Črna kronika

'Vse bom pobil, moj prijatelj dela ni opravil do konca'

Newtown, 16. 12. 2012 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nedaleč stran od šole, v kateri se je zgodil krvav strelski pohod, so med opoldansko mašo zaradi telefonske grožnje evakuirali cerkev St. Rose. V cerkvi je bilo okoli 400 ljudi, ki so pretreseni spremljali dogajanje. Mrliški oglednik je potrdil, da si je Adam Lanza sodil s strelom v glavo.

Mesto Newtown je pretresla nova grožnja s smrtjo. Nedaleč stran od šole, v kateri se je zgodil krvav strelski pohod, so med opoldansko mašo zaradi grožnje evakuirali cerkev St. Rose. Sprva so mediji poročali, da je šlo za grožnjo z bombo, a se je pozneje izkazalo, da je neznanec poklical v cerkev in dejal: "Vse bom pobil. Moj prijatelj ni dela opravil do konca." Grožnjo je dvakrat ponovil. Deset minut za tem je na prizorišče prišlo več specialcev, ki so cerkev evakuirali in jo preiskali. Izkazalo se je, da je šlo za lažno grožnjo. V cerkvi je bilo okoli 400 ljudi, ki so pretreseni in prestrašeni spremljali dogajanje. Ne gre pa za prvo grožnjo. Že v soboto so cerkev polepili s plakati, na katerih je pisalo "To je šele začetek."

Mamo večkrat ustrelil v glavo

Policija pa počasi razkriva nove podrobnosti krvavega pokola v šoli Sandy Hook, mediji pa objavljajo vedno več informacij. Potem ko je zaokrožila novica, da je strelec svoj strelski pohod napovedal, je policija na novinarski konferenci to zanikala in dejala, da je širjenje napačnih informacij kaznivo dejanje. Pravijo, da je preiskava še v teku ter da bodo odgovore iskali še tedne, saj morajo zaslišati številne priče. O tem, kdaj se bodo učenci lahko vrnili v šolo, policija pravi, da je še prekmalu, da bi o tem govorili. Obstaja pa možnost, da bodo šolo zaprli, učence pa preselili drugam.

Sicer pa je uradno potrjeno, da je 20-letni Adam Lanza žrtve ustrelil večkrat, nekatere so bile ustreljene tudi 11-krat. Mrliški oglednik je danes še potrdil, da je mamo Nancy Lanza večkrat ustrelil v glavo, sebi pa je sodil s strelom v glavo.

Adam Lanza na fotografiji iz njegove srednje šole
Adam Lanza na fotografiji iz njegove srednje šole FOTO:

PREBERITE ŠE: Policija je objavila imena žrtev.

Večino strelov je izstrelil s polavtomatsko puško 223 bushmaster. Policisti pa so našli še dve pištoli glock in sig sauer ter puško, ki jo je pustil v parkiranem avtomobilu. Lanza je po podatkih policije izstrelil več 100 nabojev.

Orožje je pripadalo njegovi materi, ki je bila po besedah znancev velika ljubiteljica orožja. Mati je svoja sinova že kot otroka vozila na strelišče, kjer sta se učila rokovanja z orožjem in streljanja.

V njeni kolekciji so policisti našteli dve pištoli, dve lovski puški in polavtomatsko puško – podobne slednjim uporabljajo ameriški vojaki v Afganistanu, poroča New York Times. Orožje je bilo kupljeno legalno, prav tako je bilo registrirano. Pištoli in puško je njen sin, potem ko jo je umoril, odnesel v šolo.

Mrliški oglednik je potrdil, da so bili vsi otroci ustreljeni s puško. Koliko nabojev je izstrelil morilec, Carver ni štel. ''Veliko jih je bilo,'' je dejal.

Mrliški oglednik je še povedal, da so obdukcijo žrtev poleg njega opravljali še štirje, sam je opravil sedem obdukcij. ''To je najverjetneje najhujše, kar sem kdaj koli videl,'' je dejal 60-letni mrliški oglednik.

Streljanje je trajalo tri minute

V šoli Sandy Hook so se vrata zaradi varnosti zaklenila ob 9.30. To Lanze, ki se je do šole pripeljal ob 9.32, ni ustavilo. Po poročanju Daily Maila je razbil steklo na vratih, vstopil in začel streljati. Masakra je bilo konec ob 9.35. Lanza je ubil ves razred in nadaljeval pokol še v sosednjem razredu, nato je storil samomor. Ob 9.45 je na šolo prispela specialna policija.

