Miha Geršič: Osebni trener ni samo trener, je tudi mentor in neke vrste psiholog

Pogosto opazim "strokovnjake", ki na svojem Facebook profilu poleg svojega priimka in imena dodajo naziv osebni trener in je stvar rešena. To je približno tako, kot če bi sam prebral knjigo o prvi pomoči in ob svoje ime in priimek napisal naziv zdravnik, pravi osebni trener Miha Geršič. Na kaj vse moramo biti pozorni, ko se odločamo, komu bomo zaupali svoje telo?

Miha Geršič je osebni trener, strokovnjak za telesno preobrazbo in hujšanje, avtor knjižice Formula Popolne Postave ter soustanovitelj istoimenskega spletnega portala o hujšanju in zdravem življenju. Predstavil nam je svoje delo, ki pa ga pravzaprav niti ne smatra kot delo, saj gre za življenjski stil, v katerem uživa.

Večkrat  slišimo očitke, da je v Sloveniji že vsak lahko osebni trener. A mi smo tisti, ki tej osebi zaupamo svoje telo. Kako naj torej vemo, kdo je pravi za to?

Sem zelo vesel, da ste takoj na začetku poudarili to tematiko. Pogosto opazim "strokovnjake", ki na svojem Facebook profilu poleg svojega priimka in imena dodajo naziv osebni trener in je stvar rešena. To je približno tako, kot če bi sam prebral knjigo o prvi pomoči in ob svoje ime in priimek napisal naziv zdravnik.  Vem, da je precej samooklicanih osebnih trenerjev, zato je izredno pomembno, da zaupamo ljudem, ki imajo potrebne izkušnje in seveda znanje. Osebno sem mnenja, da je pravi pokazatelj dobrega dela rezultat oziroma zadovoljne stranke. Seveda to ne pomeni, da razni certifikati nimajo nobenega pomena. Želim samo poudariti, da ni vse v teoriji. Pomembno je, da znanje znamo prenesti na nekoga, ki se želi učiti in spremeniti življenjski stil. Stranki je treba prisluhniti in ji koncept razložiti na razumljiv način.

Kdaj se ljudje odločijo za osebnega trenerja? So to tisti, ki so svoj cilj že poskušali doseči sami, pa jim to ni uspelo, zato potrebujejo nekakšno 'vodenje'?

Ne bi rekel. To so najpogosteje odločne osebe z močno željo, ki so pripravljene na pravi rezultat. To odločitev vidijo kot investicijo, saj se zavedajo, da bo strokovna pomoč tista, ki bo poskrbela za konkreten napredek v najkrajšem možnem času. Zakaj bi izgubljali čas in energijo, če obstajajo strokovnjaki, ki ti s svojim znanjem lahko bistveno olajšajo pot do cilja?

Miha Geršič

Miha Geršič (Foto: osebni arhiv)

Kakšne so prednosti vadbe z osebnim trenerjem in komu pa bi ga priporočili?

Kratko in jedrnato: zagotovljen rezultat na zdrav način v najkrajšem možnem času.

Osebnega trenerja oziroma mentorja bi priporočil vsakemu, ki si želi korenitih sprememb. In da ne bo pomote. To ne pomeni, da boste z osebnim trenerjem trenirali pet ali pa deset let. Gre za bistveno krajše obdobje, saj oseba s pravim znanjem poskrbi, da razumete pravi način dela in potem sami lahko nadaljujete s svojo preobrazbo. Predajanje znanja je glavna kakovost dobrega mentorja.

Pa vendar. Osebni trener svojemu klientu verjetno ni samo mentor, je tudi njegov motivator, navijač in še kaj drugega?

Raznolikost je tista, ki mora biti prisotna pri razporedu treningov, da je preobrazba zabavna. Zato, če je le opcija, kombiniramo tako treninge v telovadnici kot zunaj v naravi.
Miha Geršič

Mentor je tista beseda, ki mi je veliko bližje kot osebni trener. Preprosto zato, ker pravi mentor poskrbi za vse elemente preobrazbe - tako za trening kot za prehrano in motivacijo. Svojim varovancem sem na razpolago 24/7 in z veseljem v vsakem trenutku priskočim na pomoč. Bi pa na tem mestu poudaril, da mora biti dober mentor za nameček vsega tudi neke vrste psiholog, saj pridejo trenutki, ko se je z varovancem/ko treba pogovoriti o marsičem in tako poskrbeti, da ostanemo na pravi poti.

In če govoriva konkretno o vaših izkušnjah. Kakšne so vaše stranke, želijo predvsem shujšati, si preoblikovati telo, si pozdraviti poškodbe …?

S svojim znanjem in izkušnjam z največjim veseljem pomagam vsakemu, ki želi zaživeti bolj zdravo in aktivno življenje. Filozofijo, v katero verjamem, pa upoštevajo varovanci različnih poklicev, starosti in spolov. Vsem je skupna želja in odločnost, da oblikujejo postavo, ki si jo zaslužijo.

Koliko časa posvetite svoji stranki?

Vedno treniram po principu ena-na-ena, ker sem mnenja, da je to način, s katerim varovanci dosežejo najboljše rezultate. Kolikokrat tedensko skupaj treniramo, pa je odvisno od cilja in časa, ki ga posameznik lahko oziroma želi nameniti preobrazbi.

Verjetno se na začetku z vsako osebo posebej pogovorite, kaj želi doseči, opravita tudi kakšne meritve? Kako npr. izveste, kakšna je njena fizična kondicija, koliko dejansko zmore?

Definitivno. Od tega, kaj posameznik želi doseči, je odvisno, kako bomo oblikovali program. Skoraj vse potrebne informacije pridobimo na prvem razgovoru in sestavimo plan dela (prehrana, motivacija, razpored treningov itd.). Ko so zadeve pripravljene, se začne zabavni del … treningi. Za začetek so na sporedu vaje, s pomočjo katerih dobim feedback o fizični pripravljenosti, in potem glede na to sestavim treninge za prvo obdobje.

Dajete večji poudarek telovadbi ali prehrani?

Kako je Miha pomagal svoji varovanki Anji, si lahko preberete tukaj.

Zanimivo vprašanje. Večina posameznikov naredi napako in se osredotoči samo na enega od omenjenih faktorjev. Predvsem vadba je tista, ki pobere večino fokusa. Resnica pa je, da je kombinacija obeh nujna, če želimo doseči super rezultat. Je pa definitivno prehrana tista, od katere je odvisno več, kot je prepričana večina. Ni samo vadba tista, ki je pomembna za rezultat.

Svojim klientom torej sestavite tudi jedilnik?

Treba se je zavedati, da zmerna, uravnotežena prehrana predstavlja približno 70 odstotkov celotne preobrazbe. To je dejstvo, mimo katerega preprosto ne gre. Vsakemu posamezniku, ki si želi pravega rezultata, z ekipo pripravimo tudi optimalen jedilnik. Vedno upoštevamo pravilo, da preobrazbo prilagodimo življenju in ne življenje preobrazbi. Poleg tega v času sodelovanja varovancu/ki poizkušam na preprost način predstaviti dejstvo, da je zdrava prehrana lahko okusna in preprosta za pripravo.

Kaj bi jim priporočili, da jejo pred vadbo in po njej? In koliko časa pred oz. po vadbi?

Ko je govora o prehrani, pred vadbo na prvo mesto vedno postavim pravilo, da obrok zaužijejo najkasneje uro pred treningom, saj tako med vadbo ne bodo imeli tistega neprijetnega občutka, ki bi jih lahko oviral. Kar se tiče samega obroka, pa predlagam, da je sestavljen tako iz beljakovin kot maščob in kompleksnih ogljikovih hidratov. 

Po telesni aktivnosti pa moramo biti nekoliko bolj previdni. Gre za obdobje v dnevu, ko lahko naredimo ogromno za naš napredek, če telesu priskrbimo točno tisto, kar potrebuje. Dokazano je, da organizem po telesni aktivnosti hrepeni po preprostih beljakovinah, saj mora na vsak način zakrpati mikro poškodbe, ki so nastale med vadbo. Posledica tega procesa je zdrava, fit postava. V tem primeru je beljakovinski napitek najboljša izbira, saj omogoča hitro absorbcijo in hitro regeneracijo.

Ljudem predlagam, da se v čim večji meri izogibajo predelani hrani in upoštevajo pravilo zmernosti. Ni stvari, ki bi bila strogo prepovedana. Dokler je vse v mejah normale, bodo stvari ostale pod kontrolo. Tudi če si enkrat do dvakrat  tedensko privoščite pico ali pa hamburger, ne bo konec sveta in boste lahko obdržali fit postavo.

Kakšne so cene osebnega trenerstva pri nas? 

Kolikor mi je znano, se cene gibljejo od 20 do 50 evrov na uro.

Se vam kdaj zgodi, da ljudje odnehajo, obupajo, se poškodujejo ... da enostavno ne morejo ali ne želijo več naprej?

Lagal bi, če bi rekel, da vsi pridejo do cilja. Popolno postavo si zaslužijo samo tisti, ki imajo dovolj močno željo in so pripravljeni v projekt vložiti potrebno energijo. Dejstvo je, da sanje o fit postavi lahko postanejo realnost, samo želeti si je treba.

Kaj je za vas kot za trenerja največji napredek, kdaj je cilj dosežen? Kaj pa vaše stranke, koliko časa običajno potrebujejo, da dosežejo želen cilj?

Zame osebno je največji dosežek, ko posameznik oblikuje postavo, o kateri je potihem sanjal zelo dolgo. Postavo, ki se mu je dan za dnem podila po mislih in ni dala miru. Telo, v katerem se posameznik počuti samozavestno, zdravo, polno energije, to je tisto, kar zame pomeni zmago. Koliko časa traja sodelovanje, je odvisno od cilja oziroma želja. Lahko je to mesec dni ali pa eno leto.

Videti je, da vam to ni le poklic, ta posel dejansko dihate in živite. Si tudi vi kdaj privoščite 'off dan', ko ne telovadite in ne pazite na prehrano?

Se popolnoma strinjam s tem. Nikoli ne rečem, da grem v službo, ker imam občutek, da ima beseda včasih nekoliko negativen prizvok. Če me kdo vpraša, kje sem, ali kaj počnem, odgovorim, da ustvarjam. To, kar počnem, mi je v največje zadovoljstvo in veselje. Težko rečem, da si vzamem off dan, ker ne vem, od česa. Je pa res, da pride dan, ko nimam treninga ali pa se na mojem jedilniku pojavi pica ali fast food. To je konec koncev življenjski stil, ki ga želim predstaviti ostalim.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 79
 
enakostzavse 21.04.2016 08:45:46
Na splošno je znano, da so osebni trenerji na višku z inteligenco. Tako me ne čudi da so tudi psihologi, zdravniki, včasih tudi psihiatri. Vse drugo so ja, samo lenuhi pa ne, a ne ?
Več komentarjev