Črna kronika

18-letni Ljubljančan vdiral v računalnike in prek kamer vohunil za svojimi žrtvami

Koper, 21. 06. 2016 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

18-letnik iz Ljubljane je s pomočjo pajdaša vdiral v računalnike različnih uporabnikov v Sloveniji. Več računalnikov je okužil z virusom, kar mu je nato omogočilo, da je lahko prek kamer vohunil za svojimi žrtvami. Kriminalisti so zaenkrat identificirali 14 oškodovancev, starih od 16 do 70 let.

Primorski policisti so preiskali kaznivo dejanje napada na informacijske sisteme. Policija je namreč v letu 2014 prejela prijavo iz srednje šole na območju PU Koper, da naj bi eden od staršev dijakov, preko šolske aplikacije eAsistent poslal najmanj 84 uporabnikom oziroma staršem dijakov in učiteljem dve sporočili, ki jim je bila pripeta sumljiva datoteka, za katero je bilo ugotovljeno, da gre za zlonamerno škodljivo programsko kodo oziroma virus.

Takoj po prijavi so policisti z zbiranjem obvestil ter ugotavljanjem dejstev in okoliščin kaznivega dejanja ugotovili, da je neznani storilec neupravičeno vdrl v osebni računalnik starša dijaka srednje šole, pridobil njegova uporabniška imena in gesla ter prevzel njegovo identiteto. Nato se je storilec prijavil v šolsko aplikacijo in s pošiljanjem sumljivih sporočil poskušal z virusom okužiti še ostale uporabnike te šolske aplikacije.

Kot so navedli na PU Koper, je bilo po prvih ugotovitvah kaj kmalu jasno, da so za izsleditev in identifikacijo storilca potrebni podatki tujih ponudnikov različnih informacijskih storitev. Naknadno pridobljeni podatki iz tujine so utemeljevali sum, da je kaznivo dejanje storil 18-letnik iz Ljubljane. A to je bil šele začetek zelo zapletene kriminalne zgodbe.

Hišna preiskava potrdila sume in razkrila še več kaznivih dejanj

Na podlagi odredbe sodišča je bila pri osumljenem opravljena hišna preiskava in zasežen osebni računalnik. S forenzično preiskavo računalnika niso bili najdeni le dokazi o navedenem kaznivem dejanju, temveč so bila ugotovljena tudi dejstva ter pridobljeni podatki in dokazi, da je 18-letnik uspešno vdrl še v najmanj 12 računalnikov oškodovancev na območju Slovenije.

Na takšen način je potekala komunikacija med storilcem in žrtvijo. V njej storilec žrtev prepričuje k odprtju povezave na spletu.
Na takšen način je potekala komunikacija med storilcem in žrtvijo. V njej storilec žrtev prepričuje k odprtju povezave na spletu. FOTO: PU Koper

Osumljeni je obiskoval različne spletne klepetalnice, v katerih se je predstavljal kot privlačno mlado dekle, ki išče nove prijatelje. Ob komunikaciji z naključnimi sogovorniki je ponudil prenos fotografije dekleta, ki pa je dejansko vsebovala prikrito zlonamerno škodljivo kodo, ki je okužila računalnik sogovornika in osumljenemu omogočila popoln dostop in nadzor nad računalnikom.

Uporabljal robotiziran program za razpošiljanje virusa

Z namenom, da okuži večje število obiskovalcev klepetalnice, je osumljeni uporabljal tudi predpripravljen robotiziran program, ki  je samodejno iskal naključne obiskovalce, jim pošiljal predpripravljena sporočila in jih napeljeval k prenosu virusa.
S preiskavo je bilo ugotovljeno, da je osumljeni s takšnim
robotom omogočil prenos zlonamerne škodljive kode najmanj 1.200 uporabnikom spletnih klepetalnic.

Kot navaja policija, je bil očitno cilj osumljenega okužiti čim večje število uporabnikov medmrežja, zato je uporabljal še druge tehnike okužbe z virusom. Tako je denimo na znanem spletnem oglasniku objavil več oglasov, v katerih je pod določenimi pogoji ponujal v dar elektronske naprave zabavne elektronike. Ob tem je obiskovalce oglasa napotil, da se za pridobitev darila prijavijo s priloženo prijavnico, ki pa je dejansko vsebovala prikrito zlonamerno škodljivo kodo.

