Nas bodo roboti izbrisali že v tem stoletju?

Angleški strokovnjaki se bojijo, da bi lahko prizori iz filmov, kjer umetna inteligenca ogroža človeško raso, postali realnost že v tem stoletju. Zdaj bi radi ustanovili znanstveni center, ki bi realno ocenil stopnjo nevarnosti.

Robot

Strokovnjaki pravijo, da je skrb, da bi nas v prihodnosti umetna inteligenca resno ogrozila, upravičena. (Foto: Reuters)

Nas lahko umetna inteligenca že v tem stoletju izbriše z obličja Zemlje? To se med drugimi sprašuje skupina britanskih raziskovalcev iz Cambridgea, ki želi ustanoviti poseben center za ugotavljanje in analiziranje možnih scenarijev oziroma največjih groženj človeštvu.

Kot poročajo angleški mediji, raziskovalci pravijo, da bi v centru poskušali realno oceniti naše možnosti preživetja ob izjemno hitrem razvoju biotehnologije, nanotehnologije, umetne inteligence, ekstremnih klimatskih sprememb in morebitnih jedrskih vojn. V ospredje bi postavili prav umetno inteligenco, saj bi prav ta po njihovem mnenju lahko z razvojem inteligentnih sistemov nenadoma najbolj resno ogrozila človeško raso.

"Super zmogljivi računalniki bodo do leta 2045 ustvarili kiborge, ti pa bodo v vseh pogledih prekosili človeško inteligenco,“ je že marca 2011 napovedal Raymond Kurzweil, strokovnjak na področju umetne inteligence, ki ima kar 19 doktoratov. Več o tem ...

robot

(Foto: Reuters)

Lahko prizori iz filmov postanejo resničnost?

Eksponentna rast zmogljivosti računalnikov bo sčasoma dosegla kritično točko, ko bo tako imenovana umetna inteligenca omogočila, da bodo računalniki sami začeli programirati ter razvijati tehnologijo v svojo korist, so prepričani.
"Pomislite, kakšen boj za surovine bi se lahko vnel med dominantnimi vrstami,“opozarja Huw Price, filozof z univerze v Cambridgeu. "Za primer lahko vzamemo gorile. Razlog za njihovo izumrtje ni ta, da smo ljudje sovražni do njih, pač pa ta, da mi upravljamo, nadzorujemo in spreminjamo okolje tako, kot nam najbolj ustreza. Žal pa naš način spreminjanja okolja ogroža njihovo preživetje,“ je pojasnil.

V centru bi sodelovali strokovnjaki z različnih področij, tako računalništva in znanosti kot tudi pravni strokovnjaki. "Na neki prelomni točki, do katere bo morda prišlo že to ali pa naslednje stoletje, se bomo morda morali soočiti z eno od največjih sprememb v zgodovini vesolja – umetna inteligenca bo ušla zakonom biologije,“ pravi in dodaja, da glede na pustošenje, ki ga povzročamo, očitno narava tudi nas ni predvidela. "Zato tudi mi ne bi smeli jemati umetne inteligence za samoumevno,“ je prepričan.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 38
antitrust08 15.12.2012 15:54:42
Hehehe, saj so 50 let nazaj tudi ,,strokovnjaki,, napovedovali, da se bomo leta 2012 vozili po zraku, pa imeli vile na luni ..
Več komentarjev