Članki

V čigavem imenu Bratuškova odhaja v Bruselj?

13.09.2014

Alenka Bratušek bo v Evropski komisiji zavzela enega od podpredsedniških položajev kljub temu, da je ne podpira ne večina njene vlade ne predsednik nove vlade in tudi ne javnost. Kaj bo naredila, če bo protikorupcijska komisija ugotovila kršitve v postopku?

Pravni mnenji: pri kandidaturi Alenke Bratušek nič spornega

11.09.2014

Alenka Bratušek še ni prevzela pošiljke s poročilom KPK o morebitnem nasprotju interesov pri njeni kandidaturi za evropsko komisarko. Očitno pa že pripravlja odgovor na poročilo komisije, saj je njen odvetnik naročil kar dve pravni mnenji na to temo.

Alenka Bratušek bo ena najvplivnejših oseb v Evropi

10.09.2014

Bratuškova bo v prihodnji komisiji sedela na zelo vročem stolčku, pravi bruseljski analitik, v Španiji pa so že ogorčeni, ker njihov komisar ne bo hkrati tudi podpredsednik. Analitik meni, da jo bo parlament potrdil kljub zapletom pri njeni kandidaturi.

Juncker brani svojo izbiro: Cerar mi je dal proste roke

10.09.2014

Jean-Claude Juncker je slovenski premierki v odhodu Alenki Bratušek res dodelil enega od podpredsedniških položajev v Evropski komisiji. Pet slovenskih evropskih poslancev meni, da bi moral Cerar predlagati novega kandidata.

Bratuškova: Enega kandidata v Bruselj ni bilo mogoče poslati

10.09.2014

Sklep o imenovanju Bratuškove je bil sprejet zakonito, vztrajajo na vladi in pojasnjujejo, da bi moralo proti glasovati najmanj sedem članov vlade. Bratuškova pa pravi, da Židan, ki zdaj temu seznamu nasprotuje, na seji vlade ni imel nič proti njemu.

Kaj je glede Bratuškove ugotovila KPK?

09.09.2014

Senat KPK je sprejel osnutek ugotovitev o spornem postopku imenovanja evropske komisarke in ga poslal Bratuškovi. Ta ima zdaj sedem delovnih dni časa, da se o navedbah izjasni. Na komisiji komentarjev do zaključka postopkov ne dajejo, na vladi pa pravijo, da pošte še niso prejeli.

Cerar Pfeiferja zamenjal s Petrovičem. V SMC že vre?

09.09.2014

Miro Cerar je v državni zbor vložil listo ministrskih kandidatov. Ta je v zadnjih trenutkih doživela spremembo – Ervina Pfeiferja je kot kandidata za gospodarskega ministra na seznamu zamenjal Jožef Petrovič.

Z vlade sporočajo Erjavcu: Sklepi so zakoniti, poslovnik bi moral poznati

08.09.2014

Šest proti, štirje za je bil po besedah Karla Erjavca izid vladnega glasovanja o Junckerjevi ekipi, v kateri je tudi Alenka Bratušek. Sklep je bil sprejet. Vse je zakonito, sporočajo z vlade. "Zakon nikjer ne dopušča, da bi se vzdržani glasovi kar nekako šteli za glasove za," pa pravi pravnik Pirnat.

Svet EU potrdil seznam kandidatov za evropske komisarje

06.09.2014

Svet EU bo svojo odločitev posredoval Evropskemu parlamentu. Na seznamu je tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek. Sledi Junckerjeva poteza, in sicer bo moral predstaviti porazdelitev resorjev. Le kateri bo pripadel Bratuškovi?

Židan: Glasoval sem proti, ker Bratuškova ne uživa zaupanja

05.09.2014

Jean-Claude Juncker je predstavil novo ekipo Evropske komisije, v kateri je tudi slovenska premierka v odhodu. Nato je v Sloveniji sledilo presenečenje: vlada v odhodu je na svoji dopisni seji Bratuškovo umaknila kot kandidatko. Nato pa je sledilo še eno veliko presenečenje: vlada se strinja z Junckerjem. Kdo je glasoval proti Bratuškovi?