''Sem v stanju nejevere''

V izjavi za javnost je oče morilca Peter Lanza dejal, da je v stanju nejevere in da poskuša najti odgovore. ''Tudi mi se sprašujemo, zakaj,'' je dejal in dodal, da je užaloščen in da poskuša osmisliti, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Brat Nancy Lanza James Champion, nekdanji policist, je potrdil, da je člane družine policija zaslišala. Na vprašanja o duševnem zdravju svojega nečaka, ni želel odgovarjati. Policija namreč preiskuje, ali je imel osebnostne težave. ''V imenu Nancyjine matere in bratov naj izrazim sožalje družinam in skupnosti v Newtownu za izgubo nedolžnih ljudi,'' je dejal v izjavi.

Adam živel z materjo

Hiša, v kateri sta živela Adam in Nacy Lanza, je okoli osem kilometrov oddaljena od šole Sandy Hook, ki naj bi jo po nekaterih informacijah kot otrok obiskoval tudi Adam.

Hiša, v kateri je Adam Lanza živel.
Hiša, v kateri je Adam Lanza živel. FOTO: Reuters

Znano je, da je hodil v srednjo šolo Newtown. ABC News poroča, da ga je njegova mati izpisala iz šole in ga poučevala doma, ker naj bi bila nezadovoljna z izobraževalnim načrtom. V šoli je Adam spoznal le malo prijateljev. Tisti, ki se ga spominjajo, ga opisujejo kot inteligentnega, a sramežljivega in živčnega fanta.

Njegova teta Marsha Lanza je za ameriško tiskovno agencijo AP pojasnila, da so ga vzgojili prijazni in čuteči starši, ki ne bi oklevali, da bi poiskali strokovno pomoč, če bi ugotovili, da je s sinom kaj narobe.

