FOTO: Fit nosečka Teja trenira s pomočjo osebne trenerke: 'Vsaka ženska čuti, kje je meja'

Bolj kot sem zasedena, več naredim, pravi modna oblikovalka ženskih torbic Teja Jeglič, ki v 35. tednu nosečnosti pridno trenira pod budnim očesom osebne trenerke. Predvsem se posvečata krepitvi mišic medeničnega dna in stabilizaciji telesa. Tisto, česar nosečnicam ni priporočljivo delati, pa so preintenzivne kardio vaje, ki bi povzročile slabost.

Fotogalerija (7)

  • Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 3
  • Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 4
  • Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 2
  • Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 5
  • Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 6
  • Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 8
  • Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 7

Teja Jeglič je 27-letna modna oblikovalka ženskih torbic, za katero ste zagotovo že slišali. Kljub temu, da je uspešna poslovna ženska in je trenutno v 35. tednu nosečnosti, še vedno najde čas in voljo, da pridno trenira pod budnim očesom svoje osebne trenerke Mirjane Ninić.

Tejo ples spremlja že od malih nog, navduševala pa se je tudi nad drugimi športi, kot so tek, plavanje in odbojka. Vse to jo je potegnilo tudi v tekmovalne vode, na Miss Športa, kjer je leta 2012 dosegla naziv 2. spremljevalke in miss fotogeničnosti. "Ne glede na to, v kakšnem obdobju sem ali s čim se ukvarjam, me vedno spremlja športni duh, ki mi pomaga do boljšega počutja in posledično prinese boljše rezultate nasploh pri projektih v življenju," pripoveduje.

Dolgo časa jo je zanimalo, kako poteka trening pod vodstvom osebnega trenerja, ki pripomore k dodatni motivaciji, prilagodi vaje človekovi fizični zmogljivosti in pove, kaj je prav za njegovo telo ter kaj ni. Zato se je odločila za Mirjano, s katero se odlično ujameta.

Teja Jeglič in Mirjana Ninić - 8

Teja in Mirjana se na treningih odlično ujameta, vsaka ura je obarvana s pozitivno energijo. (Foto: Aljoša Kravanja)

Vaje, pozitivna energija in veliko smeha

Trenirata dvakrat tedensko, njun trening pa traja vsega skupaj 50 minut, če zraven štejemo še ogrevanje, ohlajevanje in razteg, pojasni Mirjana. "Najprej se ogrejeva, predvsem z vajami za stabilnost in mobilnost hrbtenice. Opraviva vaje za krepitev medeničnega dna in krepitev središča telesa. Nato pa se lotiva tudi vaj z lažjo nadobremenitvijo, kjer uporabljava tudi določene trenažerje v fitnesu, lažje uteži, male in velike žoge ter elastike. Najin trening je vedno obarvan s pozitivno energijo, s Tejo je zelo lahko delati. Z nasmehom sprejema nove izzive in z veseljem hodi na treninge. Pa še po energiji sva si podobni, tako da se med treningom ogromno nasmejiva, kar pa je samo še dodaten plus."

Ker gre nosečnost h koncu, Teja priznava, da je na treningih že malce bolj okorna, a pravi, da je to ne bo ustavilo in bo še naprej trenirala, vse dokler bo lahko. "To je prišlo v moje življenje že kot navada, ki obstane," pravi. "Zato sem res navdušena, da sva se z Mirjano povezali in gradiva lep vadbeni odnos." Po treningih se odlično počuti, na vsake toliko časa pa jo celo še vedno preseneti bolečina v mišicah oz. dobri stari "musklfibr".

Če nosečnost poteka brez težav, lahko ženska trenira vse do konca

Teja Jeglič je naš nov #fitnavdih. Če imate podobno zgodbo, nam pišite na 24ur.com@pop-tv.si.

Če nosečnost poteka brez težav in če se ženska dobro počuti, nosečnice lahko trenirajo tudi čisto do konca, pritrdi Mirjana, sicer osebna trenerka, madnarodna pilates inštruktorica in inštruktorica skupinskih vadb. A raje kot da trenirajo same, naj to delajo pod nadzorom strokovnjaka, svetuje. "Tako se lahko med treningom bolj sprostijo, saj so konstantno pod budnim očesom trenerja, ki poskrbi za pravilno oblikovan trening in pravilno izvedbo vaj."

