Gospodarska aktivnost še naprej izrazito pada

Že tretje zaporedno četrtletje se gospodarska aktivnost zmanjšuje, pravijo pri statističnem uradu. Padec aktivnosti sta zaznamovala stagnacija izvoza in poglobljen padec domače potrošnje, pa dodajajo na UMAR.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V Sloveniji je se je lani obseg bruto domačega proizvoda (BDP) po prvih ocenah realno zmanjšal za 2,3 odstotka, so izračunali pri statističnem uradu. V zadnjem četrtletju lani pa se je obseg BDP v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2011 zmanjšal za tri odstotke. Na statističnem uradu pravijo, da se gospodarska aktivnost tretje zaporedno četrtletje zmanjšuje po približno enakih stopnjah.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) pravijo, da se je tudi v evrskem območju padec gospodarske aktivnosti v zadnjem četrtletju lani poglobil. A četrtletni padec v Sloveniji je bil znova med najvišjimi. Enako velja tudi za gibanje BDP v celem letu 2012. "Slovenija tako ostaja v skupini držav EU z največjim zaostankom za povprečno ravnjo gospodarske aktivnosti iz leta 2008," pravijo na UMAR.

Bruto domači proizvod

Padec gospodarske aktivnosti v 2012 sta zaznamovala predvsem stagnacija izvoza in padec potrošnje. (Foto: Thinkstock)

Na UMAR pravijo, da sta padec aktivnosti v letu 2012 v Sloveniji zaznamovala stagnacija izvoza in poglobljen padec domače potrošnje. "Ob poslabšanju razmer v mednarodnem okolju se je izvoz, ki je bil v preteklih dveh letih glavni dejavnik skromne gospodarske rasti, povečal le za 0,3 odstotka," so poudarili na UMAR. Ob sprejetih ukrepih za omejevanje rasti javne porabe (znižanje plač in racionalizacija izdatkov za blago in storitve) se je drugo leto zapored zmanjšala državna potrošnja (–1,6 odstotka).

Še večji je bil upad potrošnje gospodinjstev (–2,9 odstotka), ki se je zmanjšala prvič od začetka krize. Obseg trošenja gospodinjstev se je na medletni ravni začel zmanjševati v drugem četrtletju, v zadnjem četrtletju pa se je upad še poglobil in je bil že za 5,8 odstotka manjši kot ob koncu predhodnega leta. "K temu je prispevalo predvsem realno znižanje plač in nadaljnje zmanjšanje zaposlenosti. Zaradi sprejetih ukrepov za omejitev javne porabe in sprememb v kriterijih upravičenosti so se zmanjšali tudi socialni transferji, ob splošni negotovosti pa se je poslabšalo tudi razpoloženje potrošnikov," je pojasnil Boštjan Vasle, direktor UMAR.

Upadanje investicij se je nadaljevalo

Lani se je nadaljevalo upadanje investicijske aktivnosti, zlasti v gradbene objekte. Po rasti v letu 2011 so se zaradi manjše izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti in omejenega dostopa do finančnih virov zmanjšale tudi investicije zasebnega sektorja v opremo in stroje. "Globok padec gospodarske aktivnosti, ki v celotnem obdobju krize presega povprečnega v EU, je poleg cikličnih dejavnikov predvsem odraz strukturnih slabosti slovenskega gospodarstva, v prvi vrsti premajhne pozornosti ukrepom za povečanje konkurenčnosti v zadnjih letih," je še povedal Vasle in dodal, da "zaradi močno oslabljenega potenciala za rast letos še ne pričakujemo okrevanja aktivnosti".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 26
 
ONniON 01.03.2013 17:39:05
leta 2008 je slovenija imela 4,3% brezposelnost , leta 2012 pa 8,7% zdaj za mesec januar je pa že 10,2% a vidite kako nam lepo gre ? tako kot je zdaj še ni bilo nikoli do slej , vedno je bila prspektiva in služba
Več komentarjev