FOTO in VIDEO: Fluiball – ko z barvastimi žogami, napolnjenimi z vodo, aktivirate vse mišice v telesu

Trening z napihljivimi barvastimi žogami se na prvi pogled morda zdi enostaven, a verjemite, da – tudi če držite samo po en kilogram v vsaki roki – po eni uri stvar postane težka, o fluiballu pravi osebna trenerka in inštruktorica vodenih vadb Špela Vajda. Žoge vsebujejo vodo, ta pa poskrbi za prav poseben efekt na vse mišice v telesu.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (11)

 • Špela Vajda - 4
 • Špela Vajda - 5
 • Špela Vajda
 • Špela Vajda - 3
 • Špela Vajda - 2
 • Špela Vajda
 • Špela Vajda - 8
 • Špela Vajda - 7
 • Špela Vajda - 6
 • Špela Vajda - 9
 • Špela Vajda - 10

"Barva je bila tista, ki me je najprej pritegnila," o svoji največji ljubezni, kot ji pravi –  fluiballu – pripoveduje Špela Vajda, osebna trenerka in inštruktorica vodenih vadb. Gre za preproste napihljive žoge, ki vsebujejo vodo, ta pa poskrbi za valovanje in s tem prav poseben efekt na vse mišice v telesu. To nam omogoča izvajanje dinamičnega treninga, s katerim lahko izboljšamo svojo moč in ravnotežje.

Špela je žoge, ki so jih razvili v italjanskem raziskovalnem centru Trial, povsem po naključju opazila na družbenih omrežjih. "Najprej nisem vedela, za kaj točno gre, a takoj, ko sem se poglobila v fluitraining, sem vedela, da je to to. To moram pripeljati v Slovenijo!" navdušeno pojasni.

Špela Vajda - 9

Žoge, napolnjene z vodo, poskrbijo za prav poseben izziv pri izvajanju vaj za celo telo. Količina vode določa funkcijo, ki jo želite nameniti telesu. Odstotek vode nikoli ne presega 65% notranjega volumna telesa. (Foto: 24ur.com)

Stabilizacija celotnega telesa

Zdaj to inovativno vadbeno orodje uporablja pri vadbah, ki jih vodi. Z uporabo načela DST (angl. Dynamic Stability Training) so njeni fluitrainingi sestavljeni iz dinamičnega dela (aerobnega), vaj za moč in vzdržljivost, velik poudarek pa je tudi na stabilizaciji in ravnotežju. Ključna stvar je v tem, da imajo vadeči žogo ves čas v roki – tako med ogrevanjem, kot med vadbo in raztezanjem. "Vse vaje, ki jih delamo, delamo z žogo. Ta je fantastična za stabilizacijo celotnega telesa, tako da v bistvu v eni uri aktiviramo vse mišice v telesu. Gremo pa korak za korakom – začnemo z zgornjim delom telesa, spodnji se konstantno vklaplja, na koncu pa se osredotočimo na jedro (core) in izvajamo statične vaje na blazini," opisuje.

Fluiball žoge so zelo učinkovite za krepitev notranjih mišic, še pravi Špela. "Premikanje polnila ustvarja občutek dodatne teže. Sila, ki jo ustvarja valovanje, daje uporabniku občutek tudi do 30 odstotkov večje teže, kot jo običajno nudi statična utež. S tem je vadba še učinkovitejša in varnejša." In prav to je ključ, pravi, tista pika na i, ki fluiball žoge razlikuje od navadnih, kot smo jih poznali do zdaj. "Karkoli izvajamo, delamo konstantno stabilizacijo. Tudi, če naredimo klasičen počep, zaradi valovanja, ki spodbudi poseben občutek v telesu, avtomatsko stisnemo vse mišice. Če je jedro čvrsto, je potem vse lažje."

'Vsa dekleta se zapodijo v roza žogico, a jo hitro odložijo'

Žoge se razlikujejo po barvah – od roza, rumene, modre, zelene ..., tehtajo pa od 0,5 kg pa vse do 12 kg. "Dekletom ponavadi najbolj pade v oči roza žoga in jo hitro vzamejo v roke. Jaz sem tega sicer zelo vesela, ampak ta roza žoga ima tri kilograme! Tako da jo večinoma že po petih ali desetih minutah zamenjajo za lažjo. Sicer zadeva mogoče na prvi pogled izgleda zelo lahka, ampak, verjemite mi, tudi če v roki držiš samo eno kilo – po eni uri postane težko. Tako da svojim stranka vedno svetujem, naj raje vzamejo manjšo kilažo, kilogram do dveh, še vedno vedno jo lahko potem zamenjajo za težjo."

Kar se tiče stopnje težavnosti oz. zahtevnosti same vadbe, se ta lahko prilagodi glede na sposobnost in fizično pripravljenost vadečega, pravi Špela. Intenzivnost posamezne vaje se določa tudi s hitrostjo izvedbe in s položajem žoge. Seveda pa se vse vaje lahko izvajajo tudi v lažji opciji, zato je vadba primerna tudi za popolne začetnike.

O tem, koliko kalorij se na treningu porabi, Špela nerada govori. "Lahko vam pa povem, da je efekt po enem mesecu definitivno trikrat boljši, če delamo vaje z žogico, kot če jih delamo z drugimi pripomočki. Bolj kot na kalorijah se pozna in opazi na telesu. In moji vadeči pravijo, da po dveh dneh čutijo muskelfiber na tistih delih telesa, kjer ga prej niso čutili," še doda v smehu.

Fotogalerija (8)

 • trening fluiballa - 1
 • trening fluiballa - 6
 • trening fluiballa - 8
 • trening fluiballa - 3
 • trening fluiballa - 7
 • trening fluiballa - 4
 • trening fluiballa - 2
 • trening fluiballa - 5

Pripomoček za vadbo v naravi, pri jogi, pilatesu, fizioterapiji ...

Seveda pa ni nujno, da ste s fluiballom omejeni samo na skupinske treninge, še doda. Žoge so večnamenske in lahko prenosljive – lahko se uporabljajo tudi pri raznih ekipnih športih kot rekvizit za boljšo stabilizacijo, vzdržljivost in moč, od nogometa, odbojke, rokometa, pa pri vadbi v naravi, fitnes centru, pri jogi, pilatesu celo pri fizioterapiji.

Lahko jih dvigujete, potiskate, vlečete, udarjate, brcate ali mečete. Skrbi, da bodo počile, so povsem odveč, žoge so namreč zelo trpežne, zatrjuje Špela. "Naredili smo celo test, da je čez žogo zapeljal kombi, pa je ostala v prvotnem stanju, takšna, kot je."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: