Nemčija je izkoristila krizo periferije

Medtem ko so se države z juga in vzhoda Evrope zadolževale po visokih obrestnih merah, so bili vlagatelji pripravljeni Nemčiji celo plačati, da sprejme njihov denar. Nemcem pa bi še bolj koristilo okrevanje "bolnikov ob Sredozemlju", saj lahko kot največji donatorji evropskih sredstev računajo na odplačilo posojil.

Kriza

(Foto: Thinkstock)

Evropske države so bile različno pripravljene na gospodarsko krizo, nekatere pa so jo tudi izkoristile v svojo korist. Deutsche Welle kot primer takšne države izpostavlja Nemčijo, ki se lahko kljub krizi pohvali z visokim izvozom, saj so njeni izdelki zelo cenjeni po vsem svetu. Nemci tudi ne tarnajo zaradi majhnega padca vrednosti evra v primerjavi z nekaterimi tujimi valutami, saj jim to prav tako koristi pri izvozu.

Nemčija pa ne polni svojega proračuna samo z zgledno pobranimi davki, ampak tudi na račun težav "kreditnih odvisnikov" v evroobmočju. Države, kot so Grčija, Španija in Italija, so v minulih letih iz Bruslja dobile milijone posojil, velik delež evropskih sredstev pa se napaja iz Nemčije. Ko se bodo, če se bodo, "bolniki ob Sredozemlju" pozdravili, Nemčija računa, da bodo odplačevali posojila po relativno visokih obrestnih merah, sklepajo pri DW.

Nemci pa so medtem svoj javni dolg znižali tudi na račun negativne obrestne mere. V iskanju varnih investicij so bili vlagatelji pripravljeni kupiti nemške državne dolžniške vrednostne papirje po minimalni obrestni meri, kar ob upoštevanju inflacije pomeni, da so vlagatelji pripravljeni celo plačati, da Nemčija sprejme njihov denar.

Profesor ekonomije iz Tübingena Joahim Starbaty pa vendarle meni, da se bo po izboljšanju stanja v drugih državah prednost Nemčije najverjetneje hitro zmanjšala.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 250
 
ONniON 10.03.2013 15:54:28
hvala bogu da češka republika, švedska in danska nimajo evra !
Več komentarjev