Fotografija oškodovanca, ki ga je storilec posnel potem, ko je prevzel nadzor nad oškodovančevim računalnikom.
Fotografija oškodovanca, ki ga je storilec posnel potem, ko je prevzel nadzor nad oškodovančevim računalnikom. FOTO: PU Koper

Vdiral v računalnike, prek kamer vohunil za svojimi žrtvami

Po vdoru v računalnike oškodovancev je osumljeni iz računalnikov večinoma preslikal njihove občutljive podatke (uporabniška imena in gesla – tudi za spletne finančne storitve, spletne pošte itd.), v večini primerov je osumljeni tudi preko kamere na računalniku oškodovancev slednje opazoval, v nekaterih primerih je tudi zajel fotografije oškodovancev in njihovega početja za računalnikom.

Na podlagi teh fotografij in drugih najdenih prometnih podatkov so kriminalisti identificirali in osebno obiskali 14 oškodovancev, starih od 16 do 70 let, z območja Slovenije, ki so šele v razgovoru s kriminalisti presenečeni dojeli, da so bili žrtve vdora v računalnike in njihovo zasebnost. Nekateri oškodovanci so se prepoznali na fotografijah in potrdili, da so imetniki uporabniških imen in gesel, ki so bila najdena v osumljenčevem računalniku.

17-letni pomočnik iz okolice Postojne

Kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo za storitev 14 kaznivih dejanj napada na informacijski sistem (zagrožena kazen zapora do dveh let), kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov (zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta) in dve kaznivi dejanji izdelovanja in pridobivanja pripomočkov namenjenih za kaznivo dejanje (zagrožena kazen zapora do enega leta).

S preiskavo elektronskih naprav osumljenca in nadaljnjim zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 18-letniku iz Ljubljane pri izvrševanju kaznivih dejanj nudil pomoč 17-letnik iz okolice Postojne. Slednji je osumljenemu predvsem nudil pomoč pri pripravah zlonamernih škodljivih kod in razvoju tehnik za širjenje le-teh po medmrežju. S preiskavo ni bilo ugotovljeno, da sta si osumljenca pridobila premoženjsko korist, le v enem primeru je osumljenec od oškodovanca zahteval plačilo 50 evrov, vendar je oškodovanec plačilo odklonil in si iz računalnika trajno izbrisal vse podatke.

Osumljenca sta programsko opremo za upravljanje z virusi pridobila na spletu in pričela z vdori v računalnike, motiv pa je bila osebna uveljavitev, potrditev lastnega znanja in nenazadnje tudi koristoljubje, kjer pa nista bila uspešna, saj je bilo z aktivnostjo policije njuno ravnanje pravočasno odkrito in preprečeno, še sporočajo s PU Koper.

