FOTO: Googlova vozila že v Ljubljani

Vozila za fotografiranje ulic ameriškega internetnega velikana Google so že prispela v Slovenijo. Opažena so bila v ljubljanskem nakupovalnem središču, na slovenske ulice pa se bodo podala 9. julija.

Fotogalerija (5)

  • Google View v Ljubljani
  • Google Streetview v Ljubljani
  • Google Streetview v Ljubljani
  • Google Streetview v Ljubljani
  • Google Streetview v Sloveniji

Avtor bloga Had je zapisal, da so Googlovi avtomobili, ki bodo s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko fotografirali mesta, že prispeli v Ljubljano. Opazil jih je v nakupovalnem središču BTC.

Vožnjo bodo prihodnji torek začeli po Ljubljani in Mariboru, nadaljevali bodo v Celju, Kranju, Novem mestu, Novi Gorici, Kopru, Velenju, Domžalah in na Ptuju, nato pa nadaljevali še v manjših mestih ter obrobjih mest. V prihajajočih mesecih bodo fotografije mest že objavljene na Googlovih spletnih zemljevidih.

Google Streetview v Ljubljani

(Foto: Bralec Miha)

Samo fotografiranje v Sloveniji naj bi po načrtih Googla trajalo največ tri mesece, je povedal vodja programa Street View za Evropo, Afriko in Bližnji vzhod Ulf Spitzer. Pojasnil je, da se trudijo ujeti lepo vreme, saj tako lahko naredijo dobre fotografije. Po javnih cestah želijo pokriti celotno Slovenijo.

"Gre za dva scenarija rabe: prvi je, da s pomočjo fotografij izboljšamo naše zemljevide, drugi pa je, da lahko uporabniki vidijo dejanske posnetke ulic, kar je zelo uporabno," pojasnjuje.

"Začeli bomo z Ljubljano in Mariborom in nato nadaljevali z drugimi večjimi mesti, nato pa bomo pokrili še glavne ceste med njimi. To bo naša osnovna zbirka fotografij. Če nam bo po tem še ostal čas, bomo prevozili še manjša mesta ob obali, turistične točke in druga zanimiva območja na poti," dodaja.

Google bo s prvim dnem začetka vožnje Googlovih avtomobilov na spletni strani tudi zagotavljal redno obveščanje o lokacijah svojih avtomobilov, k čemur ga zavezuje slovenska zakonodaja.

Aplikacija Street View, ki Googlov spletni zemljevid dopolnjuje s podrobnimi fotografijami ulic, cest in naravnih znamenitosti, je na voljo že v 50 državah, med drugim tudi v sosednji Italiji, Hrvaški in na Madžarskem.

Pred objavo na spletu bodo morali zamegliti obraze in številke registrskih tablic. Tako odstranijo informacije, s katerimi bi bilo posameznika mogoče prepoznati. Poleg tega pa lahko uporabniki zahtevajo tudi dodatno zamegljevanje, na primer zameglitev celotnega telesa. "Na vsaki sliki je namreč gumb 'prijavi napako'. Sicer pa dobimo zelo malo takšnih zahtevkov. Mislim, da so ljudje spoznali, da gre zgolj za fotografije z javnih ulic, ena fotografija na vsakih nekaj metrov. Gre za precej naravne informacije," pojasnjuje Spitzer.

Te ukrepe je zahtevala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki pravi, da treba "zagotoviti ravnotežje med pravicami posameznikov in uresničevanjem legitimnih interesov zasebnega sektorja".

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 165
 
zombie_killer 06.07.2013 18:33:18
Ali kdo ve, koliko časa bo trajalo, bodo pokrili celotno Slovenijo?
Klankon 06.07.2013 20:46:22
saj piše v novici, da največ 3mesece.
Več komentarjev