Čas za Zemljo

Zgodovinska odločitev in velik dan za čist zrak v Nemčiji

Leipzig, 27. 02. 2018 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA/S.S.
Komentarji
91

Zvezno upravno sodišče v Leipzigu je sprejelo zgodovinsko odločitev, v kateri je razsodilo, da so prepovedi starejših dizelskih vozil v mestnih središčih zakonite, saj gre za ukrep, namenjen izboljšanju kakovosti zraka. Za nemško avtomobilsko industrijo je to po aferi Volkswagen nov hud udarec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Andrej Brglez: Novi dizelski avtomobili niso problematični
    05:28
    Iz 24UR ZVEČER: Andrej Brglez: Novi dizelski avtomobili niso problematični
  • Iz 24UR ZVEČER: Odločitev sodišča: prepoved dizelskim avtomobilom
    03:09
    Iz 24UR ZVEČER: Odločitev sodišča: prepoved dizelskim avtomobilom

Zvezno upravno sodišče v Leipzigu je odločilo, da so prepovedi starejših dizelskih vozil v mestnih središčih zakonite, saj gre za ukrep, namenjen izboljšanju kakovosti zraka. Je pa Stuttgartu in Düsseldorfu naložilo revizijo okoljskih načrtov, med drugim zaradi preverjanja skladnosti z načelom sorazmernosti.

Okoljske organizacije so tožile ducat nemških mest, ker so jim očitale, da je njihova dolžnost, da zmanjšajo onesnaženost zraka v mestu in s tem zaščitijo zdravje svojih prebivalcev.

Zgodovinska odločitev nemškega sodišča bi lahko dramatično vplivala na prometni kaos v nemških mestih, pa tudi na cene dizelskih vozil. Vrednosti le-teh bi namreč lahko močno padle. 

Sodišče je o tem odločalo, potem ko sta Stuttgart in Düsseldorf uvedla omejitve vožnje za starejša dizelska vozila, kar je bilo predvsem posledica tožbe okoljevarstvene organizacije Deutsche Umwelthilfe. Ta je od mest zahtevala, naj sprejmeta ukrepe za boj proti onesnaženosti zraka.

Nemško sodišče je pritrdilo prepovedim dizelskih vozil v mestnih središčih.
Nemško sodišče je pritrdilo prepovedim dizelskih vozil v mestnih središčih. FOTO: AP

Nižja sodišča so pritrdila okoljevarstvenikom, a sta se zvezni deželi Baden-Württemberg in Severno Porenje-Vestfalija na vse odločitve pritožili, saj bi bilo treba po njunem mnenju o takšnih omejitvah odločati na zvezni ravni.

To se je tudi zgodilo, a je tudi zvezno upravno sodišče v Leipzigu odločilo v prid Deutsche Umwelthilfe. Prvi mož organizacije Jürgen Resch je odločitev pozdravil in dejal, da je danes velik dan za čist zrak v Nemčiji.

Mesta se za prepoved samostojno odločajo

Po odločitvi sodišča lahko mesta o tem odločajo samostojno, morajo pa upoštevati smernice, kot je načelo sorazmernosti. Zaradi slednjega morajo prepoved uvesti postopno, zagotoviti pa morajo tudi izjeme za določena vozila.

Kdaj bo končan revizijski postopek, ki ga morata izvesti Stuttgart in Düsseldorf, še ni znano, ocenjujejo pa, da Stuttgart popolne prepovedi za določeno kategorijo dizelskih vozil ne bo mogel uvesti pred septembrom.

Čeprav se odločitev nanaša le na ti dve mesti, bi lahko odprla pot prepovedim tudi v drugih krajih. To bi lahko imelo precejšnje posledice za nemško avtomobilsko industrijo, ki v veliki meri sloni na dizelskih motorjih.

Dizelski motorji so na slab glas prišli predvsem po septembru 2015, ko je Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo.

Da ima odločitev sodišča omejene posledice, je v današnjem odzivu poudarila nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejala, se nanaša na mesta, ki res potrebujejo intenzivne ukrepe. "Res pa ne gre za celotne mestne površine in vse lastnike avtomobilov v Nemčiji," je zagotovila.

