Črna kronika

VIDEO: 43 policistov umrlo zaradi slabe komunikacije? Srdit spopad na Filipinih spet zamajal mirovni dogovor

Manila, 27. 01. 2015 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

45 let je trajalo, da je filipinska vlada z uporniki lanskega marca vendarle podpisala mirovni sporazum. A minulo nedeljo so zaradi slabe komunikacije spet odjeknili streli. Policisti, ki so hoteli ujeti dva terorista, o operaciji niso obvestili upornikov. Sledil je srdit spopad.

S Filipinov poročajo o izgubi najmanj 43 policistov. Ti so v nedeljo v južnem delu pokrajine Mindanao lovili Malezijskega terorista in izdelovalca bomb Jemaaha Islamiyaha, znanega po vzdevku Marwan, ter njegovega filipinskega kolega Abdula Basita Usmana, ko so nanje planili pripadniki islamističnih skupin. Srdit spopad v kraju Masapano je trajal kar neverjetnih 12 ur, šlo je za pravi masaker, je včeraj dejal namestnik generalnega direktorja policije Leonardo Espina. 43 mrtvih in 11 ranjenih je bil izkupiček spopada v njihovih vrstah.

Spopad je terjal najmanj 43 smrtnih žrtev na strani policistov in najmanj 5 smrtnih žrtev na strani uporniških skupin.
Spopad je terjal najmanj 43 smrtnih žrtev na strani policistov in najmanj 5 smrtnih žrtev na strani uporniških skupin. FOTO: Reuters

"To je največja izguba, kar jih pomnimo," je na tiskovni konferenci potrdil Mar Roxas z notranjega ministrstva. Sledila je minuta molka. "Ti operativci so padli heroji. Opravljali so svoje poslanstvo, zato jim salutiramo," je dodal.

Kot so pojasnili, so bili v spopadu udeleženi tako pripadniki islamistične skupine Moro Islamic Liberation Front (MILF), s katerimi je sicer lani filipinska vlada po dolgih 45 letih in več kot 120.000 smrtnih žrtvah podpisala težko pričakovan sporazum o premirju, kot tudi pripadniki islamistične skupine Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF).

Policisti so se po operaciji umikali iz območja, ko so jih napadli člani BIFF. Med umikanjem so se po nekaj kilometrih znašli na terirotiju islamistične skupine MILF. Sledil je spopad. Kot pravijo vladni predstavniki, niso hoteli prekiniti mirovnega sporazuma s to skupino. Zdaj upajo, da dogodek ne bo ogrozil mirovnih pogovorov. "To ni bil napad na omenjeno skupino, pač pa na posamezne zelo nevarne teroriste," so sporočili. Dodajajo, da obstaja velika verjetnost, da je v spopadih iskani Marawan umrl, a to bodo dokončno potrdile šele analize DNK.

Marwan naj bi pred leti izdelovanja eksplozivnih teles poučeval skrajno skupino Abu Sayyaf. Na Filipinih naj bi se skrival že vse od leta 2003, zanj pa so Američani razpisali celo nagrado v višini 5 milijonov dolarjev, oziroma 4,4 milijona evrov. Nagrado v višini 0,88 milijona evrov pa ponujajo za informacije, ki bi v njihove roke pripeljale Usmana.

Spopad na Filipinih - 1
Spopad na Filipinih - 1 FOTO: Reuters

Bo spopad ogrozil mirovni sporazum, ki so ga po dolgih 45 letih komaj dočakali?

Po spopadu so se odzvali tudi pripadniki islamistične skupine MILF. Kot je za lokalni radio dejal njihov predstavnik Mahagher Iqbal, je za tragično streljanje kriva slaba komunikacija med njihovim komitejem in vladnimi silami. Dejal je, da o operaciji niso bili obveščeni ter da so se očitno pripadniki BIFF ravno v tistem trenutku nahajali na danem območju. Zagotovil je, da zaradi nesrečnega dogodka ne bodo prekinili pogovorov z vladnimi silami.

MILF je sicer največja uporniška skupina na jugu države. Vlada je mirovni sporazum z njimi sklenila lanskega marca. Z dogovorom jim je vlada zagotovila večjo avtonomijo, ekonomsko in politično moč, uporniki pa so vladi predali večje količine orožja in s tem prekinili več desetletij dolg upor. A mir na žalost še vedno ogrožajo manjše uporniške skupine.

Na nestabilne razmere na jugu države opozarja tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Zaradi nevarnosti terorističnih napadov ter spopadov med vojsko in uporniki odsvetujemo vsa potovanja v jugozahodni del pokrajine Mindanao - avtonomno regijo v muslimanskem Mindanau," pravi opozorilo na njihovi spletni strani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.