Črna kronika

35-letnik se je želel srečati s 13-letnico, presenetila pa ga je kamera

Ljubljana, 22. 11. 2012 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot 13-letna Lina smo le nekaj minut po tem, ko smo se prijavili na spletno klepetalnico, že spoznali 35-letnika, ki nas je vabil v svoj avtomobil, naj se malo zapeljemo z njim. "Lina" se je srečala z moškim, ta pa ni pričakoval kamere oddaje Svet na Kanalu A.

35-letnik ni pričakoval kamere.
35-letnik ni pričakoval kamere. FOTO: Kanal A

Tokrat smo bili 13-letna Lina in le nekaj minut po tem, ko smo se prijavili na spletno klepetalnico Frendi.si, smo dobili kar nekaj sogovornikov, odraslih moških, ki so zelo hitro dali vedeti, kaj želijo.

Klikov je bilo v nekaj minutah ogromno in 13-letno Lino je 35-letni moški povabil na srečanje. Odrasel moški je mladoletno deklico povabil v svoj avtomobil, naj se malo zapelje z njim. Česar ni pričakoval, je bila kamera oddaje Svet na Kanalu A.

Tokrat je šlo za zasedo in 35-letnik je bil tudi prijavljen, čeprav je pred kamero vztrajno trdil, da ni mislil nič slabega, da ni bilo resno, da ve, da je srečanje z mladoletno osebo kaznivo dejanje.

Vprašanje pa je, kolikokrat podobnim osebam tudi uspe? Velika težava je namreč to, da so otroci naivni. Kljub temu da sogovornik pove, da ima na primer 30 ali več let, se otrok še vedno pogovarja z njim, opozarja koordinatorka spletne strani Safe.si Tatjana Šterk. Pogosto so tovrstni pogovori povezani tudi s samopodobo otrok. To, da se z njimi želi pogovarjati odrasla oseba, se jim zdi super, saj menijo, da so zato pomembni. Tako imenovani predatorji izkoristijo otroke, ki se čutijo zapostavljene in med vrstniki ne najdejo pozornosti.

Že v nekaj minutah je z "Lino" želelo govoriti več moških, ki so takoj dali vedeti, kaj hočejo.
Že v nekaj minutah je z "Lino" želelo govoriti več moških, ki so takoj dali vedeti, kaj hočejo. FOTO: Kanal A

Učiteljica Majda Jurkovič pa opozarja, da se pri ozaveščanju, ki se mu intenzivno posvečajo v šolah, pogosto ustavi ravno zaradi samozavesti otrok, da splet obvladajo, in da se njim kaj takega ne more zgoditi. "Več se naučijo, če na tako slabo izkušnjo naleti njihov sovrstnik, ki ga poznajo, in je pripravljen to slabo izkušnjo deliti z nami," je povedala učiteljica.

Lani je bilo prijavljenih kar 312 spolnih napadov na osebo, mlajšo od 15 let.
Lani je bilo prijavljenih kar 312 spolnih napadov na osebo, mlajšo od 15 let. FOTO: Kanal A

Kriminalist Anton Klančnik pa opozarja, naj na spletu nikakor ne izdajamo kakršnih koli podatkov, s katerimi bi se razkrivali. "Nekdo lahko poveže naše podatke iz enega našega pogovora z drugimi podatki, ki obstajajo v kakšnem drugem forumu, in lahko dobesedno ugotovi, kdo smo, kje smo, kdo so naši prijatelji," je pojasnil Klančnik.

Pomembno je, da se starši pogovarjajo z otrokom in da skupaj raziskujejo internet, od prve uporabe dalje. Če se otrok zaplete v neprimeren klepet, mora pogovor takoj prekiniti in povedati staršem ali skrbnikom. Ti morajo otroku dati vedeti, da ni sam kriv, da se mu to dogaja, ter da ne bo kaznovan, če bo povedal, da ga je znanec s spleta spravil v neprijeten položaj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1