Se kuha trgovinska vojna?

Kitajska vrača udarec Bruslju, ki je uvedel začasne uvozne dajatve za kitajske proizvajalce solarnih plošč, in uvaja preiskavo evropskega vina. Trgovinski spor med pomembnima partnericama se tako dramatično zaostruje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potem ko se je Evropska komisija v torek odločila za uvedbo začasnih uvoznih dajatev za kitajske proizvajalce solarnih plošč, je Kitajska danes vrnila udarec Bruslju. Peking je sprožil protidampinško preiskavo evropskega vina. Trgovinski spor med pomembnima partnericama se tako dramatično zaostruje.

Francosko vino na Kitajskem

Kitajska je sprožila protidampinško preiskavo evropskega vina. (Foto: Reuters)

"Kitajska vlada je sprožila protidampinško preiskavo in preiskavo glede subvencij za vino iz EU," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Šen Danjang. Več podrobnosti ni izdal, je pa dejal, da Kitajska "močno nasprotuje" odločitvi Bruslja. Carine je označil kot "nepravične davke".

Analitiki ocenjujejo, da bi lahko spor prerasel v trgovinsko vojno. "Kot kaže, obstaja grožnja trgovinske vojne," je dejal partner odvetniške pisarne Dechert LLP China Tao Džingdžou. Meni, da to ne bi bilo v interesu nikogar.

Ekonomistka pri banki Societe Generale v Hongkongu Jao Vei se strinja, da odločitvi EU in Kitajske kažeta na vse večje napetosti med stranema. "Spor se nedvomno zaostruje," je dejala. Kitajska je druga največja trgovinska partnerica EU.

Rösler je pozval k pogajanjem, s pomočjo katerih bi se izognili totalni trgovinski vojni, ki bi lahko prizadela tudi druge sektorje. "Komisija ima še vedno možnost, da se odloči za pogajanja in se izogne trgovinski vojni med EU in Kitajsko," je dejal minister.

Evropska komisija se je za uvedbo šestmesečnih uvoznih dajatev za kitajske proizvajalce solarnih plošč odločila kljub nasprotovanju večine članic EU. Ukrep začne veljati v četrtek. Prvi mesec, torej do 6. avgusta, bo dajatev 11,8-odstotna, nato pa 47,6-odstotna.

Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je dejal, da ne gre za protekcionizem. Komisija se je za takšen ukrep odločila zaradi dampinga, torej zato, ker kitajski proizvajalci svoje izdelke v EU prodajajo prepoceni, pod tržno vrednostjo proizvoda oziroma pod proizvodno ceno, ter s tem kršijo evropska pravila in škodijo evropskemu gospodarstvu.

Narejeno na Kitajskem

Spor med EU in Kitajsko se zaostruje. (Foto: Reuters)

Francija in Nemčija sta bili pri tej odločitvi razdeljeni. Medtem ko je Pariz uvedbo dajatev podprl, je Berlin tej potezi nasprotoval. Nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler je ocenil, da gre za veliko napako, v Parizu pa so menili, da gre za "uravnoteženo in odgovorno" odločitev.

Da je Kitajska za tarčo izbrala vino, je po mnenju analitikov jasen signal – Francija je bila lani največji posamezni dobavitelj vina na Kitajsko. Po podatkih kitajskih oblasti so ga prodali za 140 milijonov litrov v vrednosti dobrih 600 milijonov evrov.

EU zavrača očitke Kitajske

EU je zavrnila očitke Kitajske, da z nezakonitimi subvencijami pomaga vinarjem pri izvozu. "Ni takšnega dampinga ali subvencij v vinskem sektorju v Evropi, ko pride do izvoza vina na Kitajsko," je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Olivier Bailly. Pojasnil je, da ima Kitajska kot vsaka druga članica Svetovne trgovinske organizacije možnost sprožiti preiskavo, pri čemer je opozoril, da mora ta potekati v skladu s pravili.

Francoski kmetijski minister Stephane Le Foll je prepričan, da je odločitev Kitajske neutemeljena, saj da proizvajalci vina iz EU niso imeli koristi od nobenih subvencij, ki bi jim omogočile konkurenčno prednost pri izvozu.