Ob tem je izpostavila, da mnoga onesnažena mesta omejitev ne presegajo toliko, da bi bilo tam treba posegati po tako drastičnih ukrepih. Napovedala je tudi nadaljnja vladna prizadevanja za ukrepe na tem področju na ravni celotne države. Po podatkih določenih okoljskih organizacij, je kar okoli 70 nemških mest, vključno z Münchnom in Kölnom, lani izmerilo prekomerne vrednosti dušikovega dioksida.

S tem je Merklova mirila lastnike dizelskih vozil, ki so že pred razglasitvijo sodbe opozarjali, da bi lahko pritrditev prepovedim dizlov močno znižala cene rabljenih vozil s takšnim motorjem. Da je treba pričakovati "določene izgube vrednosti", je dejal tudi predsedujoči sodnik Andreas Korbmacher.

Mešani odzivi

Odločitev sodišča je naletela na mešane odzive. Medtem ko jo okoljevarstvene organizacije pozdravljajo, vlada poudarja, da sodba še ne pomeni nujno uvedbe prepovedi. Ta bo sicer omejena, pojavljajo se tudi vprašanja, kako jo nadzirati.

Veljati bo lahko začela s septembrom, in sicer najprej za motorje z emisijskimi standardi od euro 1 do euro 4, prihodnje leto pa še za euro 5. Vozila z motorji euro 6 bodo izvzeta iz prepovedi, ki bi sicer lahko zajela več kot 12 milijonov vozil.

Lastniki vozil z motorjem euro 5 se ob tem sprašujejo, ali bodo morali morebitno nadgradnjo motorjev financirati sami ali bodo to storili proizvajalci. Prvi mož okoljevarstvene organizacije Deutsche Umwelthilfe Resch sicer pričakuje, da bodo to breme prevzeli proizvajalci.

Prepoved bo dopuščala nekaj izjem, med drugim intervencijska vozila in vozila obrtnikov. Kritiki opozarjajo, da bo skoraj zagotovo povzročila zmedo med vozniki.

Nemška ministrica za okolje Barbara Hendricks je poudarila, da sodišče ni uvedlo nobene prepovedi vožnje, temveč le pojasnilo zakonodajo. "Prepovedim vožnje se je mogoče izogniti. Moj cilj je in bo, da ne bodo uveljavljene," je poudarila.

Da ne gre za obvezo, so izpostavili tudi v Združenju avtomobilske industrije, kjer so se ob tem zavzeli za postopne in sorazmerne ukrepe.

Prometni minister Christian Schmidt je ob tem spomnil na milijardo evrov težak paket pomoči v boju za čistejši zrak, ki ga je vlada za letos obljubila občinam. Ukrepi, ki jim bodo namenjene subvencije, med drugim predvidevajo izboljšanje povezav mestnega in primestnega prometa, elektrifikacijo voznega parka mestnih avtobusov, povečanje števila polnilnic za električne avtomobile ter nove kolesarske steze.

Schmidt naj bi o nadaljnjih korakih že to sredo razpravljal s člani parlamentarnega odbora za promet, k čemur ga je danes pozval predsednik odbora Cem Özdemir iz vrst Zelenih.

