Zadovoljna.si
Najbolj znan predstavnik teh simpatičnih živalic je Timon, junak iz Disneyjeve risanke Levji kralj.

Novice

V ljubljanski živalski vrt prihajajo surikate

Z.C.
06. 10. 2011 12.00
0

Ljubljanski živalski vrt bo v soboto na velikem družinskem dogodku predstavil svoje nove stanovalce, surikate, znane tudi po imenu zemeljsko ščene. Surikate so iz reda zveri, v naravi pa živijo v savanah in polpuščavah Angole, Namibije, v puščavi Kalahari in južni Bocvani. Kot so še sporočili iz živalskega vrta, surikate dosežejo težo do 950 gramov, v dolžino pa merijo do 29 centimetrov. Sicer pa otroci vedo, da je najbolj znan predstavnik teh simpatičnih živalic Timon, junak iz Disneyjeve risanke Levji kralj.

Najbolj znan predstavnik teh simpatičnih živalic je Timon, junak iz Disneyjeve risanke Levji kralj.
Najbolj znan predstavnik teh simpatičnih živalic je Timon, junak iz Disneyjeve risanke Levji kralj.FOTO:

Surikate najraje živijo v že izkopanih rovih drugih živali, večinoma pa so dejavne podnevi. V divjini živijo v krdelu, ki ga sestavlja do 30 živali, v živalskih vrtovih živijo v manjših skupinah. Prehranjujejo se v glavnem z žuželkami, pajkovci, polži, glodavci, ptiči, jajci in kuščarji, privoščijo pa si tudi strupeno kačo in škorpijone. Zanimivo je, da lahko preživijo brez pitja vode, saj zadostno količino vode dobijo iz korenin, gomoljev in sadja. Ker so precej majhne, so pogosto plen drugih živali, celo levov. Iz ljubljanskega živalskega vrta, kjer bodo surikate obiskovalcem prvič pokazali na družinskem dogodku, ki ga organizira zavarovalnica KD Življenje, so še sporočili, da je ureditev ograde dokaj zahtevno opravilo. Surikate so namreč pri kopanju lukenj dokaj spretne, znajo pa tudi dobro plezati, zato mora biti ograja gladka in dovolj visoka. V Živalskem vrtu Ljubljana bo ograja v glavnem steklena, da bodo surikate dobro vidne obiskovalcem, uredili pa so tudi brlog, v katerega vodi podzemni vhod in ima stekleno steno, da bodo obiskovalci nove varovanke ljubljanskega ZOO-ja lahko občudovali tudi pozimi.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375