VIDEO in FOTO: Ples ob drogu?! Jaz pa že nisem dovolj dobra za to ...

V plesnem studiu so ogledala sovražnik vsake ženske, ki ni zadovoljna s svojim telesom. Težko se je spraviti k vadbi, ki jo po celem svetu izvajajo gibčne in mišičaste ženske z lepimi postavami. A če je bil ples ob drogu včasih poln stigem, zdaj počasi postaja priljubljena vadba, ki ne deluje dobro samo na telo, pač pa tudi na samozavest.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

"Kaj pa, če bi šla trenirat ples ob drogu?" me vpraša kolegica, ko ji omenim, da bi morala nekaj narediti za svoje telo in zdravje (nenazadnje tudi zaradi povišanega holesterola), in jaz jo le začudeno pogledam ... "Kaj si ti nora, da se ubijem?" Mine nekaj mesecev: "Ampak trening je res dober, celo telo dela, pa še na samozavesti pridobivaš," me kolegica znova vabi na trening ... "Nimam dovolj močnih rok, prestara sem, nimam ritma, nisem dovolj elegantna ...," je moj odgovor. In tako je šlo mimo eno leto. Toda kolegica je vztrajna, dovolj vztrajna, in da me bo končno pustila pri miru – da ji dokažem, kako to ni zame – se odpravim na prvi trening.

Fotogalerija (13)

 • Ples ob drogu - 1
 • Ples ob drogu - 2
 • Ples ob drogu - 3
 • Ples ob drogu - 4
 • Ples ob drogu - 5
 • Ples ob drogu - 7
 • Ples ob drogu - 8
 • Ples ob drogu - 9
 • Ples ob drogu - 11
 • Ples ob drogu - 12
 • Ples ob drogu - 13
 • Ples ob drogu - 14
 • Ples ob drogu

Pridem v studio, ki je odet v ogledala, in si že na pragu rečem, da to ni zame. Navdušena trenerka nas dobro ogreje – jaz že sopiham, nato začne kazati prve elemente (oddahnem si, da mi ni treba plezati na drog). Poza kot pri balerinah, raven, pokončen hrbet, dvignjena na prstke, rame nazaj ... prava baletna poza – začutim mišice, za katere nisem vedela, da jih imam, hodim okoli droga in spet sopiham. Trenerka reče, naj bom elegantna, ponosna – poškilim v ogledalo in ne vidim elegance, vidim staro 'babo', ki okorelo štanca okoli droga: "To ni zame," me spet prešine ... Na koncu še vaje za moč – izredno sopiham.

Poklapano, s prisiljenim nasmeškom, zapustim plesni studio. Naslednji teden se znova znajdem tam: "Če sem že smešna, pa naj bom še malo bolj ...", oblečem kratke hlače in ne gledam v ogledalo ... Ogrevanje, hoja okoli droga, vaje za moč ... veliko sopihanja in škiljenja na sosednji drog, kjer se starejše dekle samozavestno obrača, medtem ko jaz nerodno stopicljam okoli droga. Spet pomislim, da to ni zame, toda prikrade se misel – ampak če je njej uspelo, bi morda tudi meni. Dobim prvi žulj – na stopalni blazinici.

Ples ob drogu - 11

Je pa še en vidik, še en izziv, ki ga še vedno po malem premagujem – negativna samopodoba. V plesnem studiu so ogledala, sovražnik vsake ženske, ki ni ravno zadovoljna s svojim telesom. (Foto: Miro Majcen)

Bolj pokončno!

Tretji obisk, ob drogu stojim bolj pokončno, v glavi prvi delčki koreografije, stopim na prste in hodim okoli droga – pogledam v ogledalo in prvič pomislim – hudirja, tako slaba pa tudi nisem ... nasmehnem se, še vedno sopiham, ampak nase gledam drugače – bolj pokončno, z nasmeškom.

