FOTO: Gledali so ognjemet, nato je izbruhnila panika: množica poteptala 61 ljudi, tudi 28 otrok

V mestu Abidžan je med novoletnim slavjem v stampedu umrlo 61 ljudi, poškodovanih pa je okoli 40. Množica se je pognala v beg, ko je prišla policija in skušala prekiniti slavje.

Fotogalerija (6)

  • Stampedo na Slonokoščeni obali - 1
  • Stampedo na Slonokoščeni obali - 2
  • Stampedo na Slonokoščeni obali - 3
  • Stampedo na Slonokoščeni obali - 4
  • Stampedo na Slonokoščeni obali - 5
  • Stampedo na Slonokoščeni obali - 6

Silvestrsko slavje se je v Slonokoščeni obali sprevrglo v eno večjih tragedij v zgodovini države. V mestu Abidžan se je ob stadionu Felix Houphouet Boigny zbrala velika množica, da bi si ogledala veličasten ognjemet. Nato pa je izbruhnila panika, ljudje so se pognali v beg, pri tem pa do smrti poteptali 61 ljudi, od tega 26 otrok, 28 žensk in 6 moških.

Kot je kasneje v bolnišnici povedala ena od prič, naj bi se ljudje pognali v beg, ko je prišla policija in skušala razgnati zbrano množico.

Predsednik Slonokoščene obale je dogodek razglasil za državno tragedijo, srečal pa se je tudi z družinami žrtev. Poleg umrlih je bilo ranjenih še okoli 40 ljudi, prva poročila so govorila celo o 200 ranjenih.

Na tragedijo na kraju dogodka danes spominjajo kosi raztrganih oblačil, čevlji in kaplje krvi, prizorišče pa čistijo tudi pripadniki mirovnih sil Združenih narodov.

Po dogodku je sicer panika izbruhnila v širšem delu mesta, ljudje so namreč obupano iskali informacije o svojih sorodnikih in prijateljih. "Moja otroka sta gledala ognjemet. Pa sem jima rekla, naj ne hodita, a sta se izmuznila iz hiše, ko sem spala. Kaj bom zdaj?" je pred bolnišnico nemočno spraševala Assetou Toure, ki več ur po dogodku še vedno ni vedela, ali sta njena otroka živa in zdrava.

Gre sicer za najhujši tovrsten dogodek v tem mestu po letu 2010, ko je med nogometno tekmo v paničnem stampedu umrlo 18 ljudi.

Slonokoščena obala je nekoč veljala za steber ekonomije v zahodni Afriki, trenutno pa okreva po državljanski vojni leta 2011, ki je terjala več kot 3000 življenj.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
tashikaa 01.01.2013 21:30:51
Ko se (naj bi bila) najlepša in najbolj vesela noč v letu spremeni v najgršo in najbolj žalostno :(
Več komentarjev