Z novim zakonom okoli 7000 novih štipendistov

Z novim zakonom o štipendiranju, ki med drugim določa nove vrste štipendij in omogoča prejemanje več štipendij hkrati, se vračajo štipendije za mladoletne dijake, za kar so si predstavniki dijaških in študentskih organizacij prizadevali že dolgo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o štipendiranju in ga posredovala v obravnavo državnemu zboru. Predlog zakona določa nove vrste štipendij, omogoča prejemanje več vrst štipendij hkrati, s čimer se posamezniku odpirajo možnosti za višjo štipendijo, uvaja deficitarne štipendije ter spet določa pravico do državne štipendije tudi za mladoletne dijake, prejemanje štipendije pa omejuje zgolj na dodiplomski študij, razen pri štipendijah Ad futura. Z novo ureditvijo kadrovskega štipendiranja želi vlada zagotoviti še večje število štipendij in boljši pregled nad štipenditorji ter dejanskim številom podeljenih štipendij. Predlog novega zakona o štipendiranju tako prinaša celostno ureditev področja štipendiranja ter s tem vzpostavitev transparentnosti in ustreznega podpornega sistema, ki bo kot pomemben vir informacij dostopen oblikovalcem politike štipendiranja kot tudi štipenditorjem in štipendistom.

Učilnica

Mladoletni dijaki bodo spet dobili državne štipendije. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je dejal, da bodo štipendije znašale od 35 do 90 evrov. (Foto: Thinkstock)

Zasluge za vrnitev štipendije mladoletnim dijakom si pripisujeta študentska in dijaška organizacija Slovenije (ŠOS in DOS). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so v pogajanjih z ministrstvom za delo uspeli izpogajati tudi nekatere druge ključne rešitve, s katerimi se bo uredilo štipendiranje v Sloveniji.

Predlog zakona tako določa, da je državna štipendija namenjena vsem državljanom Slovenije s statusom dijaka oziroma študenta, ki ne presegajo postavljenega dohodkovnega cenzusa, upravičenci so tudi udeleženci izobraževanja mlajših odraslih. Predlog novega zakona s tem odpravlja vrzel sedanjega zakona, pa katerem so možnost štipendiranja izgubili mladi iz najranljivejših skupin.

Viri financiranja štipendij bodo državni proračun, proračunski sklad, ki se polni z dajatvami iz študentskega dela, in nove oblike občasnega in začasnega dela po zakonu o urejanju trga dela ter Evropski socialni sklad.

Doba prejemanja štipendije je usklajena s trajanjem 1. in 2. stopnje programov, pri čemer ima štipendist na voljo še dodatno leto prejemanja štipendije za ponavljanje letnika iz zdravstvenih razlogov, starševstva ali drugih utemeljenih razlogov ter dodatno leto za absolventski staž.

Predlog zakona o štipendiranju pri državnih štipendijah povzema zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ob tem pa opredeljuje še dodatke za bivanje, na učni uspeh in za štipendiste s posebnimi potrebami. Predlog ukinja rok za oddajo vloge za nadaljnje prejemanje državne štipendije, tako da bo, če štipendist ne bo vložil vloge za nadaljnje prejemanje štipendije, štipendijsko razmerje mirovalo, dokler ne bo vložil nove vloge, štipendijo pa bo prejemal od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge. Največja novost je vnovična vzpostavitev državnih štipendij za mladoletne dijake. Kot poudarjajo na ŠOS, zakon tako omogoča vnovično prejemanje državnih štipendij mladoletnih dijakov, za kar je letno zagotovljenih dodatnih 18 milijonov evrov sistemskega denarja. "Socialna stiska dijakov je vedno večja, kar nazorno kaže tudi vedno več podeljenih štipendij, kljub višanju cenzusa za pridobitev štipendije. ZUJPS je povzročil veliko škode mladoletnim dijakom, ki pa jo ta predlog zakona v dogovoru z DOS in ŠOS popravlja. Ocenjujemo, da bi z uveljavitvijo tega zakona podelili okrog 7000 novih štipendij," pravi predsednik Dijaške organizacije Slovenije Alen Hliš.