Za nosečnice je nujen prilagojen vadbeni program. "Pri treningu z nosečnico se najraje posvečam krepitvi mišic medeničnega dna in stabilizaciji telesa. Vsekakor ne smemo pozabiti na krepitev mišičnega tonusa, tako da pridejo v poštev tudi vaje z lažjo nadobremenitvijo. V nosečnosti se zaradi prenosa težišča telesa naprej pojavi velika obremenjenost ledvenega dela hrbtenice in zato nemalokrat slišimo nosečnico, da se pritožuje nad bolečinami v križu. Velik poudarek je treba dati na vaje za krepitev hrbteničnih mišic in globalnih trebušnih mišic, ki nam bodo pomagale preprečiti bolečine prav v tem delu hrbtenice."

Tisto, česar nosečnicam ni priporočljivo delati, so preintenzivne kardio vaje, ki bi povzročile slabost, še opozarja Mirjana. "Dvigovanje prevelikih bremen. Predolgo ležanje na hrbtu. Predvsem od drugega trimesečja dalje, ko je maternica težja, lahko plod pritiska na glavno veno in nosečnica posledično lahko občuti slabost, vrtoglavico, hkrati pa preprečimo krvni obtok do ploda. Dlje kot par minut ne bi smele ležati na hrbtu, prav tako bi se morale izogibati pretiranim upogibom hrbtenice."

Teja Jeglič

Po porodu bom par tednov bolj mirovala in se posvetila novemu življenju, potem pa kar hitro nazaj v športni duh, pravi Teja. (Foto: Aljoša Kravanja)

Vsaka ženska nekako čuti in ve, kje je meja

"Mislim, da se v mejah normale s prilagojenimi vadbami ni treba ničesar bati, vsaka ženska nekako čuti in ve, kje je meja in koliko lahko naredi, konec koncev se moramo po telesni aktivnosti počutiti dobro," Teja polaga na srce ženskam, ki se bojijo, da bi trening škodoval otroku.

Največkrat, pravi Mirjana, je problem v tehniki izvedbe vaj. "Posledično pride do bolečin v sklepih. Poskrbeti je treba za kontrolirano izvajanje vaj, vmes paziti na pravilno dihanje, aktivacijo celotnega telesa in stabilnost hrbtenice. Paziti je treba tudi na to, da med nosečnostjo ne pretiravamo z intenzivnostjo. Sicer ta variira na telesno pripravljenost nosečnice pred nosečnostjo, ampak v vsakem primeru je intenzivnost treba spustiti. Tistih devet mesec je treba malo pritisniti na zavoro," še doda v smehu.

Pokazatelj nepravilnega izvajanja vaj so po njenih besedah prav bolečine. V hrbtenici, ramenskem obroču ali pa slabo počutje na splošno. Pretirana utrujenost, ki je posledica vadbe, načeloma nakazuje na preveč intenziven trening.

Po porodu je priporočljivo počivati šest tednov

Na vprašanje, kako bo s treningi po porodu, je Teja odločena: "Par tednov bom bolj mirovala in se posvetila novemu življenju, potem pa kar hitro nazaj v športni duh."

Po porodu je priporočljivo počivanje prvih šest tednov, dodaja Mirjana. Po tem obdobju mlada mamica naredi pregled pri ginekologu, in ko ta da zeleno luč in potrdi, da je vse v redu, lahko brez težav spet začne z rekreacijo. "Vsekakor priporočam posvečanje vajam za krepitev medeničnega dna čim prej po porodu in vajam, ki bodo pomagale zaceliti diastazo rektusov. (odmik preme trebušne mišice). Marsikateri ženski se sploh ne zaceli, kar kasneje zna povzročati predvsem težave s hrbtenico. Ker si vse mamice želijo biti vitalne in svojemu malčku nuditi maksimalno pozornost, svetujem, da se teh vaj po porodu lotijo čim prej. Po šestih tednih pa se lahko intenzivnost treningov tudi postopoma viša."

Mirjana Ninić

Če nosečnost poteka brez težav in če se ženska dobro počuti, nosečnice lahko trenirajo tudi čisto do konca, pravi osebna trenerka Mirjana Ninić. (Foto: Aljoša Kravanja)

'Bolj kot sem zasedena, več naredim'

Dejstvo je, da si ženske v današnjem tempu vzamemo premalo časa zase, sploh ker se večina razdaja na vse strani in poskuša uspešno žonglirati med družino, službo in številnimi drugimi obveznostmi. Pogosto rečejo, da za rekreacijo enostavno ne najdejo časa.

Če kdo, potem Teja dobro ve, kako dragocen je čas in koliko žrtvovanja je potrebnega za uspeh – dokaz za to je njena zgodba. Besede o pomanjkanju časa so po njenem mnenju samo izgovori. "Mislim, da se pri vsakem najde delček časa, da se malo razmiga in požene kri po žilah za lažje razmišljanje. Sama imam nekakšen moto, da bolj kot sem zasedena, več naredim."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: