Črna kronika

Policija išče oškodovance predrznega tatu iz Maribora

Maribor, 20. 07. 2019 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski policisti so odvzeli prostost 39-letniku, ki ga sumijo storitve več kaznivih dejanj velikih tatvin, storjenih na posebno predrzen način, v času, ko so se oškodovanci nahajali doma ali v okolici hiš.

Mariborski policisti so v sredo, 17. 7. 2019, odvzeli prostost 39-letnemu Mariborčanu, specialnemu povratniku, ki ga utemeljeno sumijo storitve več kaznivih dejanj velikih tatvin, storjenih na posebno predrzen način, so sporočili s PU Maribor. Te je izvrševal na širšem območju mesta Maribor in njegovi širši okolici (Miklavž na Dravskem polju, Rače, Slovenska Bistrica).

Osumljeni je, z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi, dejanja izvrševal na zelo predrzen način, v času, ko so se oškodovanci nahajali doma, bodisi v sami stanovanjski hiši ali njeni okolici (npr. vrtu). Oškodovanci in drugi očividci so ga ob izvrševanju kaznivih dejanj večkrat tudi zalotili, venomer pa je našel kakšen izgovor, s katerim je opravičeval svoje zadrževanje na kraju dejanja.

Zasegli so mu več zlatnine, LCD televizor, spominske srebrnike ...

Pri opravljeni hišni preiskavi so mu zasegli predmete, ki izvirajo iz opisanih kaznivih dejanj. Nekatere so policisti že vrnili oškodovancem, za druge pa še naprej preverjajo njihov izvor (več kosov zlatnine, več kosov bižuterije, LCD televizor znamke Samsung, črna vrečka za nakit s tremi spominskimi srebrniki, mobilni telefon znamke Samsung).

Osumljeni je, z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi, dejanja izvrševal na zelo predrzen način, v času, ko so se oškodovanci nahajali doma, bodisi v sami stanovanjski hiši ali njeni okolici (npr. vrtu). Oškodovanci in drugi očividci so ga ob izvrševanju kaznivih dejanj večkrat tudi zalotili, venomer pa je našel kakšen izgovor, s katerim je opravičeval svoje zadrževanje na kraju dejanja.
Osumljeni je, z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi, dejanja izvrševal na zelo predrzen način, v času, ko so se oškodovanci nahajali doma, bodisi v sami stanovanjski hiši ali njeni okolici (npr. vrtu). Oškodovanci in drugi očividci so ga ob izvrševanju kaznivih dejanj večkrat tudi zalotili, venomer pa je našel kakšen izgovor, s katerim je opravičeval svoje zadrževanje na kraju dejanja. FOTO: Shutterstock

Policisti so mu zasegli tudi dve injekcijski brizgalki z neznano tekočino, za katero sumijo, da je prepovedana droga. Snov so poslali na preliminarno testiranje. Če bo ta potrdil sume policistov, bodo zoper njega uvedli še prekrškovni postopek.

Z dosedanjim zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je osumljeni v juniju in juliju, izvršil vsaj šest takšnih kaznivih dejanj, pri katerih si je pridobil za več kot 4.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Preiskovalni sodnik odredil pripor

Osumljenca so policisti včeraj popoldan s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru. Ta je včeraj zoper njega odredil sodno pridržanje, danes zjutraj pa ga je zaslišal. Po zaslišanju je zoper osumljenega odredil pripor.

Policisti Policijske postaje Maribor II nadaljujejo z zbiranjem obvestil, saj obstajajo razlogi za sum, da je opisani osumljenec izvršil vsaj še petnajst tovrstnih kaznivih dejanj. Policisti pozivajo, da se, če menite, da je osumljenec oškodoval tudi vas, zglasite na policijski postaji.

Kako ukrepati, da ne postanete žrtev tatov?

• Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113.

• Vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja.

• Neznancev ne spuščajte v svoj dom.

