Na internetni dražbi Warholovih del iztržili 2,3 milijona dolarjev

Avkcijska hiša Christie's je na internetni dražbi, na kateri so ponudili 125 del ameriške ikone pop arta Andyja Warhola, iztržila 2,3 milijona dolarjev (1,7 milijona evrov). Največ so iztržili za Warholovo litografijo z upodobitvijo ustnic Marilyn Monroe, ki so jo prodali za 90.000 dolarjev (69.000 evrov).

Andy Warhol

Andy Warhol (Foto: Reuters)

znana Warholova upodobitev Marilyn Monroe

Znana Warholova upodobitev Marilyn Monroe (Foto: Reuters)

Upodobitev ustnic igralke Marilyn Monroe, naslovljena I Love Your Kiss Forever Forever (Vedno, vedno ljubim tvoj poljub), je eno izmed Warholovih ikoničnih del. Igralkine ustnice je umetnik upodobil v petih različnih barvnih setih, delo pa je nastalo leta 1964.

Teden dni trajajoča internetna dražba Warholovih del, ki so jo sklenili v torek, je pritegnila 263 ponudnikov iz 36 držav. Na dražbi so ponudili dela iz celotnega Warholovega opusa, najnižje izklicne cene pa so bile 600 dolarjev (450 evrov). Izkupiček bodo namenili Fundaciji Andyja Warhola za vizualne umetnosti, ki podpira umetnike in neprofitne organizacije na področju kulture.

Pri Fundaciji Andyja Warhola za vizualne umetnosti so prodajo in donacije svoje zbirke umetniških del ikone pop arta sicer napovedali konec lanskega septembra. Na prvi novembrski dražbi v New Yorku so zbrali 17 milijonov dolarjev (12,7 milijona evrov). Predsednik odbora fundacije Michael Straus je rezultate označil kot vredne "Warholove demokratične vizije" umetnosti.

Andy Warhol, ki velja za enega od utemeljiteljev pop arta, se je rodil leta 1928 v Pittsburghu. Svoj umetniški izraz je začel razvijati na začetku 60. let minulega stoletja. Pogosto je upodabljal jušne konzerve, medijske zvezde in samega sebe, med njegova najbolj ikonična dela pa se uvrščajo podoba Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Andy Warhol

Campbellove juhe spadajo med njegova najbolj razvpita dela. (Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev