Slovenski otroci se premalo gibajo, tudi med šolskimi odmori večinoma sedijo

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je v osmih osnovnih šolah izvedlo raziskavo, v katero je bilo vključenih okoli 2000 otrok in njihovih staršev. Rezultati so zaskrbljujoči: slovenski otroci ne sledijo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije. Otroci naj bi se gibali vsak dan, vsaj trikrat na teden naj bi bila telesna dejavnost intenzivna.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je po poteh Svetovne zveze za srce (WHF) in Evropske nogometne zveze (UEFA) pripravilo projekt Otroci v mestu, kjer si prizadevajo za več gibanja pri otrocih ter za pridobitev zdravih življenjskih navad. Ugotovili so, da se samo tretjina otrok, starih od 7 do 12 let, redno giba vsaj eno uro na teden.

Raziskave Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, v katero je bilo vključenih okoli 2000 otrok iz osmih slovenskih osnovnih šol ter njihovi starši, so pokazale, da otroci smernicam Svetovne zdravstvene organizacije ne sledijo. "A problem se ne skriva v tem, da jim telovadba ne bi bila pogodu, saj je kar 88 odstotkom otrok športna vzgoja v šoli všeč," so sporočili z društva.

Športna vzgoja je pomemben predmet med šolskimi vsebinami, so izpostavili na društvu. Raziskave so namreč pokazale, da tudi med odmori, ki so namenjeni psihični in fizični sprostitvi učencev, 41 odstotkov otrok sedi. "Tako učencem obvezne športne vsebine vsaj nekoliko odpravijo negativne učinke večurnega sedenja, hkrati pa jih s tem vzgajamo, da je v življenju potrebno bogatiti svoj prosti čas z vsestranskimi športnimi dejavnostmi ter s tem ohranjati tudi zdrav duh in življenjski optimizem," so še povedali na društvu.

sedenje

Med šolskimi odmori, ki so namenjeni fizični in psihični sprostitvi, večina slovenskih otrok sedi. (Foto: Thinkstock)

Projekt Otroci v mestu so razvili na podlagi raziskav, ki kažejo, da se večina otrok s telesno dejavnostjo pogosteje ukvarja šele ob koncu tedna. Takrat imajo starši več časa, otroci so lahko dlje s prijatelji, hkrati pa imajo tudi manj šolskih obveznosti. Kljub pogostejši športni dejavnosti ob vikendih, je le tretjina staršev aktivna skupaj s svojimi otroki. Svetovna zdravstvena organizacija mladostnikom priporoča telesno dejavnost vsak dan, vsaj trikrat na teden pa naj bi ta bila intenzivna.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se je osredotočilo na otroke od 7 do 12 let, ki živijo v mestih oziroma četrtnih skupnostih z nižjimi življenjskimi dohodki. "Glavni cilj društva je sprejetje ustreznih ukrepov za izboljšanje pogojev za telesno dejavnost in vedenjskih navad otrok glede telesne aktivnosti. 55 odstotkov otrok v šolo prihaja aktivno, bodisi s kolesom, skirojem ali peš, medtem ko deset odstotkov otrok starši še vedno ne spodbujajo k ukvarjanju s športom," so še povedali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 66
 
sandi101 04.04.2017 21:37:58
otrkokom dejte starše ne pa da je folk od jutra do večera v službi otroci pa prepuščeni sami sebi. kaj pa naj pol delajo? gibajo se pa itak ne. vidim te otroke danes so vsi debeli pri 12ih letih. internet je začel konec pokončnega človeka
Več komentarjev