'Fitspiration': zdravo aktivno življenje ali psihološke motnje v ozadju?

Avstralski znanstveniki so iskali povezave med objavami iz telovadnic na družbenih omrežjih in motnjami hranjenja. Ugotovili so, da so ženske, ki pogosteje objavljajo sebe med vadbo, bolj nagnjene k bulimiji in doseganju pretirane vitkosti, pa tudi pri vadbi pogosto pretiravajo.

Trening

(Foto: Thinkstock)

Oznaka #fitspiration ima na Instagramu na milijone zadetkov. Ženske in moški po vsem svetu se fotografirajo med vadbo in ob zdravih obrokih, posnetke svojih oblikovanih teles pa nato objavljajo na družbenih omrežjih, še posebej Instagramu.

Avstralski znanstveniki z univerze v Adelajdu pa so se zdaj lotili povezav med temi objavami in motnjami hranjenja. V članku, objavljenem v znanstveni reviji International Journal of Eating Disorders, ki ga povzema britanski časnik The Guardian, dejansko ugotavljajo, da lahko govorimo o povezavi med objavljanjem tovrstnih fotografij na družbenih omrežjih in motnjami hranjenja. V raziskavo so vključili 200 žensk s podobnim indeksom telesne mase in le malo razliko v starosti ter jih razdelili v dve skupini.

Primerjali so 100 žensk, ki so redno objavljale fotografije svoje vadbe in zdrave prehrane, in 100 žensk, ki so redno objavljale fotografije potovanj. Ženske so odgovarjale na vprašalnik, s katerim so ugotavljali željo po suhosti, motnjo hranjenja bulimijo in nezadovoljstvo z lastnim telesom.

Objave na družbenih omrežjih še ne povzročijo motenj hranjenja, gre za veliko bolj kompleksno zadevo. Na to med drugim vpliva nizka samopodoba in pomanjkanje samozavesti. Je pa res, da je internet lahko tudi zelo slab zgled, ki dekleta pahne v temni svet motenj hranjenja, opozarjajo organizacije, ki ženskam in dekletom pomagajo v boju z bulimijo.

Preverjali so tudi občutke pri ženskah, če niso redno telovadile, in merili znake sramu in depresije. Raziskava je pokazala, da ženske, ki objavljajo fotografije z oznako "fitspiration", bolj stremijo k suhosti in so nagnjene k bulimiji kot tiste, ki takšnih fotografij ne objavljajo. Hkrati je prva skupina žensk bolj obsedena s telovadbo in stremi k mišičastemu telesu. Ko so skupini primerjali v zvezi z (ne)zadovoljstvom s telesom, pa se nista bistveno razlikovali.

Končna ugotovitev znanstvenikov je bila, da bi skoraj petina žensk iz skupine, ki so objavljale fotografije vadbe, oziroma 17,5 odstotka od njih lahko razvila prehransko motnjo. "Te ženske so v večji nevarnosti, da razvijejo prehranjevalne in vadbene navade, ki so lahko škodljive za njihovo psiho in zdravje," pravijo avtorji raziskave. Ženske naj bi z objavami skušale pokazati, kako zdravo živijo, v resnici pa skrivajo bolezni in želje po suhosti, ki jih družba obsoja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 54
misekmali 07.02.2017 21:32:27
za druge ne vem, ampak meni ogledalo pomaga. Bolj ko se gledam, raje se imam.
Več komentarjev