Črna kronika

VIDEO: 'Molk je tihi partner zločinov!'

Šentjernej/Črnomelj, 22. 11. 2010 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./B.G.
Komentarji
73

Zaradi družinskega nasilja so imeli dolenjski in belokranjski policisti minuli vikend veliko dela. Notranja ministrica opozarja, da nikar ne molčite, če zaznate stisko drugih.

Slišite zvoke nasilja iz sosednjega stanovanja? Prenehajte samo poslušati, ukrepajte! Verjetno ste vi edino upanje za žensko, ki je žrtev nasilja. Policija

V soboto popoldan so šentjernejski policisti pridržali 24-letnega nasilneža. Osumljenec je nadlegoval svojo mamo, vpil nanjo in jo zmerjal. Razbijal je po stanovanju in mamo tudi fizično napadel. Ko je eden izmed družinskih članov poskušal na pomoč poklicati policiste, mu je iz rok iztrgal telefon in ga razbil. To pa ni bilo prvič, da je bil 24-letnik nasilen do svoje matere. Policisti so nasilneža pridržali in mu izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki je izrečeni ukrep potrdil in ga podaljšal za 10 dni.

Črnomelj: 34-letnik napadel partnerico

Dolenjski in belokranjski policisti so v letu 2010 zaradi družinskega nasilja kazensko ovadili 131 oseb. (Fotografija je simbolična)
Dolenjski in belokranjski policisti so v letu 2010 zaradi družinskega nasilja kazensko ovadili 131 oseb. (Fotografija je simbolična) FOTO:

V noči s sobote na nedeljo je policiste na pomoč poklicala žrtev nasilja v družini iz okolice Črnomlja. Policisti so na kraju zalotili nasilneža, ki je razbijal inventar v hiši. Poškodoval je več vrat v hiši, razbil je kuhinjo, jedilnico in teraso. Policisti so nasilnežu odvzeli prostost in ga pridržali. Ugotovili so, da je 34-letni moški že dalj časa, največkrat pod vplivom alkohola, nasilen do svoje partnerice, kriči nanjo, jo zmerja in podi iz hiše. Moški je bil do partnerice nasilen tudi ob prisotnosti otrok. Žrtev zaradi strahu pred nasilnežem v preteklosti še ni poiskala pomoči. Policisti so moškemu prepovedali približevanje partnerici in otrokom.

Napadel očeta in ga ustrahoval

Slovenjgraški policisti so minuli petek posredovali, ker je bil 46-letnik pod vplivom alkohola v domači stanovanjski hiši v okolici Slovenj Gradca žaljiv in nasilen do svojega očeta, ki ga je ustrahoval. Ker se tudi ob prihodu policistov ni pomiril, so ga policisti pridržali do streznitve. V zadnjih letih je bil 46-letniku zaradi nasilja nad očetom že petkrat izrečen ukrep prepovedi približevanja, prav tako so zoper njega podali že štiri kazenske ovadbe zaradi nasilja v družini.
 

Slišite zvoke nasilja iz sosednjega stanovanja?

Notranja ministrica Katarina Kresal, ki se je danes udeležila predstavitve rezultatov prve nacionalne preiskave o nasilju za zaprtimi vrati slovenskih domov, je poudarila, da “gre za realen družbeni problem, kateremu je potrebno nujno posvečati vse več pozornosti“. Dodala je, da vse preveč ljudi, ki zaznajo stisko drugih, o tem molči. "Molk je tihi partner zločinov! Nihče si ne upa prijaviti in ravno to je najhuje,“ pravi in dodaja, da bo v prihodnje sodelovanje med različnimi resorji ter organizacijami, ki se s tem problemom srečujejo, še boljše.

Ministrica je ob tem še pozvala vse, ki so morebitne priče nasilja, naj o tem obvestijo policijo ali pa na spletni strani policije izpolnijo obrazec za anonimno prijavo.

Obrazec za anonimno prijavo nasilja se nahaja na tej povezavi.

Uradna statistika: Vsaka druga ženska je že bila žrtev nasilja

Raziskava je pokazala, da ne drži predpostavka, da naj bi bili manj izobraženi ljudje bolj nasilni.
Raziskava je pokazala, da ne drži predpostavka, da naj bi bili manj izobraženi ljudje bolj nasilni. FOTO: Blaž Garbajs

Prva nacionalna raziskava je tako pokazala, da nismo prav nič manj nasilni do pripadnic nežnejšega spola, kot so nasilni v ostalih evropskih državah. "Kar vsaka druga ženska je od dopolnjenega 15. leta doživela eno od oblik nasilja,“ je pojasnila ena od avtoric raziskave Vesna Leskošek. Kot pojasnjuje, je sicer z dobrimi 49 odstotki najbolj pogosto psihično nasilje, pri čemer gre predvsem za hudo zmerjanje, ljubosumnost, žalitve in poniževanje.

