Črna kronika

36-letnik, ki je na grozovit način umoril Izolanko, za pet let na psihiatrijo

Koper, 17. 08. 2017 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Moški, ki je februarja na grozovit način umoril 53-letno Izolanko, je dejanje storil v stanju neprištevnosti. 36-letniku so izrekli ukrep psihiatričnega zdravljenja za največ pet let, v to se šteje tudi obdobje, ki ga je že preživel na psihiatriji. Morilca so prijeli, potem ko je nekaj dni po umoru sredi noči odvlekel truplo do bližnjih smetnjakov.

Moški je 53-letno Izolanko februarja letos umoril na grozovit način, a je dejanje storil v stanju neprištevnosti, je ugotovil sodni senat pod vodstvom Barbare Franca. 36-letniku so izrekli varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja za obdobje do največ petih let. Moški je bil v preteklosti že večkrat na psihiatričnem zdravljenju.

V ukrep obveznega zdravljenja se sicer prišteje obdobje, ki ga je 36-letnik že preživel v enoti za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra. Sinova žrtve, ki sta vložila premoženjskopravni zahtevek v višini 28.000 evrov vsak, je sodišče napotilo na pravdo.

Senat je sledil ugotovitvam izvedenca psihiatrične stroke Dragana Terziča, da je bil moški v času umora pod vplivom halucinacij in blodenj, ki so bile posledice paranoidne shizofrenije, zaradi česar ni razumel pomena svojega dejanja in se tudi ni mogel obvladati.

Morilca so prijeli, potem ko je nekaj dni po umoru sredi noči odvlekel truplo do bližnjih smetnjakov, pri čemer sta ga opazila očividca in poklicala policijo. Sledi vlečenja trupla so nato policiste pripeljale do stanovanja, kjer sta policista prijela osumljenca, ki jima je odprl vrata. Priči pa sta potrdili, da gre za isto osebo, ki je vlekla truplo.

Moški je 53-letnico umoril na grozovit način.
Moški je 53-letnico umoril na grozovit način. FOTO: Tomaž Primožič/FPA za Primorske novice

Na naroku prišle na dan podrobnosti umora in okoliščin, ki so vodile do njega

Na današnjem naroku so prišle na dan tudi podrobnosti umora in okoliščin, ki so vodile do njega. Tožilka Tamara Pahor je tako izpostavila, da je moški žrtvi prizadejal več vbodnih ran in štiri vreznine, po ugotovitvah inštituta za sodno medicino pa je bil neposredni vzrok smrti izkrvavitev iz vratne arterije.

36-letnik se je lahko spomnil le enega vboda, po tem pa se ni spomnil ničesar več. Tri dni je bolj ali manj zgolj ležal v stanovanju, nato je truplo odvlekel do smetnjakov.

Obtoženec je sicer med drugim pojasnil, da sta se z žrtvijo spoznala v Idriji, kjer sta bila oba na psihiatričnem zdravljenju, pozneje pa je stanoval pri njej. Sprva sta se "ujela", a sta imela ob prenehanju jemanja zdravil oba težave. Sam je spet doživljal shizofrene blodnje.

"Zdaj, ko se zavedam posledic svojega dejanja, mi je zelo žal," je nadaljeval. Dodal je, da zdaj jemlje "terapijo" trikrat na dan in da ima tudi manj prisluhov in prividov. Prav tako nima več namena opuščati zdravljenja.

Na naroku je nastopilo več prič, ki pa so zgolj potrdile potek dogodkov. Zgovorna je sicer že policijska evidenca, po kateri so ga v zadnjih petih letih večkrat obravnavali, največkrat zaradi kršitev javnega reda in miru, pa tudi zaradi prisilne hospitalizacije ter tudi zaradi groženj z nasiljem.

Kot je ugotavljal morilčev zagovornik po službeni dolžnosti Viktor Juhant, je obtoženi v prvi vrsti "sam žrtev sistema", saj je večkrat pokazal, da ima resne težave, pa mu nihče ni znal pomagati. Prav tako je po njegovem vprašljiva kvalifikacija samega dejanja, saj ni mogoče z gotovostjo ugotoviti, ali je šlo za umor na grozovit način ali pa zgolj za uboj in kasnejšo skrunitev trupla.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3