• Pogovor z njimi opravite na varni razdalji (skozi okno, z balkona ipd.).

• V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma.

• Na pojav takšnih oseb opozorite sosede.

• Ko vas ni doma, imejte v hiši oziroma stanovanju prižgano luč in se dogovorite s sosedi, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.

Kako ukrepati, če postanete žrtev tatov?

• Obvestite policijo na telefonsko številko 113.

• Zapomnite in zapišite si čim več podatkov o tatovih (opis zunanjega videza, uporabljeno vozilo, smer odhoda ipd.).

• Do prihoda policistov ne hodite tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajte predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
21. 07. 2019 15.03
Specializirani povratnik...... Hja..... Tako Država poskrbi za varnost svojih državljanov z zakonom omogoči svobodno gibanje tistim osebkom kateri si priskrbijo denar po tujih stanovanjih ter hišah...... Zmreneta za 25let v ječo......
silvo.uzmah
20. 07. 2019 19.23
+6
Specialni povratnik naj ostane v specialnem zaporu
brezveze13
20. 07. 2019 14.11
+45
objavite sliko veseljaka ,tako ga mogoče kdo prepozna in ugotovi kje se nahaja njegova morebitna lastnina. če je dokazano lopov, se nima kaj izgovarjati na zasebnost, saj jo je izpostavljal dokler je kradel, ne vem zakaj zakon ščiti te lopove z prikrivanjem identitete ali so pa tudi pisci zakonov sami lopovi in pišejo zakone na lastnih iskušnjah ter sebi v prid
exdetektiv
20. 07. 2019 15.19
+9
Menda bodo držali zadnji stavki ..vse skupaj poslati na stadion poševnookih pa da vidimo koliko se bo še kradlo.
Erin Straus
21. 07. 2019 11.53
+5
TAKO JE,TAKOJ ZAHTEVAMO SLIKO VESELJAKA! ALI GA BRANI KAKSEN ROMSKI ZAKON ??? A JE SPLOH NAS DRZAVLJAN TA TAT??? FOTKO TAKOJ ! THANX !
Vitruvio
20. 07. 2019 13.41
+34
Gre za starega znanca policije ,ki mu nihče nič more ! Lahko vas okrade ,telesa poškoduje vendar odškodnine ne smete pričakovati ! Tukaj je umrla pravna država in nastopi krivosodje . Ostane pa sistem znanca iz parlamenta SNS ? Kaj ostane državljanu ,ki plačujejo pravno državo .
TolstojV
20. 07. 2019 12.52
+21
In zgodba se nadaljuje sodstvo bo lopova obsodilo na družbeno koristno delo in vikend zapor in tako bo kriminalec živel in ponsvaljal kraji vse do upokojitve ko bo prejel državno pokojnino! Slovenija raj za priseljence, migrante, socialce, lopove in tajkune! Nova himna! Kdor ne skače in krade ni Slovenec!
Mario71
20. 07. 2019 12.44
+33
levičarski zakon to dopušča, če bi ga pa namlatu med krajo bi šel pa ti sedet
brac
20. 07. 2019 13.57
+9
tudi policist bi bil suspendiran ,če bi se arogantno vedel ha..ha..:)) dandanes imaš odvetnike toliko sposobno lukavo močne ,da prepričajo sodstvo in porotnike:))
exdetektiv
20. 07. 2019 15.22
+4
tudi njih na stadion s svojimi klienti pa da vidimo kaj pomeni pravna država .
Erin Straus
21. 07. 2019 11.49
+1
VALDA BI DOBU NEKE URE V DRUZBENO KORIST ,CE MU BI JIH NADEVAL! MAKAKI SEDET!!!
Erin Straus
21. 07. 2019 11.50
gor300
20. 07. 2019 12.03
+33
Prej, ko bo obsojen bo minilo par mesecev in vmes bo oškodoval se več ljudi. Za takšne specialne povratnike bi morali imeti hitro sojenje v roku 48 ur.