Manj soli bi rešilo na milijone življenj

Zmanjšanje vnosa soli v telo za zgolj deset odstotkov bi po vsem svetu lahko rešilo na milijone človeških življenj, so ugotovili ameriški znanstveniki. Večina odraslih dnevno zaužije več kot priporočena dva grama soli, kar vodi v smrt zaradi bolezni srca.

Ameriški znanstveniki so izračunali, da bi lahko javne kampanje občutno zmanjšale smrtnost in invalidnosti, ki jih zakrivijo srčni napadi in kapi - posledica prevelikega vnosa soli v telo, in to za zgolj deset ameriških centov na leto na posameznika.

S strani vlad podprte politike za zmanjšanje uživanja soli za deset odstotkov v desetih letih bi bila stroškovno učinkovita, tudi če sploh ne upoštevamo vseh prihrankov v zdravstvu.

Večina odraslih dnevno užije več kot priporočena največ dva grama soli, to pa vodi v 1,65 milijona smrti zaradi bolezni srca letno, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije.

Sol

Odrasli dnevno zaužijejo več kot dva grama soli, kar lahko vodi v bolezni srca. (Foto: Thinkstock)

Raziskovalci pa so v študiji pokazali, da lahko vladne politike za zajezitev uživanja soli zmanjšajo število ljudi, ki trpijo za visokim krvnim tlakom in boleznimi srca.

Ekipa raziskovalcev pod vodstvom Dariusha Mozaffariana je izračunala, kakšni bi bili stroški strategije "mehke regulacije" tega področja - ki bi jo pripravili v sodelovanju z industrijo - za 183 držav.

Pri izračunih stroškov in zdravstvenih učinkov so upoštevali starostno in spolno strukturo prebivalstva v vsaki posamični državi. Prav tako so izračunali število let, izgubljenih zaradi slabega zdravstvenega stanja, ki bi se mu bilo mogoče izogniti z dieto z manj soli.

Kot so zatrdili, bi bil vsakoletni strošek za pridobljeno zdravo življenje v grobem enak strošku za zdravila, ki se jih danes uporablja za preprečevanje srčno-žilnih bolezni.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
 
periot22 11.01.2017 21:33:26
Cigarete,alkohol in stres to so glavni krivci za smrt!
šnellpepi 12.01.2017 08:20:34
pozitivni stres je gonilo napredka vsake družbe, stres nastane tudi ko seksaš;
Več komentarjev