Protest zaradi štipendij - 5

Novost združevanja nekaterih vrst štipendij pomeni, da bodo dijaki ali študenti lahko hkrati prejemali državno in deficitarno oziroma kadrovsko štipendijo ali Zoisovo in deficitarno oziroma kadrovsko štipendijo, pri čemer višina združene štipendije ne bo navzgor omejena. (Foto: Aljoša Kravanja)

Pri Zoisovih štipendijah se daje večji pomen izjemnim dosežkom, ocene pa ostajajo le še dopolnilni faktor. S tem se Zoisovim štipendijam vrača prvotna vloga, to je spodbujanje družbe odličnosti in nadarjenosti.
Študentska organizacija Slovenije

Pri Zoisovih štipendijah se po predlogu zakona za pridobitev štipendije zahteva izpolnjevanje pogoja izjemnega dosežka in še dovolj visoke povprečne ocene oziroma uvrstitve med najboljših 5 odstotkov dijakov oziroma študentov, za ohranitev štipendije na posamezni ravni izobraževanja pa kot pogoj velja ali predpisana višina povprečnih ocen posameznega letnika ali izjemni dosežek. Za Zoisove štipendije sta predvidena dodatka za bivanje in za posebne potrebe, pri skupinskih dosežkih se člani skupine širijo na 5 tekmovalcev.

S štipendijami za deficitarne poklice se bodo odzivali na potrebe trga dela

Osnovni namen štipendije za deficitarne poklice, ki jo bo dodeljeval Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije (sklad), je zagotovitev še boljšega odziva na potrebe trga dela. Pravica do štipendije se bo dodelila za celoten izobraževalni program na posamezni ravni, področja, ki jih je treba s to obliko štipendij spodbujati, pa bo opredelila vlada v petletnem dokumentu, tako imenovani politiki štipendiranja, pri sprejemanju katere bodo sodelovali tudi socialni partnerji.

Lažje do kadrovske štipendije

Pri štipendijah za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki jih po predlogu zakona podeljuje sklad, je predvidena podrobnejša ureditev pogojev in meril ter upravičencev, novost je tudi plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja štipendistu.

Pri kadrovskih štipendijah je predlagana ohranitev 50-odstotnega deleža sofinanciranja kadrovske štipendije ter uvedba višjega deleža sofinanciranja (70 odstotkov) kadrovske štipendije za deficitarne poklice. Ker zdajšnji sistem kadrovskega štipendiranja ni prinesel večjega števila dodeljenih kadrovskih štipendij, predlog zakona zmanjšuje administrativne ovire za delodajalce pri iskanju možnosti za sofinanciranje štipendije, hkrati pa z uvedbo možnosti prekinitve štipendijskega razmerja s strani delodajalca ali štipendista brez obveznosti vračila enoletnega zneska štipendije obema daje večjo možnost medsebojne izbire.

