Rezultati iskanja


Zadetki na straneh

Članki Video Forum
Razvrsti po: Ustreznosti | Datumu

Članki

Eric Clapton pri 57. vnovič očka

18.06.2001

Rock legenda Eric Clapton je pri 57.-ih znova postal oče. Po poročanju britanskih časnikov se je hčerkica Julie Rose rodila v Columbusu v ameriški zvezni državi Ohio, kjer je rojstni kraj njene mamice Melie McEnery (25).

Stran MP3.com dodala milijonto skladbo

16.06.2001

Spletna glasbena storitev MP3.com je v svojo glasbeno knjižnico dodala milijonto skladbo, ob tem pa tudi predstavila novo storitev, ki omogoča naročnikom nalaganje skladb na prenosne naprave. Milijonta skladba na MP3.com je pesem So Long zasedbe Lapdog, ki jo sestavljajo bivši člani alternativne rock zasedbe Toad The Wet Sprocket. MP3.com na svoji strani omogoča glasbenikom objavo skladb v digitalni obliki in jim ob vsakem nalaganju njihove skladbe s strani obiskovalcev tudi plačuje pravice. MP3.com naročnikom omogoča tudi shranjevanje glasbenih datotek na njihovi strani, in sicer ne glede na to, ali so jih kupili od sodelujočih trgovcev ali pa so jih kupili drugod, vendar morajo zgoščenko za kratek čas vstaviti v CD pogon, s čimer dokažejo njeno pristnost.

Bob Dylan dopolnil 60 let

24.05.2001

Danes praznuje 60. rojstni dan eden najvplivnejših umetnikov druge polovice 20. stoletja, glasbenik in pevec Bob Dylan. Klubi oboževalcev bodo njegov rojstni dan obeležili s prireditvami in koncerti v rodnem Duluthu, New Yorku, Melbourneu, Torontu, Bilbau, Goethenburgu in drugih mestih. Številne radijske in televizijske postaje so mu posvetile posebne oddaje, v prodaji so spominske izdaje zgoščenk, odvijala pa se bodo tudi strokovna srečanja, na katerih bodo "dylanologi" razpravljali o njegovem vplivu na svet glasbe, poezije in kulture.

Zmagovalka Evrosonga je Estonija

13.05.2001

Na 46. popevki Evrovizije v danskem Koebenhavnu je zmagala Estonija s pesmijo Everybody v izvedbi T. Padarja in D. Bentona. Slovenija se je s pesmijo Ne, ni res (Energy), ki jo je v angleščini zapela Nuša Derenda, uvrstila na sedmo mesto.

Dvajset let po Bobu Marleyu

11.05.2001

11. maja 1981 je v bolnišnici Cedars Of Lebanon v Miamiju za rakom umrl jamajški glasbenik Bob Marley. Kralj reggaeja je umrl na višku priljubljenosti, star 36 let, bojda zaradi posledic poškodbe na palcu noge, ki je nastala zaradi igranja nogometa in se je razvila v rakavo tvorbo. Rak je nato napredoval na pljuča, možgane in trebuh. Nesta Robert Marley, prepričan rastafarijanec, ostaja dvajset let po smrti nepozaben, na Jamajki in drugod se ga še vedno spominjajo s portreti, ki so odtisnjeni na mnogih predmetih, od obeskov za ključe do pivskih kozarcev. Prav tako pa je še vedno močen njegov glasbeni vpliv. Bob Marley se je 6. februarja 1945 rodil temnopolti materi in nekdanjemu britanskemu vojaku.

Slovenska literatura v Stockholmu

25.04.2001

V stockholmski Mestni knjižnici so v torek odprli razstavo slovenske literature v slovenščini, ki prikazuje prve kulturne vezi med Slovenijo in Švedsko. Razstavo v Stockholmu je odprla slovenska veleposlanica na Švedskem Dragoljuba Benčina, krajši govor pa sta imela predstavnica Mestne knjižnice Ulla Salzman in švedski slavist Sven Gustafsson. Predstavnici druge generacije Slovencev na Švedskem Helena Omota in Patricia Knez sta v slovenščini in švedščini recitirali Prešernovo pesem Vrba. Po odprtju razstave je potekalo predavanje Svena Gustafssona z Univerze v Uppsali in slovenskega gosta Mihe Mazzinija o slovenski literaturi in kulturnih stikih med Slovenijo in Švedsko.

Svetovni dan knjige v Konzorciju

23.04.2001

UNESCO je 23. april proglasil za svetovni dan knjige. Dneva, posvečenega branju in knjigam, se vsako leto spomnijo v več kot 30 državah po svetu. Tako so se po mnogih knjigarnah širom po Sloveniji zvrstile slovesnosti v počastitev tega dne. Dogajanju se je v prestolnici pridružila tudi knjigarna Konzorcij, kjer so gostje prebrali nekaj zgodbic in pesmic otrokom ljubljanskih vrtcev in šol. Vzporedno s tem pa je v sodelovanju z Britanskim svetom pripravila tudi bralne urice v angleščini in razstavo britanskih knjig za otroke.

Eminem se bo ločil

23.03.2001

Kontroverzni ameriški rap pevec Eminem je z ženo Kim Mathers dosegel preliminarni sporazum o ločitvi. V skladu s sporazumom bosta imela pevec in njegova žena skupno skrbništvo nad petletno hčerko Hailie Jade.

Zbor De profundis v Unionu

18.03.2001

V sklopu tradicionalnih Glasbenih nedelj v Unionu je bil gost modrega salona kranjski komorni zbor De profundis z dirigentko Branko Potočnik. V zboru, ki deluje deset let, poje 28 mladih pevcev. Navdušuje tako domače in tuje ljubitelje zbornega petja kot tudi strokovnjake. Zbor De profundis je za svoje interpretacije dobil že vrsto pomembnih nagrad na pevskih tekmovanjih v Sloveniji in na tujem.

Izbrana najboljša pesem 20. stoletja

11.03.2001

Najboljša pesem 20. stoletja je pesem Over the Rainbow, ki jo je ameriška igralka Judy Garland leta 1939 prepevala v filmu Čarovnik iz Oza. Rezultate približno 200 glasovalnih lističev sta zbrala združenje ameriške diskografske industrije in nacionalni sklad za umetnost.

Video

Ni zadetkov!

Forum