Policija poziva k samozaščitnem ravnanju

Policisti še opozarjajo, da se je v preiskavi ponovno izkazalo, kako ranljivi smo uporabniki spleta. Zato svetujejo vsem, da pravočasno poskrbijo za ustrezno zaščito računalnika s posodobljenimi protivirusnimi programi, požarnim zidom in naj pogosto spreminjajo dostopna gesla. "Ne odzivamo se na vabljiva elektronska sporočila s priponkami, v katerih storilci napeljujejo k spoznavanju privlačnih deklet, zmagi na loteriji, plačilu zapadlega računa in podobno, vse z namenom, da bi z odprtjem priponke namestili škodljivo zlonamerno programsko kodo in s tem storilcem omogočili popoln nadzor nad računalniki in vpogled v našo zasebnost," še dodajajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
21. 06. 2016 21.53
+8
Policija ne mara konkurence pri vdorih.
ho?emVšolo
21. 06. 2016 21.38
+18
haha, mladi heker prišel do 70 letnega pedofila, ki je chetal po klepetalnicah
Finfer
21. 06. 2016 20.55
-2
Nič čudnega samo ljubljančan ima lahko tako pokvarjeno pamet toda morali bi napisati ime in priimek ter naslov (kot to delajo v tujini)tega pritlehnega človeka da bi cela slovenija videla od kod prihajajo najbolj pokvarjeni ljudje!!
vojer2
21. 06. 2016 20.17
+3
zato se pa da neki čez kamero...kali linux omogoča precej stvari
aaaaaa122121
21. 06. 2016 18.39
+2
Hehe ubogi slovencki bi raztrgali kurje tatove, veliki tatovi se pa v sloveniji prosto srehajajo, in slovenska deb... raja se kuri glede vdorov v racunalnik, je to strah, da bi vasa zena videla kaj pocnete na spletu, ali samo omejenost.
deratizacija
21. 06. 2016 18.27
-4
Fantu štipendijo!
TheTruth4u
21. 06. 2016 19.09
+33
Zakaj? Ker je uporabljal programe, ki so jih drugi napisal? To lahko še opico naučiš...
TheMafiaDon
21. 06. 2016 18.25
-38
neumna in naivna dekleta, ki verjamejo da bodo bodoči "modeli"? ;) človek ne ve koga bi tu kaznoval...
xzy 1
21. 06. 2016 18.37
+69
Dej se enkrat preber kaj pise al nisi funkcionalno pismen?
TheTruth4u
21. 06. 2016 17.55
+14
Očitno še en babav script kiddy...
HellWolf
21. 06. 2016 17.48
+28
hmmmm... še en brezupen socialc ki nima druga za delat ko viset na računalniku cele dneve? Bi mu jst dal svoje... za vsak vdor v računalnik 10.000 evrov odškodnine oškodovancem. Na njegovem računalniku je ziher baza podatkov v kolko računalnikov je blo vdreno. Če pa dnarja ni, za kar sm skor da ziher pa družbeno koristno delo. In dat na dan da bo mel glih za en sendvič in sok. Če ne pa razbit ga ko vola, sterat delat in da odsluži. In doživljensko prepovedat uporabo elektronike. Kokr se mi zdi je pubec obseden z internetom. Za njega bi blo zdravilo edino da mu vzamejo socialno, sterajo delat in prepovedat uporabo spleta. Drugim v poduk...
headshot402
22. 06. 2016 18.06
-1
murate
21. 06. 2016 17.37
+12
imena in pravne nasvete kako ju iztožit za primerno odškodnino in jima trajno prepovedati vse kar je v zvezi z internetom, v nasprotnem primeru odstraniti v primerne ustanove.
evian2016
21. 06. 2016 17.23
+24
Vse je nadzorovano in se zbira.... maili, telefonski klici, skype, facebook,..... prava demokracija.
Mr.Somebody
21. 06. 2016 17.23
+13
lol ker pogovor
evian2016
21. 06. 2016 17.20
+5
A ta je tudi za Slolandsko policijo delal!
113113
21. 06. 2016 17.06
+8
To je pa res novost... Ni potrebno vsega klikak kar vidiš, potem je pa to to...
fafajonka
21. 06. 2016 17.00
+17
U moj računalnik ne more noben vdret, ........ga mam varno spravljenega pod posteljo......:D
fafajonka
21. 06. 2016 17.02
+12
Ključ od stanovanja mam pa pod predpražnikom........tako da sem prehitel policijo z opozarjanjem o previdnosti........:D
jenihvetes
21. 06. 2016 16.56
+22
ta komunikacija zgoraj me je spomnila na zlate čase irca, blefiranja na veliko...
113113
21. 06. 2016 17.14
-4
DIWG
21. 06. 2016 16.56
+19
Očitno tudi novinarji ne vedo o čem pišejo. Kriminalec ni našel luknje v aplikaciji eAsistent ampak je le s pomočjo te poslal sporočila. eAsistent je šolska redovalnica in dnevnik, omogoča pa tudi izmenjavo sporočil. On je samo v ta sporočila napisal naslov X spletne povezave in ko je nekdo nanjo kliknil se jim je prenesel virus.
headshot402
22. 06. 2016 18.08
-1
ginek
21. 06. 2016 16.53
+11
Mulci so se igrali in delali škodo. Pozitiven znak, da imamo sposobne kriminaliste to razvozlat (izgleda niso za časom).
evian2016
21. 06. 2016 17.22
+2
Za njih dela in za njih razvozla in ko ga ne rabijo več ga pa zavozlajo...
Karantanija
21. 06. 2016 16.45
+3
oxy.elite
21. 06. 2016 16.33
-21
In zdej bo mali kriv ker ja aplikacija narejena površno in in varna za uporabo al kaj?
mayjjya
21. 06. 2016 16.39
+40
dosti trgovin tudi ni lih primerno zavarovanih pa še to ne pomeni, da jih bom zato okradla