Znanstveniki presenetili: fizična aktivnost na dolgi rok ni ključ do izgube kilogramov

Če hočemo izgubiti kilograme, moramo početi dve stvari: jesti manj in telovaditi. Preprosta matematika: porabiti moramo več kalorij, kot jih zaužijemo. A raziskovalci na univerzi Loyola v Chicagu pravijo, da je to le kratkoročna rešitev. Fizična neaktivnost po njihovem mnenju ni znatno povezana s pridobivanjem oz. izgubo kilogramov.

Vsi vemo, da moramo, če želimo izgubiti kilograme, početi dve stvari: jesti manj in telovaditi. Preprosta matematika: porabiti moramo več kalorij, kot jih zaužijemo. A raziskovalci na univerzi Loyola v Chicagu pravijo, da je to le kratkoročna rešitev, ki na dolgi rok ne deluje. Ključ za izgubo teže in ohranjanje želenih kilogramov po njihovem mnenju ni fizična aktivnost, pač pa zdrava prehrana.

zdravo življenje

Po mnenju strokovnjakov je izguba kilogramov s pomočjo fizične aktivnosti pogosto neuspešna, ker slabo ocenimo število kalorij, ki smo jih zaužili in tistih, ki smo jih porabili. (Foto: Thinkstock)

Fizična aktivnost nam pomaga shujšati, ker na tak način kurimo maščobe, kažejo dosedanje raziskave. Ena od njih je zajemala 141 ljudi s prekomerno težo, ki so jih razdelili na tri skupine. Prva je pet dni na teden med kardio vadbo morala pokuriti 400 kalorij, druga 600, tretja pa ni telovadila. V obdobju desetih mesecev je večina sodelujočih v prvi skupini izgubila 4,3 odstotka telesne teže, v drugi skupini so izgubili 5,7 odstotka, v tretji skupini pa so celo pridobili kilograme (0,5 odstotka).

Ti rezultati niso zanemarljivi, a večina teh raziskav ne upošteva ostalih dejavnikov, opozarjajo raziskovalci iz Chicaga. Fizična aktivnost, na primer, poveča apetit, zato ljudje po njej običajno zaužijejo več kalorij. To nakazuje na to, da ima kaj in koliko pojemo večji učinek na našo težo, kot ga ima telovadba.

Raziskava: Na nihanje teže bolj kot neaktivnost vplivata starost in spol

Dugasova in njeni sodelavci so v najnovejši raziskavi zadnje tri leta spremljali okoli 2.000 odraslih iz ZDA, Gane, Južne Afrike, Jamajke in Sejšelov ter beležili njihovo fizično aktivnost in spremembe v telesni teži. Sodelujoči so nosili naprave, ki so štele njihove korake in beležile porabo energije. Merili so jim tudi težo, višino in mišično maso.

Na začetku so imeli ljudje iz Gane najnižje povprečje telesne teže (63,18 kg tako moški kot ženske), Američani pa najvišje (91,82 ženske, 93,64 moški). Ganci so bili tudi bolj "fit" kot Američani. Kar 76 odstotkov moških in 44 odstotkov žensk je zadostilo ameriškim Splošnim smernicam telesne dejavnosti, ki zapovedujejo, da odrasli ljudje potrebujejo dve uri in pol intenzivne aktivnosti na teden, medtem ko je to uspelo le 44 odstotkom Američanov in 20 odstotkom Američank.

Rezultati so bili presenetljivi: sodelujoči z večjim deležem fizične aktivnosti so pridobili več teže kot tisti z manjšim. Američani, ki so  prej dosegali smernice, so pridobili četrt kilograma v enem letu, tisti, ki jih niso, pa so prav toliko oz. še malo več izgubili. To kaže, da ni znatne povezave med neaktivnostjo in pridobivanjem oz. izgubo kilogramov. Na spremembo telesne teže naj bi bolj kot neaktivnost vplivala spol in starost.

zdravo življenje

Da bi izgubili kilograme in nasploh živeli zdravo potrebujemo oboje – tako zdravo prehrano, kot čas za fizično aktivnost. (Foto: Thinkstock)

"Rezultati so pokazali, da ni nujno, da vas bo fizična aktivnost obvarovala pred pridobivanjem kilogramov," je povedala Lara Dugas, vodja raziskave in profesorica na oddelku za področje zdravstva na omenjeni univerzi.

"Iz te raziskave izhaja, da več fizične aktivnosti na dolgi rok ne preprečuje pridobivanja teže, večjo vlogo po naših podatkih igrajo drugi faktorji, kot je na primer način prehranjevanja," so zaključili raziskovalci.

Po njihovem mnenju je izguba kilogramov s pomočjo fizične aktivnosti pogosto neuspešna, ker slabo ocenimo število kalorij, ki smo jih zaužili in tistih, ki smo jih porabili. Leta 2010, na primer, je bila izvedena raziskava, v kateri so sodelujoče pozvali, naj zaužijejo količino hrane, za katero verjamejo, da jo porabijo. Izkazalo se je, da pojejo dva ali trikrat več kalorij kot jih porabijo.

Pri vzdrževanju zdrave telesne teže je ključno, kaj in koliko zaužijemo. Da bi dejansko izgubili kilograme in nasploh živeli zdravo pa potrebujemo oboje – tako zdravo prehrano, kot čas za fizično aktivnost. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 84
 
sdgdgdfgdggd 15.02.2017 17:22:59
manj žret ....je ključ pa ne rabš bit neki mađioničar....
Več komentarjev