Napadi z nožem, butanje z glavo v steno, pretepanje s pasom in ugašanje cigaret na koži

Skrb vzbujajoč podatek je prav gotovo tudi to, da je vsaka četrta Slovenka po večini s strani svojega sedanjega ali pa bivšega partnerja že doživela fizično nasilje. Najpogosteje gre za porivanje, klofutanje, lasanje, udarce s pestmi, zvijanje rok, brcanje, davljenje. "Nekatere so doživele tudi napad z nožem, butanje z glavo v steno, pretepanje s pasom ter celo povzročanje opeklin s cigareto,“ je pojasnila Mojca Urek. Tovrstno nasilje je v zadnjem letu dni trpelo kar šest odstotkov vseh žensk. Nasilneži, ki so v dobrih 90 odstotkih moški, pa so nekaterim izmed njih zadali hude poškodbe glave, izpahe, zlome rok in nog, invalidnost in celo splav. "V nekem primeru je šlo celo za pretrganost vene,“ so opozorili raziskovalci.

12 odstotkov brutalnih nasilnežev ima magisterij ali doktorat

Raziskava je med drugim pokazala, da ne drži predpostavka, da naj bi bili najmanj izobraženi ljudje bolj nasilni. Izobrazbeno raven nad srednjo šolo ima namreč kar polovica storilcev, dobrih 12 odstotkov pa je celo takih, ki imajo magisterij ali doktorat. Prav tako ne velja nekakšen družbeni mit, da je najhuje znotraj najrevnejših družin in skupnosti, saj je le dober odstotek povzročiteljev brezposelnih.

Spolno nasilje izvršujejo celo dedki

Dobrih šest odstotkov anketirank je že doživelo spolno nasilje. V največji meri gre za mučno in moteče dotikanje, za prisiljevanje v spolnost, posilstvo v partnerstvu, za uporabo predmetov proti volji posameznice, za preprečevanje uporabe kontracepcije ter celo za prisiljevanje v splav. "Več kot polovica storilcev je v partnerskem ali sorodstvenem odnosu, ostali pa so iz kroga znanih ljudi, kot so znanci, prijatelji, sosedje, strici in celo dedki,“ je dodala Urekova.