S tem so člani vlade mirili lastnike dizelskih vozil, ki so že pred razglasitvijo sodbe opozarjali, da bi lahko pritrditev prepovedim dizlov močno znižala cene rabljenih vozil s takšnim motorjem. Da je treba pričakovati "določene izgube vrednosti", je dejal tudi predsedujoči sodnik Andreas Korbmacher.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
03. 03. 2018 11.53
Bravo Nemci takoj kupim poceni njihov dizelaš saj se vozim bolj po podeželju v močvirski Ljubljani že 20 let nisem bil in me tja tudi ne vleče.
Mladen sir
02. 03. 2018 09.34
+2
Oni si lahko privoščijo ta zakon ko imajo mesečno plačo 5.000€ pa si v treh mesecih kupijo novo vozilo v SLO to ne gre skozi.Niti tam nebi dovolil.Zakaj pa te neja v prometno vpisujejo kateri je motor EURO ??Ali je 6,7..4,3.??Se če nisi trgovec,ali prodajalec ne veš kakšen je motor eu .Prvo ta zakon sprejmite vpis v prometno kateri motor je v vozilu potem pa drugo.
Gmilicnik
03. 03. 2018 08.40
+2
Ah daj daj. Pol moje druzine je gor. Pa imajo zelo vredu place, pa jim ne ostane veliko. Pa mislis da so stanovanja gor zastonj, itd...
hotchilipoper
02. 03. 2018 08.18
+6
Ja,in potem naredijo nemci čisto novega audija TDI z 5000 kubiki
Jožajoža
01. 03. 2018 18.20
+14
dobra poteza nemške vlade. spet je rešila svoje gospodarstvo. stari avtomobili bodo prodani v slovenijo,balkan,afriko.........nemci pa bodo z nakupom novih spet nemčijo naredili močno gospodarsko velesilo.
ich123
01. 03. 2018 17.23
+2
Še dobro, da imamo letos volitve me prav zanima kaj porečejo naši politiki na to temo !!
enxx
01. 03. 2018 15.18
+3
Ja, volksvagnov imajo cel kup. Zato pa imajo tak zrak. Pozabite avto ...
Uporabnik113189
01. 03. 2018 14.22
+1
Merklova se je pravkar seznanila z no-go conami v velikih nemških mestih, kamor ne moreš ne z bencinarjem ne z dizlom, sploh pa če si policaj. Pa je sedaj ta prepoved samo prodajanje druge kosti za odvračanje pozornosti. Ja, dizli so krivi pa onesnažen zrak, pa ne smeš po nekih ulicah.
Brakedirt
01. 03. 2018 16.04
+1
Gmilicnik
03. 03. 2018 08.43
Klasik. Poglej si cono prepovedi avtomobilom v Ljubljani pri Nami. Imas zraven tudi laserski citalnik onesnazenega zraka. Primerjaj zdaj ter pred prepovedjo. Takoj ti bo jasno
Adminjef
01. 03. 2018 13.02
+3
To je za nas odlična novica, ker se bodo pri na avti pocenili. Tako dizl kot bencinar..
bublika
02. 03. 2018 15.12
Adminjef
02. 03. 2018 15.49
+2
Nič če. 100% se bodo rabljeni avti pocenili. Ponudba bo se povečala za parkrat, povpraševanje bo pa isto. Ker bodo vsi navalili na dizle bo posledično padla cena tudi bencinarjem, če jih bodo hoteli prodati.. tak deluje trg.
CIGU MIGU
01. 03. 2018 11.57
+7
a je kanglerini že ponudil balirano seno za kurjavo namesto kolna iz indonezije
CIGU MIGU
01. 03. 2018 11.44
+7
teš 6 je večjo onesnaževalec kot avtomobili iz polovico europe
krucyfix
01. 03. 2018 14.09
+3
To pa ni čist res, veliki piskri so bolj striktno nadzorovani kar se strupenih emisij tiče. So sevede emisije CO2.
grozjak
01. 03. 2018 11.08
+9
vsak ima svoje interese, zeleni politične, industrija finančne, za oblast se itak ve, nasanka pa vedno narod. Prepovedi so nekaj, čemur bi se vsaka pametna oblast morala čim bolj izogobati. Ne prepovedati, poskrbeti je treba, da stvari funkcionirajo........me pa presenečajo nemci, da jih ob vseh turkih in afričanih skrbi zrak.....
CIGU MIGU
01. 03. 2018 11.00
+6
kako je kaj z zetorji in fergusoni in motorke na kurilno olje
grozjak
01. 03. 2018 11.09
+2
dokler niso v mestnem središču, potem ni panike..bo treba prebrati, za kaj se gre...
CIGU MIGU
01. 03. 2018 11.46
+3
berglander po tvojem je podeželje manj vredno kot dame v visokih petkah in kokainom v torbici
grozjak
01. 03. 2018 11.59
+1
ne, samo koncentracija na podeželju ne doseže tiste v mestih....
optimist11
01. 03. 2018 17.57
+0
