Korejski polotok se spreminja v virtualno bojišče

Na Korejskem polotoku je vse bolj napeto. V prihodnjih dneh bosta obe državi na velikih vojaških vajah razkazovali svoje mišice. Tako v Seoulu kot Pjongjangu pa ob morebitnih provokacijah ali napadu grozijo s povračilnimi ukrepi.

Ameriški rušilec USS Lassen

Ameriška rušilca sta pripravljena na sodelovanje v vojaških vajah. (Foto: Reuters)

V ponedeljek tako Severna kot Južna Koreja začenjata z velikimi vojaškimi vajami, kar zagotovo ne bo umirilo naelektrenih odnosov med državama. Kapitalistično usmerjeni državi južno od 38. vzporednika se bodo pri demonstraciji mišic pridružile ZDA, ki imajo v Južni Koreji 28 tisoč svojih vojakov. Seoul je sicer pred dnevi objavil videoposnetek nove rakete, ki lahko natančno zadane katere koli cilj v Severni Koreji.

Vojaška parada

V Pjongjanju so morali pozdraviti odločitev o preklicu premirja z Južno Korejo. (Foto: Reuters)

Še večji mojstri vojaških parad so izolirani "severnjaki", ki prav tako pripravljajo velike vojaške vaje. Skrb vzbujajoče je, da so v Pjongjangu pred dnevi preklicali premirje z Južno Korejo, sklenjeno leta 1953. Severna Koreja se je za ta korak odločila s pojasnilom, da si s skupino izdajalcev nima več ničesar povedati. Še več, kot odziv na nove sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov je severnokorejski vodja Kim Džong Un dejal, da je vojska pripravljena na "totalno vojno".

Politični analitiki menijo, da bi lahko po nedavnem jedrskem poskusu sledile še nove provokacije Severne Koreje, bojijo pa se, da je stanje že tako napeto, da bi lahko že posamezni incident imel resne posledice.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 101
 
slovenec09 11.03.2013 11:15:47
vaje so se pričele, lepo in prav, naj se pokaže severni koreji kje ji je mesto,,,v navadni bedi,,,,bedniki do konca, upam da jih usa z juzno utiša in če treba z vojasko akcijo utiša za vekomaj
zigasubic 13.03.2013 13:16:49
Nimajo poguma. ZDA se spravljajo le na šibkejše nasprotnike...
Več komentarjev