'Kandidirala bom za predsednico PS'

Predsednica vlade Alenka Bratušek je sporočila, da bo 19. oktobra na kongresu stranke Pozitivna Slovenija kandidirala za predsednico stranke. Janković pa bo svojo odločitev sporočil, ko bo za to čas.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Premierka in vodja največje parlamentarne stranke PS Alenka Bratušek je po seji poslanske skupine v izjavi novinarjem sporočila, da je podala soglasje h kandidaturi za predsednico PS na bližajočem se kongresu stranke. Kot je povedala, ji drugega ni preostalo, pri čemer je izpostavila pomen politične stabilnosti.

Bratuškova je med drugim pojasnila, da se je v petek in soboto sestala z ustanoviteljem in prvim predsednikom stranke Zoranom Jankovićem. Povedala mu je, da ji drugega kot to, kar je naredila, ni preostalo, če želi ohraniti politično stabilnost v državi in vlado takšno, kot je. "Ne bom pa rekla, da je bilo to v soglasju, to je pač moja odločitev in je prav, da takšno odločitev človek sprejme sam," je dodala.

Na zadnjem kongresu PS januarja letos se je največja parlamentarna stranka zavezala, da bo naslednji volilni kongres sklican do konca tega leta. Janković je takrat po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil Bratuškovo. Nato se je marca, z izvolitvijo aktualne vlade, Janković z vrha stranke tudi dokončno umaknil.

Pojasnila je, da odločitev glede soglasja h kandidaturi zanjo ni bila preprosta. V stranki se po njenih besedah dobro razumejo in odločitve več ali manj sprejemajo soglasno, a to odločitev je, kot pravi, sprejela sama. "Če jaz kot predsednica vlade nimam ali pa ne bi imela podpore svoje poslanske skupine oziroma stranke, tudi vlado zelo težko vodim," je poudarila. Ker pred njimi po njeni oceni niso lahke odločitve kar zadeva potrebnih ukrepov, je ta podpora tudi nujno potrebna.

Ob tem premierka verjame, da bo PS "ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, ki bo imela župana glavnega mesta, največjo poslansko skupino in da bo to tista stranka, ki bo v Sloveniji ohranjala stabilnost, pravičnost in solidarnost".

Bratuškova je sicer svoje kolege v poslanski skupini obvestila tudi o tem, kako poteka delo v vladi in usklajevanja o ukrepih. Na vprašanje, ali so njeno odločitev za soglasje h kandidaturi za predsednico podprli tudi poslanci PS, pa ni želela odgovoriti.

Janković je sicer Bratuškovi za odločitev za kandidaturo že čestital. Zanjo ni vedel, je pa stranka odprta, kar pomeni, da lahko kandidira vsak, je na novinarski konferenci, ki se je sicer odvila, še preden je Bratuškova javno sporočila svojo odločitev, dejal Janković. Kot je poudaril, to na njegovo odločitev, ali se bo za prvaka stranke potegoval tudi sam, ne vpliva, saj se bo odločil sam, odločitev pa bo sporočil, ko bo za to čas, je še dejal.

Alenka Bratušek

(Foto: Reuters)

Po njegovih besedah se bo odločil do kongresa, ki bo 19. oktobra. Na navedbe, da je treba po predvidenih strankinih postopkih pred kongresom soglasje h kandidaturi podati do 2. oktobra, je Janković odgovoril, da je kongres najvišji organ stranke in lahko odloči kar koli.

Ljubljanski župan prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali razmišlja o vnovični županski kandidaturi, omenil pa je tudi možnost upokojitve. Na vprašanje, kdo ga nagovarja h kandidaturi, je odgovoril, da "teh 300.000 stricev in tet iz ozadja, ki so bili na volitvah za zaveso".

Rok za evidentiranje kandidatov za predsednika PS, ki ga bodo volili na kongresu 19. oktobra, je sicer 24. september, predlagani kandidati pa lahko do 2. oktobra podajo soglasje h kandidaturi. Izvršni odbor PS bo nato določil kandidatno listo, šele potem bo tudi uradno znano, kdo vse so kandidati za novega predsednika stranke.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 231
u3pm 18.09.2013 09:42:51
Predsednica Vlade RS Alenka Bratušek se je ob dnevu motovilnosti odpeljala ...........
Več komentarjev