Ko začnemo z novo vadbo, smo po eni strani navdušeni, po drugi strani polni dvomov, če bomo zmogli. Če so marsikatere vadbe že uveljavljene, pa je ples ob drogu še vedno dokaj sveža stvar, še posebej zaradi stigme, ki jo nosi s seboj. A vse več deklet se odloča, da se bo preskusilo tudi v takšni vadbi.

Ples ob drogu

Ni pa samo športni vidik tisti, ki mi je všeč pri plesu ob drogu. Samozavest in ženstvenost, ki ju postopoma pridobiš, sta ključna elementa, ki ju vsaka ženska potrebuje, da je zadovoljna sama s seboj. (Foto: Boštjan Gunčar)

"Za ples ob drogu sem slišala že pred leti. Že takrat sem dobila idejo, da bi pa mogoče tudi jaz to poskusila. Ah, ne, nisem jaz za to, ker nimam moči in mišic in postave, pa še preveč kilogramov imam ... Tak je bil odziv tudi določenih ljudi. In jaz, brez samozavesti, sem to verjela. Ideja je tako za nekaj let utonila v pozabo, dokler se moje življenje ni začelo spreminjati. Postala sem bolj odprta, nekoliko bolj samozavestna in ideja plesa ob drogu je končno padla na plodna tla. Tako se zdaj že slabo leto in pol prepiram sama s seboj, ko mi na drogu drsi ali imam slab dan za trening, in navdušeno ploskam sama sebi, ko mi uspe kakšen element, na katerem delam že mesec ali dva. Vse modrice in bolečine po treningu so ob takih trenutkih poplačane. In takrat se vedno spomnim tistih opazk, da nisem sposobna česa takega. No ja, očitno sem, kajne?," mi svoje začetke razloži Maja, ki se je na začetku tudi soočala z izzivi.

"Začetek je bil kar težak, spoznati sem se morala z vadbo, športom, za katerega sem morala premagati najprej strah pred vrtenjem in jemanjem zaleta – nekateri elementi namreč brez zaleta ne gredo. Druga težava je bila seveda pomanjkanje moči – z rokami se držati na drogu in hkrati imeti noge v zraku…  potrebovala sem čas in veliko treningov, da sem začela delati lažje in lepše. Seveda prihajajo vedno novi, težji elementi ter povezave, ki zahtevajo še več moči in vzdržljivosti, tako da je to nekako konstanten izziv, ki ga je potrebno premagovati," pojasni Maja in doda, da je bila težava tudi v negativni samopodobi.

"Bil pa je tukaj še en vidik, še en izziv, ki ga še vedno po malem premagujem – negativna samopodoba. V plesnem studiu so ogledala sovražnik vsake ženske, ki ni ravno zadovoljna s svojim telesom. In gledati samo sebe v kratkih hlačkah, ki so obvezna oprema za uspešen trening, je lahko kar težko. In potem opaziš kakšno pomanjkljivost, napako, in kar naenkrat se obremenjuješ s tem, kako si videti ...  Ob tem res velika podpora pride tudi s strani ostalih deklet na tečaju – vsaka se sooča s kakšno težavo in zato se ne nikoli sodimo po zunanjem izgledu – kar je največja spodbuda za dekle, ki se od osnovne šole naprej obremenjuje s svojo samopodobo.

Ples ob drogu - 13

Poskusite. Kaj dejansko lahko izgubite? Eno uro svojega časa? Vem, kako se je težko spraviti na vadbo, ki jo po celem svetu izvajajo ženske z lepimi postavami, mišicami in z gibčnostjo, za katero se včasih zdi, da je nemogoča. Ampak ples ob drogu ni samo za tovrstne ženske, vsaka lahko začne - ne glede na starost, fizično pripravljenost ali sramežljivost. (Foto: Miro Majcen)

Ples ob drogu - 1

V studiu, kjer jaz treniram, imamo tako študentke kot mamice, ženske in dekleta zelo različnih postav in z različnim plesnim predznanjem. Preprosto začneš ... (Foto: Miro Majcen)

Sprejmi se!

