan iz Nizozemske je namreč generalni sekretar Mednarodne aikido zveze (International Aikido Federation), ki združuje nacionalne zveze iz celega sveta. V Planici je tokrat vodil tudi nekaj treningov.

trening aikida v Planici

Aikido je sodobna borilna veščina japonskega izvora, ki jo je sredi 20. stoletja zasnoval Morihei Ueshiba in poudarja ohranjanje lastnega dostojanstva v borbi. (Foto: Aikikai zveza Slovenije)

Aikido je sodobna borilna veščina japonskega izvora, ki jo je sredi 20. stoletja zasnoval Morihei Ueshiba in poudarja ohranjanje lastnega dostojanstva v borbi. Temelji na starejših japonskih borilnih veščinah, predvsem na šoli jujutsuja, veliko pa dolguje tudi samurajskemu izročilu. To, kar aikido loči od drugih borilnih sistemov, je njegov odnos do napadalca. Njegove tehnike v skrajnem primeru sicer omogočajo nevarno uporabo sile, a so zasnovane tako, da nevtralizirajo napadalčevo energijo oz. jo preusmerijo stran od napada. Glavni cilj aikida je zaustaviti nasilje s čim manj škode za vse vpletene. Ueshiba je namreč verjel, da je naloga aikida in vseh borilnih veščin zaščita življenja in ne njegovo uničenje.

trening aikida v Planici

Aikido ni tekmovalna veščina. (Foto: Aikikai zveza Slovenije)

Aikido ni tekmovalna veščina. Njen smisel je v iskanju popolnosti izvajanja tehnik, premagovanju notranjih nasprotij in v osebni rasti. Posledično se z njim ukvarjajo tako moški kot ženske vseh starosti, ki trenirajo skupaj in v skladu s svojimi zmožnostmi. "Tu pride do izraza specifika aikida. Skupaj treniramo vsi, od tistih, ki so izredno dobro fizično pripravljeni in imajo lahko tudi ogromno znanja, do popolnih začetnikov. Smisel aikida je ravno sodelovanje in prilaganje vadbe individualnim sposobnostim. Morda nimamo medalj, vendar je to po drugi strani idealna platfoma za osebni napredek, ker ni zunanjega rezultatskega pritiska," pa so zapisali na Aikikai zvezi.

Trening pod vodstvom Shihana Vriesmana in demonstracijo Aikikai zveze Slovenije pod vodstvom tehničnega direktorja Jasmina Biščevića si je ogledal tudi namestnik japonskega veleposlanika v Sloveniji, Hiroshi Abe, ki ga je sprejel Aleksandr Starovojtov, predsednik zveze.

Kot navajajo na spletni strani aikido kluba Dokiai, za uspeh pri aikidu nista pomembni velikost ali fizična moč, v ospredju so gibanje telesa in usklajeni gibi. Med treniranjem se razvija sproščena drža ter telesno in psihično ravnovesje. Vadba uravnava telo, um in duha ter v stresnih situacijah učenca nauči, kako odreagirati razumno. Prav tako povečuje telesno prožnost in toleranco, kvaliteti, ki sta v sodobni družbi zelo koristni. "Večina športov je omejena s starostjo. Tako si je na primer težko predstavljati 70-letnega nogometaša ali boksarja, ki je enako uspešen, kot pred 30 leti. Lepota aikida je prav v tem, da lahko napredujete do pozne starosti," so zapisali.

Pri treningu aikida ne potrebujete nobene posebne opreme, začetniki lahko vadite v športni majici in udobnih športnih hlačah. Na blazinah ste bosi.

Treningi za mlade zagotavljajo:
- vzdržljivost, ravnotežje, moč,
- razvijanje skladnosti in spretnosti gibov, izogibanje poškodbam,
- zanimanje in uživanje v igri,
- obvladovanje stresnih situacij, zmanjševanje agresije,
- spoštovanje ostalih,
- disciplino, samozavest, obvladovanje samega sebe in nasprotnika. 

Treningi za starejše nudijo:
- gibčnost, ravnotežje, trdno voljo, več življenjske vitalnosti,
- obvladovanje stresnih situacij in agresije,
- stalno učenje in izpopolnjevanje,
- varno športno aktivnost in napredovanje do pozne starosti.

trening aikida v Planici

To, kar aikido loči od drugih borilnih sistemov, je njegov odnos do napadalca. (Foto: Aikikai zveza Slovenije)

Aikikai zveza Slovenije je panožna nacionalna zveza za aikido ter članica Olimpijskega komiteja Slovenije. Je članica International Aikido Federation in edina zveza, ki jo neposredno priznava Svetovni sedež v Tokiu, kar pomeni, da so edini, ki lahko samostojno podeljujejo Dan stopnje (črne pasove) v okviru Aikikai. Klubi člani zveze delujejo v Ljubljani z okolico, na Gorenjskem, na Ptuju, v Velenju in na Koroškem.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 22
 
Northwest 03.02.2017 17:24:38
Je pa tudi borilna vescina,ki nima tekmovanj in je le za prikaz ali predstavitev.
fiftgear 05.02.2017 09:48:27
to pa je dejstvo ki preseneča, glede na to, da to ni tekmovalni šport, posledično ni sponzorjev in denarja, kakor tudi večjega zanimanja za to veščino, je presenetljivo, da se je sploh obdržal tako dolgo. Verjetno gredo zasluge promotorjem, v prvi vrsti S. Segal-u, ki je več kot očitno bil in je še (sicer na ramenih stare slave) največji promotor te veščine.
Več komentarjev