Čas za Zemljo

V sanfranciški zaliv se je zatekel 'koščen' kit grbavec

San Francisco, 19. 06. 2019 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V sanfranciškem zalivu že dva tedna opažajo grbastega kita. Morski biologi zaradi mršavosti sesalca predvidevajo, da je kit bolan in se je tja zatekel, da bi si opomogel. Niso prepričani, katerega spola je in koliko je star, domačini pa so ga poimenovali kar Allie.

V zadnjih dveh tednih so mnogi domačini, fotografi, navdušenci nad kiti in morski biologi opazili grbastega kita, ki se je zatekel v sanfranciški zaliv. Kit, ki so ga lokalni prebivalci poimenovali Ally, je po ocenah strokovnjakov bolan in je v zaliv najverjetneje prišel, da bi si opomogel.

Biologi sicer niso prepričani, da kit ni zdrav. V letošnji sezoni so ob zahodni obali ZDA obravnavali veliko smrti sivih kitov; razlog za to je pospešeno izginjanje ledu na Arktiki, kar je posledično vplivalo tudi na prehransko verigo kitov. Kiti grbavci v nasprotju s sivimi poleti iz Mehike migrirajo na sever, biologi pa menijo, da je Allie najverjetneje nepovezana s številnimi smrtmi drugih kitov. Grbavce sicer z obale Kalifornije pogosto opazijo, še posebej po letu 1970, ko so prepovedali kitolov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bill Keener, raziskovalec na Centru za morske sesalce v bližini San Francisca, trdi, da se Allie zdi "suha" - manjkala naj bi ji zdrava plast tolšče, ki jo grbavci po navadi pridobijo med poletjem. Prav tako kit naj ne bi imel sijaja, ki je značilen za grbavce. Keener, ki se je z ekipo s čolnom odpravil na opazovanje kita, je dejal, da nimajo možnosti, da bi ugotovili, kaj točno je narobe. Prav tako na zunaj žival ne kaže nobenih znakov poškodb. Predvidevajo, da obstaja tudi možnost, da je Allie prišla v stik s strupenimi algami ali pa gre za starostno bolezen – čeprav znanstveniki niso moglik določiti starosti ali spola kita. "Čeprav kita vsi nazivajo z Allie, bi lahko bil tudi Al," je dejal Keene.

Čeprav se je populacija kitov grbavcev povečala, še vedno spadajo med ogroženo vrsto, pogosto pa so poškodovani tudi v trkih z ladjami. Mnogi se tudi po nesreči zapletejo v mreže in drugo opremo, ki jo uporabljajo pri ribolovu. Približno 3000 grbavcev vsako poletje in jesen pride do obale Kalifornije, Oregona in Washingtona, a večina se jih zbere ob ustju sanfranciškega zaliva. Allie je zašla globlje, zato strokovnjaki sklepajo, da potrebuje čas za okrevanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kita sicer niso opazili že nekaj dni, zato Keener sklepa, da je našel (ali našla) pot nazaj. To je zagotovo dobra novica za vse navdušence, ki so se dnevno zbirali in opazovali Allie ter ji na Facebooku celo namenili spletno stran.

Susie Kelly, lokalna fotografinja, ki je ustvarila eno izmed najbolj deljenih fotografij Allie, je dejala, da je sedela na koncu pomola in da je kit plaval le okoli tri metre stran od nje. "Bila je izjemna izkušnja. Ampak seveda vsi upamo, da si bo opomogla," je dejala Kelly, ki je prepričana, da je Allie Allie, in ne Al.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
12. 11. 2020 17.49
Zaradi mršavosti se napoti tja, kjer je veliko krila, umret pa pride v zaliv.
fairplayy
20. 06. 2019 08.11
+5
vpliv človeka je katastrofalen boomerang se bo vrnil tudi nam