Na področju podeljevanja štipendij Ad futura predlog zakona predvideva podrobnejšo ureditev pogojev in meril za pridobitev te vrste štipendij za mednarodno mobilnost, ki do zdaj niso bile vključene v zakon o štipendiranju, iz predloga zakona pa so izvzete štipendije otrokom padlih v vojni za Slovenijo 1991 ter namenske štipendije, ki jih podeljujejo ministrstva v skladu s svojimi predpisi, in štipendije na podlagi mednarodnih sporazumov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 46
Anze Samec 17.03.2013 16:32:52
Kaj pa za nazaj bomo tut dobili od septembra do zdaj ?
Ariadnina nit 14.03.2013 11:42:22
kolikor časa bodo stari delali do 65. leta, mladi pa dobivali socialno podporo, štipendije ...bomo nadaljevali z vozom navzdol!!!
ne vem, zakaj toliko mladih okoli 26 let dobiva socialno podporo? zakaj ne uvadejo za socialce družbeno koristno delo, npr. 20 ur a teden
Samos75 14.03.2013 11:05:35
Ker bo vsa štipendija šla za šolnino, ki je po novem, kolikor je znano, ...ne bo ostalo ni, denar pa bo prišel nazaj tja od kot je prišel.
Terezinka 14.03.2013 09:33:19
To je zelo lepa gesta. Vprašam samo, če je predvidel denar ali spet obljubil nekaj kar bo moral plačati naslednik za njegovo promocijo
strauski 14.03.2013 08:45:32
a delali bodo pa kje ,,hmm
Terezinka 14.03.2013 11:31:54
na brez plačnem suženjstvu, če slučajno nimajo pravih staršev
google man 14.03.2013 08:42:40
Samo še čakam , da bodo ukinli univerzalno subvencijo za prevoz, pa bomo tisti, ki malenkost presegamo cenzus, spet polno plačevali.Nikoli nismo dobili nič od države, samo garanje za boro plačo, vedno malenkost čez te preklete cenzuse, ne jaz, ne moji otroci, samo dajem, nikoli nič ne dobim. To je KRIVICA.Pa tud, če me vsi tisti "brez prikazanih"dohodkov popljuvate in zminusirate.
Terezinka 14.03.2013 09:36:57
V bodoče bo še slabše, če se bo krčilo pravice, ki bi jih morala zagotoviti socialna država.
Pozanimaj se kako te zadeve funkcionirajo v državah, ki so nam vzor.
Boriti se moramo, da nam socialne pravice do javnega šolstva in zdravstva ostanejo.
Povdajam javnega, ker sedaj ni tako.
Sedaj država enako podpira javno kot privat šolo. Obe dobita po glavi enako.
TO NI POŠTENO IN SOCIALNO
postojčan74 13.03.2013 21:19:38
nimam nič proti štimpendijam.ampak to je JANŠA naredu zelo pametno a hinavsko potezo! njemu se negre za študente! ampak ker bo naslednji vladi to bil velik primankljaj v proračunu,kjer enostavno denarja ni,kar je vseskozi sam trdil! zadnji teden pred odhodom,pa je kr začel talati nagrade,štimpendije....samo da v čim slabšem stanju pusti šmoren naslednji vladi! mater je pokvarjen do amena!zanimivo,vse kar je trdil eno leto v mandatu,da denarja ni,je v enem tednu za vse našel!z to potezo je tudi hotel dobiti mlade volilce na svojo stran in vrgel rokavico novi vladi " pa jim vzamite štimpendije nazaj če upate" in bi seveda izgubili mlade volilce
robinud@volja.net 13.03.2013 22:51:27
Če da, je kriv, če ne da, je spet kriv. :-)
kaktus22 13.03.2013 23:24:38
Počaki , če pride spet nazaj na vlado bo spet vse lizike pobral ...
Terezinka 14.03.2013 09:39:31
To je njegov način.
Pred pohodom na zdajšnji mandat je podprl tudi Šobo in jo za nagrado sprejel k sebi v stranko.
Študenti pa so takrat pod njenim vodstvom razbijali na protestih proti zakonu, ki bi uredil študentsko delo
Samos75 13.03.2013 19:55:46
"omogoča prejemanje več vrst štipendij hkrati, s čimer se posamezniku odpirajo možnosti za višjo štipendijo"
Ne možnost temveč že dejstvo, če ima nekdo več vrst štipendij jasno da ima večjo skupno štipendijo, kot tisti, ki ima eno.

Ni pa prav da eni dobijo več vrst drugi pa nič.
Anze Samec 13.03.2013 19:53:07
Kdaj pa naj bi pa to začeli prejemat ?
Terezinka 14.03.2013 09:40:15
Ko Janez gre
prašek 13.03.2013 18:24:08
Do danes ni bilo denarja za štipendije !!!!
zoobkozob 13.03.2013 18:57:23
svetlik oz.pahorjeva vlada je vzela štipendije, janševa pa vrnila,kaj ti gre spet v nos
postojčan74 13.03.2013 21:16:15
zoobkozob
ne blodi:) JANŠI je ostala zadnja poteza,ki lahko vpliva na volilce:) oziroma dve muhe na en mah! kao zadovolnji študenti in naslednji vladi bodo te štipendije delali probleme,ker denarja ni in če bo vladda nazaj zamrznila tele štipendije,jih bodo seveda volilci krivili:)
Več komentarjev