Ko je Tina Perko, lastnica plesnega studia Mademoiselle, opazila, da se veliko deklet na začetku sooča s sramežljivostjo ali slabo samopodobo, se je odločila, da bo nov slogan studia 'sprejmi se': "Nov slogan studia je nastal kot posledica opažanj s treningov, kjer vedno znova ugotavljam, da je največja ovira do uspeha (predvsem pri ženskah – tako na treningih plesa ob drogu kot sicer v življenju) pomanjkanje samozavesti in sprejemanje sebe ter svojega telesa. Zato smo se lotili tudi projekta Samozavestne ženske. V studiu vse bolj ugotavljamo, da je samozavest tista ključna sestavina v življenju, ki nam lahko najbolj pomaga, da zaživimo polno življenje. Pri tem pa želimo pomagati tudi drugim dekletom, zato smo se lotile tega projekta, v katerem sodelujejo tudi številne znane Slovenke, kot so Ana Klašnja, Rebeka Dremelj, Azra Selimanović, Oriana Girotto in druge. Videoserija Samozavestne ženske z znanimi Slovenkami, se nam je zdela odlična ideja, saj so tudi one morale zgraditi svojo samozavest, da so se pogumno izpostavile s svojim delom in postale prepoznavne. Izkazalo se je, da tudi njim samozavest ni bila položena v zibelko. Z odličnimi nasveti tako tudi one pomagajo našim obiskovalkam plesa ob drogu povečati samozavest in zajeti življenje s polnimi pljuči. Samozavest in ženstvenost."

Ples ob drogu

Vadba, druženje, smeh, veselje - ples ob drogu je za vsakogar, pravi Tina. (Foto: osebni arhiv)

In kaj je tisto, kar nekoga prepriča, da se vrže v takšno (nenavadno) vadbo? "Lahko bi rekla, da predvsem dejstvo, da dela celo telo. Ni pomembna samo moč v rokah, temveč tudi ostalo telo – trebušne in hrbtne mišice, ki telo obvladujejo, da elementi dejansko pravilno in estetsko uspejo. Noge in zadnjica prav tako veliko delajo če že ne pri sami vadbi ob drogu, pa pri vajah za moč, ki so skoraj obvezen del vsakega treninga."

"Moram reči, da sem v enem letu in pol pridobila več moči v mišicah kot pa v štirih, petih letih, ko sem se ukvarjala z drugimi športi. Ravno tako sem pridobila na raztegljivosti in gibčnosti, saj so treningi vedno sestavljeni tako, da delamo tako na moči kot na raztegljivosti. Ni pa samo športni vidik tisti, ki mi je všeč pri plesu ob drogu. Samozavest in ženstvenost, ki si ju postopoma pridobiš, sta ključna elementa, ki ju vsaka ženska potrebuje, da je zadovoljna sama s seboj. In točno to je nekako bistvo te vadbe, vsaj jaz jo tako vidim," mi navdušeno razloži Maja.

Torej, kakšen nasvet bi dala dekletom, ki razmišljajo o tej vadbi, pa vseeno mislijo, da to mogoče ni ravno vadba za njih? "Poskusite. Kaj dejansko lahko izgubite? Eno uro svojega časa? Vem, kako se je težko spraviti na vadbo, ki jo po celem svetu izvajajo ženske z lepimi postavami, mišicami in z gibčnostjo, za katero se včasih zdi, da je nemogoča. Ampak ples ob drogu ni samo za tovrstne ženske, vsaka lahko začne, ne glede na starost, fizično pripravljenost ali sramežljivost. V studiu, kjer treniram, imamo tako študentke kot mamice, ženske in dekleta zelo različnih postav in z različnim plesnim predznanjem. Preprosto začneš, spoznaš se z drogom – tvojim novim soplesalcem, in postopoma prideš do potrebnih znanj, moči, raztegljivosti. Kar naenkrat sramežljivost izgine. To opaziš tudi v trenutkih, ko stopiš na ulico z visoko dvignjeno glavo, ker se preprosto dobro počutiš v svojem telesu, in tako samozavestno zakorakaš novim podvigom in novim elementom nasproti ..." še zaključi najin pogovor Maja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: