Se kuha trgovinska vojna?

Kitajska vrača udarec Bruslju, ki je uvedel začasne uvozne dajatve za kitajske proizvajalce solarnih plošč, in uvaja preiskavo evropskega vina. Trgovinski spor med pomembnima partnericama se tako dramatično zaostruje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potem ko se je Evropska komisija v torek odločila za uvedbo začasnih uvoznih dajatev za kitajske proizvajalce solarnih plošč, je Kitajska danes vrnila udarec Bruslju. Peking je sprožil protidampinško preiskavo evropskega vina. Trgovinski spor med pomembnima partnericama se tako dramatično zaostruje.

Francosko vino na Kitajskem

Kitajska je sprožila protidampinško preiskavo evropskega vina. (Foto: Reuters)

"Kitajska vlada je sprožila protidampinško preiskavo in preiskavo glede subvencij za vino iz EU," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Šen Danjang. Več podrobnosti ni izdal, je pa dejal, da Kitajska "močno nasprotuje" odločitvi Bruslja. Carine je označil kot "nepravične davke".

Analitiki ocenjujejo, da bi lahko spor prerasel v trgovinsko vojno. "Kot kaže, obstaja grožnja trgovinske vojne," je dejal partner odvetniške pisarne Dechert LLP China Tao Džingdžou. Meni, da to ne bi bilo v interesu nikogar.

Ekonomistka pri banki Societe Generale v Hongkongu Jao Vei se strinja, da odločitvi EU in Kitajske kažeta na vse večje napetosti med stranema. "Spor se nedvomno zaostruje," je dejala. Kitajska je druga največja trgovinska partnerica EU.

Rösler je pozval k pogajanjem, s pomočjo katerih bi se izognili totalni trgovinski vojni, ki bi lahko prizadela tudi druge sektorje. "Komisija ima še vedno možnost, da se odloči za pogajanja in se izogne trgovinski vojni med EU in Kitajsko," je dejal minister.

Evropska komisija se je za uvedbo šestmesečnih uvoznih dajatev za kitajske proizvajalce solarnih plošč odločila kljub nasprotovanju večine članic EU. Ukrep začne veljati v četrtek. Prvi mesec, torej do 6. avgusta, bo dajatev 11,8-odstotna, nato pa 47,6-odstotna.

Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je dejal, da ne gre za protekcionizem. Komisija se je za takšen ukrep odločila zaradi dampinga, torej zato, ker kitajski proizvajalci svoje izdelke v EU prodajajo prepoceni, pod tržno vrednostjo proizvoda oziroma pod proizvodno ceno, ter s tem kršijo evropska pravila in škodijo evropskemu gospodarstvu.

Narejeno na Kitajskem

Spor med EU in Kitajsko se zaostruje. (Foto: Reuters)

Francija in Nemčija sta bili pri tej odločitvi razdeljeni. Medtem ko je Pariz uvedbo dajatev podprl, je Berlin tej potezi nasprotoval. Nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler je ocenil, da gre za veliko napako, v Parizu pa so menili, da gre za "uravnoteženo in odgovorno" odločitev.

Da je Kitajska za tarčo izbrala vino, je po mnenju analitikov jasen signal – Francija je bila lani največji posamezni dobavitelj vina na Kitajsko. Po podatkih kitajskih oblasti so ga prodali za 140 milijonov litrov v vrednosti dobrih 600 milijonov evrov.

EU zavrača očitke Kitajske

EU je zavrnila očitke Kitajske, da z nezakonitimi subvencijami pomaga vinarjem pri izvozu. "Ni takšnega dampinga ali subvencij v vinskem sektorju v Evropi, ko pride do izvoza vina na Kitajsko," je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Olivier Bailly. Pojasnil je, da ima Kitajska kot vsaka druga članica Svetovne trgovinske organizacije možnost sprožiti preiskavo, pri čemer je opozoril, da mora ta potekati v skladu s pravili.

Francoski kmetijski minister Stephane Le Foll je prepričan, da je odločitev Kitajske neutemeljena, saj da proizvajalci vina iz EU niso imeli koristi od nobenih subvencij, ki bi jim omogočile konkurenčno prednost pri izvozu.

Francija, ki bi zaradi poteze Kitajske največ izgubila, je evropske partnerice pozvala, naj se hitro poenotijo in zavzamejo enotno stališče do odločitve Kitajske. Oblikovanje enotnega stališča bo verjetno težek zalogaj. "Predsednik Francois Hollande je izrazil željo, da bi komisija organizirala sestanek predstavnikov držav članic, ki bi poskušali doseči enotno stališče, pri čemer bi upoštevali solidarnost," je povedala tiskovna predstavnica francoske vlade Najat Vallaud-Belkacem.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 87
SMRDIsmrdiSMRDI 10.06.2013 08:11:21
....in zaprli bodo vse kitajske restavracije v EU.......teško nama.....bom pa pr Jovotu jedu!
Več komentarjev