Kako Francozinjam uspeva, da ostanejo vitke, kljub vrhunski kulinariki in vinu?

Francija je dežela, znana po svoji izvrstni kuhinji, v katero spadajo tudi dišeče pekarne s francoskimi rogljički in ostalimi dobrotami na vsakem vogalu. Kljub temu pa Francozinje ostajajo razmeroma vitke. Skrivnost tega t. i. francoskega paradoksa je v miselnosti, pravijo strokovnjaki.

Ženska s francoskim rogljičkom

Francozinje se ne odrekajo rogljičkom in drugim dobrotam, a prehranjujejo se zmerno. (Foto: Thinkstock)

Vse naj bi bilo v načinu razmišljanja. Francozi namreč prehranjevanje dojemajo kot ležerno izkušno, ki jo delijo s prijatelji in družino, pravi zdravnica Carrie Ruxton. Za glavne obroke si vzamejo čas in jedo z užitkom in ne v naglici. Na ta način se lažje uprejo vmesnim prigrizkom, kar je pogosto eden od razlogov za nabiranje odvečnih kilogramov.

Pomembno je tudi, kaj jedo med glavnimi obroki. Francozinje se odločajo za okusne, domače jedi v manjših porcijah. Naravno je bolj zdravo, so prepričane. Zato iz prehrane ne izključujejo masla in sladkorja. In medtem, ko se mnogi, ki želijo ostati vitki, izogibajo ogljikovim hidratom, pa so pri Francozih kruh in testenine redno na jedilniku. Ključ je v zmernosti in majhnih porcijah ter izogibanju hitri prehrani.

Namesto po nezdravih sendvičih in prigrizkih tako med obroki raje posegajo po naravnih jogurtih. In če govorimo o vinu, ki ga Francozi tako zelo ljubijo, tudi tukaj velja zmernost. Uživajo ga pogosto, toda v manjših količinah.

Francozinje sicer niso pretirano navdušene nad intenzivnimi vadbami v telovadnicah, zato se raje odločajo za pogosto gibanje čez ves dan. Tako se po opravkih raje odpravijo peš, namesto z avtomobilom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
InvisibleMan 30.01.2017 10:01:28
Biti vitke postave pomeni biti zdrav,dobro počutje in lepoto.
Več komentarjev