Francija, ki bi zaradi poteze Kitajske največ izgubila, je evropske partnerice pozvala, naj se hitro poenotijo in zavzamejo enotno stališče do odločitve Kitajske. Oblikovanje enotnega stališča bo verjetno težek zalogaj. "Predsednik Francois Hollande je izrazil željo, da bi komisija organizirala sestanek predstavnikov držav članic, ki bi poskušali doseči enotno stališče, pri čemer bi upoštevali solidarnost," je povedala tiskovna predstavnica francoske vlade Najat Vallaud-Belkacem.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 87
SMRDIsmrdiSMRDI 10.06.2013 08:11:21
....in zaprli bodo vse kitajske restavracije v EU.......teško nama.....bom pa pr Jovotu jedu!
 
volek 09.06.2013 08:33:47
Vsako leto grem vsaj enkrat v provinvo Guangdong, najbolj industrijsko razvito na Kitajskem. Napredek je ogromen, tudi v standardu prebivalstva. Kar na novo zgradijo je supermoderno, restavracije so zvečer polne ljudi, tudi mladina ima denar za to, kar se pri nas redko vidi. Zanimivo je dejstvo, da se v ogromnih butikih v katerih se prodajjo tekstilni in obutveni izdelki znanih in izredno dragih evropskih proizvajalcev drenja ogromno mladih seveda iz družin srednjega sloja in bogatih. Neverjetno je to dejstvo. Izredno se krepi srednji sloj, nepismeni delavci, ki prihajajo v Guangdong iz tisoče km oddaljenih krajev pa so slabo plačani, živijo v getih, skoraj bi jih lahko imenovali novodobni sužnji.
Miha1972 06.06.2013 16:41:33
bodo vsaj evropska podjetja zopet mela delo. malce maj bo dobička, ljudje bodo imeli delo in posledično plače,Bomo pa imeli vsak kakovostne izdelke.

Kot je komentator povedal iz vsake vojne pridejo zmagovalci samo bankirji
 
BremzPenzl 05.06.2013 19:17:19
Ko se bojo celice podražle se bo pa vino pocenilo. Jeb.. ti sončno energijo, sedaj bo prevladovala špricer energija.
Baje je to tudi obnovljiv vir.
 
zamot11 05.06.2013 18:50:39
Že eno leto nazaj sem reku da je treba meje nazaj zapret , carine uvest itd
LIARJJ 06.06.2013 08:30:51
Ne ker moramo biti svobodni pa to... brez mej prost pretok blaga, uvoz sranja ni da ni pa to ....
lightning 05.06.2013 18:06:26
tale blokada EU ne bo dolgo zdržala...je pa pohvalno da je do nje sploh prišlo...

če ne bi EU ukinila vse omejitve uvoza iz kitajske, bi velik del EU gospodarstva preživel, ne pa da je bankrotiral...in s tem so seveda evropejcem ukinili delovna mesta, zmanjšali BDP in prihodke prebivalcev EU...

morš pri tem gledat širšo sliko...z naupi kitajske robe uničujemo naše gospodarstvo!
Aleander_ 06.06.2013 14:11:49
res je, ampak uničujemo se sami.

Kdo pa pravi, da moramo kupovati v textilnih diskontih majico po 1,5 EUR, namesto da plačamo v Sloveniji izdelano majico po 15?

Spomnim se, ko je moja mama kupila očetu za RD rjav pulover v Rašici - bil sem nekje v 5.razredu OŠ. In v 2.letniku SŠ sem še jaz ta pulover nosil kar nekaj časa, pa nismo bili ravno brez denarja, ampak mi je bil všeč ter niti približno ni izgledal znošen tako, kot kitajska roba po 3 mesecih uporabe...
Helix Nebula 05.06.2013 17:04:53
oni nas bolj rabijo... njihovi ljudje so prerevni da bi kupovali...
minimalisch 05.06.2013 17:37:03
pa daj ne bluzi 300mio, imajo že srednjega sloja..
Misija1 05.06.2013 21:41:31
@minimalisch: Imajo srednjega sloja ja, ki pa ima place krepko pod standardi se najrevnejsih evropskih drzav! Srednji sloj na kitajskem zasluzi mesecno okrog 100 do 150 dolarjev! In za ta denar ne delajo 8 ur, pac pa 16! Brez da se lahko pritozujejo, ker bo delodajalec hitro nasel zamenjavo ki bo delala tudi 17 ur za ta denar! Kitajska je prevec odvisna od izvoza in uvoza. Ker jih je toliko, morajo uvazat vec kot 75 procentov hrane! To normalno ni dobro, ker pomeni, da tricetrt naroda ni preskrbljenega, ce pride do resnih konfliktov, tudi ce samo ekonomskih. Izvoz pa spet predstavlja vec kot 70 procentov kitajskega BDP-ja. Brez nas, brez Evrope in ZDA, ki smo najvecji trg za njih, propadejo. Kitajska je postala velesila zadnjih 10 let, ko so zaceli masovno kopirat vse mozne izdelke in nato delat svoje kopije oz. verzije, ter jih prodajat na nas trg. Pred 20 leti Kitajska ni bila niti pikica od tega kar je sedaj! In ker je tako odvisna od izvoza, bo slej kot prej ta mehurcek pocil. Se nobenemu ni kapnilo, zakaj ravno Kitajci na veliko vlagajo v ZDA ko pride tam do nihanj v ekonomiji?! Ce se sesuje trg ZDA, pade kitajska proizvodnja in izvoz, ter s tem celotna ekonomija!
aaaaaa122121 10.06.2013 10:17:18
kitajci kopirat, hehe koopirajo ja, izdelke katerih proizvodnjo so zahodni managerji preselil na kitajsko:) tut če kopiraš je jasno da iste kvalitete nikoli ne boš dosegel, in tega se zavedajo sami, hehe a boste učil nekoga, ki je nekajkrat letno na kitjaskem:) misija prideš preverit dejstva:) pusti email:)
aaaaaa122121 10.06.2013 10:19:13
kitajska ima v sebi in indiji, zaenkrat še rastoči trg, ki je pa večji kot ves ostali svet skupaj, in če vemo da polovica kitjacev tudi elektrike nima v domovih, je možnosti za razvoj ogrmono, pa še 15 let nazaj je 80% gospodinjsketv ni imelo elektrike, kar se pa gradnji jezu treh sotesk drastično spreminja, in kitjaska bo sama sebi kamlu največji trg, večji kot eu in zda skupaj:)
 
tantadruj1 05.06.2013 16:24:59
ja res. bolj bi se evropejci morali združiti in proizvajati zase. tudi cena bi padla, če bi večino sami naredili. delovna sila je, znanje tudi, surovine vprašanje... no, kakorkoli, po moje so izsiljevanje eden drugega ne bo dobro končalo. sicer pa, je res da pol preveč predmetov imamo, brez katerih bi lahko mirno živeli. včasih se temu reče napredek, včasih razvada.
 
le.professionnel 05.06.2013 16:12:27
Itak je vse v k...valjda,da bi človek raje podpiral slo podjetja,po drugi strani pa,ko plačaš račune in hrano,ostane par eur,situacija te prisili kupit kitajsko robo,drugače bi človek podpiral slovenska podjetja...
akt4you 05.06.2013 15:49:21
Kdo pa je rekel, da moramo kupovati kitajsko robo. Saj nekako sploh ne vem, kaj je z ljudmi narobe, da kupujejo (v veliko primerih tudi zdravju škodljive) kitajske ponaredke.
appollyon 05.06.2013 15:53:15
Cena ljudi pripelje do tega, da ne gledajo na kvaliteto ampak kvantiteto, poleg tega pa to kitajsko početje pripelje do tega, da je na policah 90% kitajskih izdelkov, ostalih pa veliko manj in so veliko dražji!
plotter 05.06.2013 15:55:12
ti pa res nisi pri zdravi pameti najbrže si eden od današnjih zborovalcev pred sodiščem v LJ. Torej dragi moj ugasni računalnik pa internet in tv ker je ČISTO VSE NAREJENO NA KITAJSKEM , pa čeprav ima nalepko Apple oz iPOD iPhon LG, Samsung , Marantz in tako dalje VSE je narejeno v AZIJI. Seveda pa kot zvest SDS-ovec nikoli nisi razumel pojma globalizacije.
kobajagi 05.06.2013 16:41:14
plotter...tezave? kitajska roba in sds mata bolj malo skupnega..
minimalisch 05.06.2013 17:43:52
treba je ločit kitajski fake, pametnega telefona ali samsunga razvitega v koreji in narejenega v tovarni po standardih korejske firme..
Več komentarjev