Črna kronika

63-letnik, ki naj bi umoril svojega sina, se ni pogodil s tožilstvom

Maribor, 29. 09. 2016 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

63-letni Vinko Bezjak, ki je obtožen, da je julija letos v Sladkem Vrhu umoril 38-letnega sina Sebastijana, ni sprejel ponudbe tožilstva. Krivdo za sinov umor zavrača in se sklicuje na neprištevnost. Tožilstvo mu je v primeru priznanja krivde ponudilo 21 let in devet mesecev zapora, v nasprotnem primeru mu grozi do 30 let zapora.

Na mariborskem sodišču je danes potekal predobravnavni narok zoper 63-letnega Vinka Bezjaka, obdolženega, da je julija letos v Sladkem Vrhu umoril 38-letnega sina Sebastijana Bezjaka. Tožilstvo mu je v zameno za priznanje ponudilo 21 let in devet mesecev zapora, kar pa je zavrnil. Obramba bo skušala dokazati njegovo neprištevnost v času dejanja.

Prizorišče umora v Sladkem Vrhu.
Prizorišče umora v Sladkem Vrhu. FOTO: Kanal A

Bezjaku v primeru obsodilne sodbe zdaj grozi tudi do 30 let zapora za kaznivo dejanje umora, tožilka Metka Zupanc pa je v obtožnico vključila še kaznivo dejanje nasilja v družini nad ženo. Za prvo dejanje je tokrat predlagala 21 let, za drugo pa deset mesecev zapora, ki bi ju združila v enotno kazen 21 let in devet mesecev zapora.

Vendar se Bezjak, oče štirih polnoletnih otrok, brez premoženja in službe, ki je bil doslej nekaznovan, za priznanje ni odločil. Namesto tega je njegov zagovornik po uradni dolžnosti Darijan Lampič predlagal pregled njegove pretekle zdravstvene dokumentacije in tiste iz enote za forenzično psihiatrijo, kjer je Bezjak preživljal del pripornega časa. Ta naj bi po odvetnikovih besedah kazala določene anomalije obdolženčevih možganov.

Prav tako obramba zahteva vpogled v toksikološko poročilo, ki naj bi dokazovali, da je bil Bezjak v času dejanja pod vplivom alkohola, na njegovo psihološko stanje pa naj bi po mnenju Lampiča vplivali stalni očitki in fizično nasilje v preteklosti s strani njegovega pokojnega sina. V ta namen je obramba predlagala imenovanje izvedenca psihiatrične ali nevrološke stroke, ki bi ocenil, ali je bil obdolženi v času dejanja prišteven.

Ker je obdolženi zahteval, da mu sodi sodni senat, sodnica Andreja Lukeš danes še ni mogla določiti datuma začetka glavne obravnave, do takrat pa se bo odločila tudi o predlaganih dokaznih predlogih obrambe.

Tožilka Zupančeva je takšnim dokaznim predlogom nasprotovala, saj v spisu po njenih besedah ni nobenih dokazov, ki bi kakorkoli nakazovali, da bi bil v času dejanja pri obdolžencu podan kakršenkoli dvom v njegovo prištevnost. Dejstvo, da se je Bezjak v času pripora zdravil na forenzičnem oddelku, je po njenem mnenju mogoče pripisati tudi dejstvu, da se je soočil s posledicami svojega dejanja. Tudi alkoholiziranost naj ne bi bila olajševalna okoliščina, obdolženi je imel v krvi 1,14 grama alkohola na kilogram krvi, saj je bil vajen pitja.

Tragični dogodek v Sladkem Vrhu se je zgodil 5. julija zvečer, ko naj bi Bezjak moril iz sovraštva in maščevanja do sina. 63-letnik naj bi bil po ugotovitvah policije že v preteklosti nasilen tudi nad drugimi člani družine, a ga ti nikoli niso prijavili.

Bezjak naj bi sina pred očmi njegove partnerke in enega od mladoletnih vnukov umoril s kuhinjskim nožem, nato pa sam počakal na prihod policije. Njegovi sicer v Sladkem Vrhu niso domačini, saj so se tja preselili pred leti, potem ko je sin kupil hišo. Slabi odnosi med očetom in sinom so se menda vlekli že iz otroštva, ki ga je umorjeni zaradi slabih odnosov s staršema preživel pri starih starših v bližini Lenarta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1