Nasilje v zasebni sferi
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yerbas
23. 11. 2010 15.33
Da, sliši jih. Tožim pismeno na Domplan. Oni pa nič..........
Sonja5
23. 11. 2010 08.53
In na konco še to ? Kdo je sedaj žrtev nasilja ?
Sonja5
23. 11. 2010 08.52
LEP ČLANEK, TODA PRAKSA JE DRUGAČNA. Sem pomgala pred časom žrtvama nasilja v družini.- In veste kakšen je rezultat. Nasilni brat je na prostosti, jaz pod njegovo grožnjo, da mi bo smrt zakazal. Ko je prišel rablja igrat k men na dvorišče, sta to poslušala moja dva zelo majhna otroka, eden je razumel in je še danes prestrašen. Ne upa si sam na dvorišče. Družina je potegnila skupaj, so najboljši prijatelji. Hči in mati, ki sta bili žrtvi nasilja, pa sta s prstom name pokazali, da sem ga prijavila. Hvala lepa, jaz ne pomagam nikomur več - nasprotno dobra šola mi je bila to !
botjabotja
23. 11. 2010 08.33
saintjozef 22.11.2010, 15:29 0 @MATEJABAJSIKA Glede na temo, bi morali psi povedat kaj se dogaja, ane? Ali pa sosedje. Na kamero si pa pozabil? Aja, po enem mesecu so priznali, da obstaja samo je "neuporabna".
civitasstain@gmail.com
22. 11. 2010 23.31
Mi ve eden povedat zakaj pravimo vikend, ko pa imamo lepo slovensko besedo "konec tedna"??????Smo že taki idijoti, da ne znamo več slovensko?
standard
22. 11. 2010 21.57
'Molk je tihi partner zločinov!' Najbrž res in čas je, da spregovorite.
User513426
22. 11. 2010 20.06
ka pa nasilje nad moškim a to tud velja
nefretete
22. 11. 2010 19.44
Tako ste alergični na Katarino, da niti ne preberete o čem je beseda! Bravo Slovenceljni!
tedo974P8medo
22. 11. 2010 19.02
Ne bom se kregal s tabo, hočem le reči, da lahko včasih s klicanjem policije v takih primerih narediš več škode (sebi ali žrtvi) kot koristi.
Dorca88
22. 11. 2010 17.44
tedomedo ko si tok pameten pa ne veš da marsikatera žrtev v tem primeru največrat ženska nima moči in si niti ne upa prosit za pomoč, pa čeprav jo še tako potrebuje... sej ko se boš enkrat srečau z res hudim družinskim nasiljem boš vidu da je vsaka pomoč dobrodošla, čeprav zanjo ne upaš prosit (upam zate pa da te nikol ne doleti to)
Tic Pavlin
22. 11. 2010 17.34
Zakaj, ko govorimo o nasilju v družini, vedno apriori vidimo le fizično nasilje? Kaj pa psihično nasilje? To ni nasilje? Mar ni že čas, da tudi zakone napišemo v tej smeri? Vzroke za marsikateri incident fizičnega nasilja lahko najdemo v predhodnem in mnogokrat dolgotrajem fizičnem nasilju, sploh v družini. Za prepir sta potrebna vsaj dva. Nebi iskali načine preventivnih rešitev, da do fizičnega nasilja nebi prihajalo? Vzpostavili mehanizme za prijavo in detekcijo psihicnega nasilja, uvedli obvezna posvetovanja, kaj podobnega? Zdravili bolozen in ne simptomov? Zgolj posledično sankcioniranje storilcev, nekaj populističnih izjav vidnih politikov in javno zgražanje naroda v teh in podobnih komentarjih ne bo prineslo nekega družbenega napredka.
murinar
22. 11. 2010 17.23
Kaj pa molk ,če je nasilje nad psmi??Molk......Molk
tedo974P8medo
22. 11. 2010 17.09
belavrana, lepo si napisal(a), ampak take tvoje navedene stvari se dogajajo večinoma le na tv ali knjigah, v praksi pa žal ni tako. Koliko pijancev lahko žene in znanci prepričajo, da se naj odpovedo alkoholu? Če bi mu postavile ultimat:" družina ali alkohol", bi pijanec prej izbral alkohol. Koliko nasilnežev hodi na obisk k psihiatru? Vsak, ki je takšen, misli, da ne počne nič napačnega. Pa še bi se lahko naštevalo, česa iz happy ending filmov nismo deležni v resničnem življenju.
kumunalc
22. 11. 2010 16.46
Potem smo si sami krivi,ker Kresalova in njeni izvajajo nasilje nad nami?
mjolnir
22. 11. 2010 16.46
Strinjam se da molk ni opravičliv, sam kaj ko tvoji kresnički potrebujejo milijon dokazov, pet različnih prijav, pedeset prič in bogve kaj vse, da bi ukrepali! KK, nimaš nobene moralne avtoritete pridigati o tem! Ti si itak dovolj zaščitena!
mjolnir
22. 11. 2010 16.43
KK ne prensesm a tudi ne tistih ki se izživljajo nad ženskami in otroki! Če je tak možakar naj gre v klak PRAVI pretep! Če se ga naceja, naj to ne prizadene drugihh! Vse to so pomehkuženi strahopetci!!!
SLOVENIASTAN
22. 11. 2010 16.34
To je res , nasilje nad zenskami je res nizkotno prav pateticen ter pomilovanja vredn mors bit da nekaj takega napravi . VENDAR od tote KKK res nocem nasvetov , ter solenja pameti , je ena zadnjih v tej drzavi katera ima mojo pozornost .
belavrana
22. 11. 2010 16.27
Lahko se je norčevati in pisati bebaste komentarje, če nasilja ne občutiš na lastni koži, ali pa si mu priča v ožjem sorodstvu. Nasilnežem je treba stopiti na prste in to odločno! Prepovedati približevanje in reden obisk psihiatra, alkoholike obvezno poslati na zdravljenje. Če zdravljenja ne sprejmejo, jih strpati v zapor. Žrtve nasilja pa naj se ne zanašajo, da jih bodo iz stiske rešili sosedje ali sorodniki z anonimno prijavo. Ukrepajo naj same in to že ob prvem izbruhu nasilja. Kdor udari enkrat, bo tudi drugič, tretjič...
tedo974P8medo
22. 11. 2010 16.14
buderus, dobro si napisal. Včasih niti ne veš, ali se dogaja nasilje, zato se naj ponovim: brez jasne prošnje (morebitne) žrtve NE kličite 112 ali 080 1200.
tedo974P8medo
22. 11. 2010 16.12
Mancyy, se strinjam s tabo. AMpak tudi mi se pustimo, da nas na nacionalki dobesedno posiljujejo in ker oni vedo, da se ne upiramo, nas ne bodo nehali mučiti.