Kaj je gnalo 56-letnico, da je začela trenirati in postala najstarejša bodybuilderka?

Nikoli ni prepozno, da korenito spremenimo svoje življenje in se začnemo ukvarjati s športom. Živ dokaz za to je 80-letna Ernestina Shepherd. V Guinnessovo knjigo rekordov se je zapisala kot najstarejša bodybilderka na svetu. Trenirati pa je začela šele pri 56 letih. Kakšen je njen recept?

Preden jo je sestra Velvet pri 56 letih prvič "zvlekla" v fitnes, Ernestina Shepherd ni nikoli telovadila. Že v šoli je namreč bila zaradi poškodbe, ki jo je utrpela med prometno nesrečo, opravičena telovadbe. Poleg tega je bila Ernestina strastna ljubiteljica čokolade, prigrizkov in hitre prehrane. In kaj jo je gnalo, da svoje življenje obrne na glavo? Pravzaprav zelo običajen razlog večine žensk: nezadovoljstvo s svojo postavo.

Sestri dala obljubo

S sestro sta tako začeli redno hoditi v fitnes. Toda, čeprav je že po nekaj obiskih v telovadnici opazila napredek, pa je dviganje uteži ni takoj zasvojilo. Sprva si ni želela velikih mišic, saj se je bala, da bo njeno telo bolj podobno moškemu. Njena sestra Velvet pa se je takoj podala v bolj tekmovalne vode.

Preobrat se je zgodil, ko je Velvet zbolela za možgansko anevrizmo. Preden je umrla je sestro prosila, naj se drži dveh zaobljub, ki sta si jih dali: da bosta motivirali druge ljudi za telovadbo in pristale v Guinnessovi knjigi rekordov.

In leta 2010 je Ernie tudi dejansko izpolnila svojo obljubo, saj se je zapisala kot najstarejša bodybuilderka na svetu.

Zaveda se, da se marsikomu njena dnevna rutina zdi naporna, toda sama zelo uživa v gibanju.

Sedaj, 24 let kasneje, ima Ernestina izdelano dnevno rutino. Ta pa je sestavljena iz veliko gibanja, zdravega prehranjevanja in malo spanja. Spi le okoli štiri ure na dan. "Zame je to dovolj. Nimam popoldanskih počitkov," je dejala v intervjuju za The Independent.

V posteljo ponavadi leže ob 22. uri in se zbudi ob 2.30 uri. Kmalu zatem se odpravi na približno 16 kilometrov dolg sprehod. Nato se ob 7.30 uri za štiri ure odpravi v telovadnico, kjer med drugim vodi vadbe.

Več manjših obrokov, jajčni beljaki in veliko vode

Tudi pri prehrani je precej disciplinirana. Vsak dan uživa pet do šest manjših obrokov. Za zajtrk najpogosteje je otrobe, pest orehov in ananas, za katerega od naslednjih obrokov pa so pogosto na meniju pečen krompir, piščanec, šparglji, rjavi riž, puran, stročji fižol, sladki krompir, tuna in špinača. Te obroke dopolnjuje z dvema decilitroma surovih beljakov. Beljake je užival tudi Sylvester Stallone v njenem najljubšem filmu Rocky.

Motivira in trenira tudi 20-letnike

Ernie zdaj potuje po ZDA in predava ter vodi vadbe, na katere pridejo posamezniki od 20 do 80 let starosti. In kakšen nasvet ima Ernie za vse, ki ne najdejo prave motivacije, da bi se odpravili v telovadnico in se začeli bolj gibati?

Ernestina svetuje, da je dobro, da se najprej posvetujemo z zdravnikom in se prepričamo, da smo zdravi. Nato se vadbe lotimo z majhnimi koraki. "Če vam zdravnik ne svetuje drugače, nato začnite s sprehodom. Toda ne takoj poskušati s 16 kilometri, pač pa začnite z manjšimi razdaljami. Nato se odpravite v telovadnico, kjer lahko dvigate uteži, vendar naj bo ob vas nekdo, ki se spozna na vadbo in bo poskrbel, da se ne boste med vadbo poškodovali," pravi rekorderka. In nenazadnje – prehranjujte se zdravo in uživajte veliko vode, okoli osem kozarcev vode na dan, še svetuje 80-letnica.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
kundalinigirl 18.03.2017 20:49:04
Carica. ;)
Več komentarjev