FOTO in VIDEO: Med pokopom zadnjega jugoslovanskega kralja žvižgali premierju Dačiću

V Oplencu so z najvišjimi državniškimi častmi pokopali posmrtne ostanke zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića. Med govorom premierja Ivice Dačića so se slišali žvižgi in klici "hočemo kralja".

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (7)

  • Pokop kralja Petra II. Karađorđevića - 4
  • Pokop kralja Petra II. Karađorđevića - 1
  • Pokop kralja Petra II. Karađorđevića - 7
  • Pokop kralja Petra II. Karađorđevića - 6
  • Pokop kralja Petra II. Karađorđevića - 5
  • Pokop kralja Petra II. Karađorđevića - 3
  • Pokop kralja Petra II. Karađorđevića - 2

Peter II. je umrl pred 43 leti v ZDA, njegove posmrtne ostanke pa so v Beograd prepeljali že januarja letos. V Srbijo so nato prepeljali še posmrtne ostanke njegove matere, kraljice Marije, ki je umrla leta 1961, in njegove žene, grške princese Aleksandre, ki je umrla leta 1993.

V srbskem Oplencu so danes z najvišjimi državniškimi častmi pokopali posmrtne ostanke zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića, njegove matere Marije, žene Aleksandre ter brata princa Andreja. Med pomembnejšimi gosti so bili srbski predsednik Tomislav Nikolić, srbski premier Ivica Dačić, jordanski kralj Abdulah II. ter predstavniki kraljevih družin iz Evrope, med drugim britanski princ Edward.

Nikolić je v govoru ocenil, da so danes popravili zgodovinsko krivico in storili korak k narodni enotnosti. "Srbski narod si več ne sme dovoliti delitev in krivic," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

K narodni enotnosti je pozval tudi Dačić, ki pa je po poročanju Blica komaj spregovoril, saj mu je zbrana množica vseskozi žvižgala. "S tem je zalepljen zadnji del mozaika, ki govori o zgodovini našega naroda in države. Preteklosti se ne da spremeniti, vendar se napake danes popravljajo. Zato je pomembno, da bo srbski narod v prihodnosti enoten, da ne dela napak," je dejal vidno pretresen zaradi neprijaznega sprejema.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej, ki je vodil cerkveni obred, pa je menil, da je bila z današnjo pogrebno slovesnostjo popravljena velika zgodovinska krivica. "Človeško se je motiti, a tudi ugotoviti zmote in se pokesati," je dejal.

Pogreba se je udeležilo tudi na stotine podpornikov kraljeve družine, nekateri med njimi pa so čakajoč na slovesnost noč preživeli pred cerkvijo svetega Jurija, kjer se nahaja družinska grobnica družine Karađorđević.

Princ Aleksander II. Karađorđević je danes v Oplencu dejal, da je to zgodovinski dogodek tako za družino Karađorđević kot celotni srbski narod. "Danes so tukaj v Oplencu med Karađorđevići in med svojimi Srbi. Za mene kot starešino kraljevskega doma in potomca Karađorđevićev je to velik dan, žalosten, ampak tudi poln čustev in osebnih spominov. To je zgodovinski trenutek za kraljevo družino, a tudi za celoten srbski narod in Srbijo," je dejal.

Peter je bil jugoslovanski kralj med letoma 1941 in 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko, kraljevi družini pa so prepovedali vrnitev v domovino. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA.

V Oplencu, ki leži kakih 80 kilometrov od Beograda, so že pokopani kralja Peter I. in Aleksander I. ter kneza Pavle in Aleksander kot tudi vodja prve srbske vstaje Karađorđe Petrović.

 

 


 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 46
 
ljx 27.05.2013 00:34:07
Na aslednjem pokopu Srbskega kralja ne boste več videli šahovnic in treh zvezd v grbu,zato ne vem zakaj ne uživate v tem trenutku.
Več komentarjev