Rezultati iskanja


Zadetki na straneh

Članki Video Forum
Razvrsti po: Ustreznosti | Datumu

Članki

Srečanje pod lipo

15.07.2001

Na srečanju državnikov pod Najevsko lipo na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem je predsednik državnega zbora Borut Pahor v slavnostnem govoru dejal, da bo referendum o vključitvi Slovenije v Evropsko unijo (EU) logičen nasledek plebiscita o samostojnosti Slovenije. Pahor je poudaril, da bo odločitev za EU čez nekaj let predstavljala dokončno preselitev Slovenije v družino razvitih držav.

Razstrelili največjo slovensko raketo

15.07.2001

Modelarsko padalsko društvo Challenger je z vojaškega poligona Poček pri Postojni poskusilo izstreliti "največjo slovensko raketo ASTRO I", kar pa se ni posrečilo, saj je prišlo do eksplozije raketnih motorjev. Raketa ni zapustila vzletne rampe, preden bi se kakorkoli dvignila s tale jo je namreč razneslo. Iz rekorda tako ni bilo nič.

Četrti Harry Potter

15.07.2001

Čaroben dan bo brez dvoma ponedeljek, 16. julij, ko bo na police izbranih knjigarn po Sloveniji točno ob 20.00 prispel Harry Potter in Ognjeni kelih, knjiga, ki jo slovenski harryjevci že nestrpno pričakujejo. Bakle, čarobna ogrinjala, magično vzdušje in seveda knjiga bo harryjevcem na voljo v naslednjih knjigarnah: Ljubljana - Konzorcij, knjigarna Mladinske knjige v Novem mestu, v Kopu ter Mariboru (na Jurčičevi ulici).

Srečanje saksofonistov v Novi Gorici

14.07.2001

V Novi Gorici se od 14. do 20. julija odvija 5. mednarodno srečanje saksofonistov. Organizirata ga tamkajšnji Kulturni dom in Glasbena šola, udeležuje pa se ga 39 glasbenikov iz Italije in Slovenije.

Čufarjeva zmagala pod Mt.Blancom

14.07.2001

Mojstrančanka Martina Čufar je na otvoritveni tekmi sezone svetovnega pokala v Chamonixu zmagala, kar je prva zmaga najboljše slovenske plezalke v tem tekmovanju. Pred tem je dvakrat slavila na mastersih v Belgiji. Slovenija je imela v finalu še eno predstavnico - Natalija Gros je v svojem prvem nastopu v svetovnem pokalu osvojila visoko 5. mesto.

Dogovor že v prihodnjih dneh

14.07.2001

Hrvaški premier Ivica Račan je potrdil napoved slovenskega premiera Janeza Drnovška, da bo mejno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško rešeno že v nekaj dneh.

Slovenija v finalu

14.07.2001

Slovenska reprezentanca se je s presenetljivo zmago proti gostiteljici Italiji - prvi favoritici turnirja -uvrstila v finale prvega evropskega pokala v mini vaterpolu v Gaetu.

Začetek praznovanja 1. obletnice

14.07.2001

Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka (NSi) je pred letom dni nastala sredi hude krize v slovenskem političnem prostoru in zapolnila vrzel, ki je zavladala na pomladni strani. Stranka je vselej gradila od spodaj navzgor, temu načelu pa bo ostala zvesta tudi v prihodnje, je na novinarski konferenci ob obisku NSi v Slovenskih Konjicah poudaril predsednik stranke Andrej Bajuk, sicer tudi vodja njene poslanske skupine. Kot je dejal, bo Nova Slovenija vselej podpirala tisto, kar je po njeni presoji pametnega in dobrega v slovenski politiki, hkrati pa opozarjala na vse nepravilnosti in napake. "Slednjega pa je v naši politiki bistveno več, kot si želimo," meni Bajuk.

Nižji blagovni primanjkljaj

13.07.2001

Slovenija je maja izvozila za 787,9 milijona dolarjev, uvozila pa za 909,9 milijona dolarjev blaga. Blagovni primanjkljaj je znašal 122 milijonov dolarjev, pokritost uvoza z izvozom pa je dosegla 86,6 odstotka. V primerjavi z enakim mesecem lani se je izvoz, izražen v dolarjih, povečal za 6,4 odstotka, uvoz pa za 2,7 odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada. V prvih petih mesecih se je dolarski izvoz v primerjavi z lanskim petmesečjem povečal za 9,1 odstotka na 3,92 milijarde dolarjev, uvoz pa za 1,5 odstotka na 4,34 milijarde dolarjev.

State Department kritičen do Slovenije

13.07.2001

Ameriški State Department v prvem letnem poročilu o nezakoniti svetovni trgovini z ljudmi, na podlagi leta 2000 sprejetega zakona o zaščiti žrtev trgovine z ljudmi in nasilja, omenja tudi Slovenijo. State Department je svetovne države glede trgovine razdelil v tri skupine. V prvi skupini so države, ki imajo precejšnje število žrtev, vendar v celoti izpolnjujejo minimalna določila ameriškega zakona, oziroma si za to na vso moč prizadevajo. V drugi skupini so države, ki teh določil še ne izpolnjujejo v celoti, vendar si zelo prizadevajo, da bi jih. V tej skupini je tudi Slovenija. V tretji skupini pa so države, ki ne izpolnjujejo določila zakona in si tudi ne prizadevajo, da bi ga. Proti tem državam bodo od leta 2003 naprej uvedli sankcije, razen če se jim do takrat ne uspe uvrstiti v drugo skupino.

Forum