Pa saj se gre samo zato, da se svinjarija preseli na podeželje. Ampak premalo se zavedamo da je svet mali...
Brakedirt
01. 03. 2018 09.52
+2
lastniki vozil euro5 se obnasajo kot tisti v sloveniji ki so imeli kredit v svicarjih. dokler so tankali ceneje so bili tiho,sedaj ko je treba placati nadgradnjo pa v zrak.
krucyfix
01. 03. 2018 14.13
+5
Kaj so tu kupci krivi? So jih pač nafarbali da kupujejo oh in sploh clean diesel. Res je da se pretežno niso sekirali da so bili ogoljufani, dokler se izguba ni pokazala v bolj otipljivi obliki.
Brakedirt
01. 03. 2018 16.03
+2
Apostol1
01. 03. 2018 09.45
+1
Na Japonskem dizli že desetletja ne smejo vozit po mestih in dizel je ne glede na nove izboljšanje motorje preteklost , prihodnost je elektrika in vmesno obdobje bodo pa zapolnili ,bencinski motorji in hibridi in tale Brglez lahko filozofira kakor hoče , verjamem da je izobražen in razgledan samo konec dizlovih motorjev se neusmiljeno bliža ,kljub izboljšavam in naprezanju naftnega lobija.
grozjak
01. 03. 2018 11.23
+9
Japonska se ne more primerjati z Evropo, saj je gostota poseljenosti v mestih nekaj čisto drugega, kot pa pri nas. Na japonskem ne moreš kupiti avta, če uradnikom ne dokažeš, da imaš v lasti parkirno mesto, kamor ga boš parkiral, kadar se ne voziš. Dokazovanje pa ne izgleda tako kot v evropi, kjer je pomemben papir, ampak uradnik dejansko pride pred stanovanje, z metrom. Morda si mislil na to?
markyxxx
28. 02. 2018 21.36
+4
Nič se ne bo zgodilo tako na hitro. V Sloveniji je verjetno delež starejših dizlov okoli 1/3 voznega parka. Med njimi so tudi vozila z EURO5, ki so se prodajala še pred dvema letoma. Ne vem od kje bodo ljudje vzeli denar za nakup novih čistejših vozil?
grozjak
01. 03. 2018 11.18
+3
mislim, da bi bilo treba najprej prebrati za kaj se gre....Velemesta, kot so Stuttgart, Munchen itd so nekaj, kar v Slo še dolgo časa ne bomo imeli, zato je kakšna večja skrb v to smer zaenkrat odveč.... Je pa res, da smo radi modni in večino časa panični....
JanZiska
28. 02. 2018 20.50
-1
Brglez, postavi se o rohr 2.0 dizla ali bencinarja od VW pa pol nakladaj bedastoča. Dizl je umazana tehnologija, zato je marsikje neželena, v Eu korumpirani tvorbi pa so ovcam 40 let lafali in smo kher smo...
grozjak
01. 03. 2018 11.14
+0
brglez je zelo lepo razložil stvari in mislim, da ni potrebe, da svoje flustracije okoli EU prazniš na njemu....
indiana2222
28. 02. 2018 09.05
-17
Dizel rulzzz..me prov mal briga za zrak!
JanZiska
28. 02. 2018 20.44
+0
ko ga ne boš mogel registrirat te bo močno brigal
grozjak
01. 03. 2018 11.25
+0
indiana2222
28. 02. 2018 08.56
+8
Ne morem verjet, kako z lahkoto raja pada na te kvazi "okljevarstvene" fote, pa toplo gredo in vse te pravljice za lahko noč. Tistih nekaj dizelčkov je manj kot nič v primerjavi s pravimi ONENAŽEVALCI civilizacije, ki se skrivajo za prej omenjenimi okoljevarstvenimi forami in dizli, ki niti najmanj ne onesnažujejo okolja več kot bencinarji. Kr neki....
Sršen
28. 02. 2018 20.26
+13
Verjetno bodo tudi v vojski in ladjevju ukinili uporabo dizla,da ne govorimo o masovni uporabi avionskega kerozina,ki nas redno zastruplja in spreminja podnebje!!!!! Reveži smo tradicionalno prvi na udaru,srednji vek se vrača!!!!!!!
grozjak
01. 03. 2018 11.30
+2
razlike med posameznimi deli sveta so gromozanske. a komu morda pade na pamet, da so tehnološko najbolj zaostale celine, tiste z največ prebivalci.....scanje v veter
Aijn Prenn
27. 02. 2018 20.05
+34
Vse te avte, ki jih gor ne bodo več smeli uporabljati, bomo dobili dol na balkan. Brača si že mane roke.
korintos23
27. 02. 2018 20.10
+3
Sentis
27. 02. 2018 21.48
+9
srecnii
27. 02. 2018 19.57
-11
moj avto na PLIN je itak 20 let pred vsemi novodobnimi dizli.
johanca123
28. 02. 2018 20.42
+2
iN TI BO TUDI PREJ CRKNIL KOT TISTI NA BENCIN ALI DIZEL