Starši so se sicer ločili leta 2009, pred tem so že tri leta živeli ločeno. Njegov oče Peter Lanza se je preselil v Stamford v Connecticutu. Starejši brat Ryan pa se je po diplomi preselil v Hoboken v New Jerseyju.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaniwars
17. 12. 2012 16.34
-3
A tam se kr na lonc strižejo al kaj?
holajslovenija
17. 12. 2012 17.59
+17
Če k tej tragediji nimaš bolj pametnega komentarja raje molči!
repainkrompir
17. 12. 2012 12.07
+1
pravica do posesti in nošenja orožja pač pripelje do tega, vprašajmo se kaj bi bilo na naših protestih, če bi te 'pravice' imeli tudi pri nas. Še dobro, da nismo Amerika.
binglec123
17. 12. 2012 12.37
+6
repabrezkrompirja- več je orožja v slo kot si misliš. predvsem nelegalnega ne moreš vedet koliko ga je, ker ni registrirano.
Robin Gunner
17. 12. 2012 13.41
+4
repainkrompir: sej so povedal ze da je imela njegova mat orozje, tip pa ni imel nikakrsnega orozja, niti mu ga niso prodal. vzel ga je tastari, ker je bil pa avtist se mu je pa se tko in tko dogajal. ker normaln bi pa pocu svojo mt 11krat v glavo? in ne mislt, da ce orozja ne bi imel, da ni mozno da bi jo 11 krat zastihal. in ja, v vseh drzavah je ogromno orozja pa se ne streljajo med sabo. tipicni primer drzave kot je finska. odvisno je od mentalitete ljudi, bolnike pa najdes povsod, vec je prebivalstva vecja je moznost da se najde nek psihopat ki mu je malo mar za druge. ce pa pogledas primer mehike. v 6 letih je bilo 48000 smrtnih zrtev strelnih ran ali hladnega orozja, pa nimajo pravico do nosenja orozja kaj sele prodaje.
brezhišnik
17. 12. 2012 16.11
+2
koliko ga je janša prodal hrvatom z našo pomočjo toliko ga je še ostalo v zloveniji.saj nihče ni vedel kako se bodo stvari razvijale.in to je dejstvo.ne si zatiskat oči pred tem,pokvarjena vlada,sodstvo in ostali državni aparat.če smo takrat znali,znamo še sedaj...oni leta 91 niso bili tako pokvarjeni in tako veliki tati kot ste vi.sodstvo vam drži štango....
fred77777
17. 12. 2012 10.58
+21
zdej sam še enga tko rabmo da pride v parlament mal
krda
17. 12. 2012 11.35
-2
S takimi komentarji ni čudno da se dogajajo traparije.Dajta se mal ohladit pa premislita kaj lapata butla.
brezhišnik
17. 12. 2012 16.17
+6
v parlamentu niso vredni patronov,samo z kamnom ali kolom...
Q Linda
17. 12. 2012 10.25
+12
PO MOJEM SE BO TUDI Z DRŽAVO NEZADOVOLJEN NAROD PREJ POBIL MED SABO KOT PA SE LOTIL POLITIKOV, KI SO DRŽAVO ZAVOZILI... KOT IZGLEDA SE VSAK LOTI REŠEVAT PROBLEME NA NAPAČEN NAČIN.
Q Linda
17. 12. 2012 10.26
+5
VEDNO UTRPIJO ŠKODO NEDOLŽNI, KER SO NAJŠIBKEJŠI, NAJMANJ VAROVANI... SAJ NA NEKOGA SE MORAŠ ZNEST, ČE SE BOŠ NA JAVNO OSEBO, TOLIKO SLABŠE ZATE, ČE NE BOŠ SODIL ŠE SAMEMU SEBI.
binglec123
19. 12. 2012 13.22
unikat.33
17. 12. 2012 09.55
+4
Seveda bo zdaj družina (tete in strici) prikazala vse lepo in prav. Dejstvo, da je starejši sin odšel od doma in z bratom sploh ni govoril.... Mati pa obsedenka z orožjem??? Zakaj pa je mulc hotel naptrtiti zloćine bratu??? Vse lepo in prav po ameriško....
unikat.33
17. 12. 2012 09.55
+10
Američani9 ne rabijo teroristov, se bojo sami uničili!
SilverBullet
17. 12. 2012 11.02
+2
Tudi Fritzli so po pravilu vedno fajn in častni ljudje za njihove sosede. Kaj drugega bi težko pričakovali od ljudi, ki so celo življenje zraven in rutinsko zamižijo pred vsem, kar se dogaja z drugimi. Seveda je bilo vse v redu. Reči, da ni bilo, je tako kot pri zdravniku odpet hlače, če nisi že dolgo zamenjal gat.
binglec123
17. 12. 2012 12.38
+1
vsak lovec ima vsaj 5 kosov orožja doma in je očitno obseden?? pa kaj vam je? open your eyes!
lila2140
17. 12. 2012 08.59
-4
Starši so se sicer ločili leta 2009, pred tem so že tri leta živeli ločeno. Ali je imel več staršev, kot dva ali pa novinar ne pozna dvojine?
BOBI2008
17. 12. 2012 09.50
+7
ales alless
17. 12. 2012 09.59
+1
Al pa se ti delaš preveč pametne tukaj? Tebi se nikol ne dogajajo napake?
repainkrompir
17. 12. 2012 12.11
Slovnično pravilno, starš I so živel I. Če bi bilo starš A bi pa živel A
repainkrompir
17. 12. 2012 12.12
+1
xyxyz
17. 12. 2012 08.11
+36
če je mamo pokoncal prvo, se mi takoj postavi zelo tehtno vprasanje ! Kaksna pa je bila ta mama.?Že podatek, da ga je izpisala iz šole in ga poucevala doma, mi je zelo sumljiv.
SilverBullet
17. 12. 2012 09.13
+0
Mama je bila super, samo ti otroci so tako nehvaležni. Včasih zgleda kot da bi jih sam hudič spravil na svet. Njegovi mami bi bilo gotovo takooo hudo, če bi ostala živa. Na prsih je hranila kačo. Šmrk. In sveta hinavščina. ki te ljubimo.
TITSTILLIDIE
17. 12. 2012 07.28
+1
Mi se sprašujemo zakaj so tebe poslali v ZDA??? Strašit že tako prestrašene ljudi?!?!?! Adijo Matilda. Pošlji mi kartico!
zemljemerec
17. 12. 2012 07.08
+6
Bo potrebno v laboratorije pogledat, s kakšnimi drogami se znanstveniki ukvarjajo za naslednjo vojno. Preveč naklučij in preveč norih dogodkov posameznikov.
Jinks
17. 12. 2012 10.24
+3
Mandžurijski kandidati... uboj bratov Kennedy, Lenonova smrt, .. pri nas Kramberger..
krda
17. 12. 2012 07.02
+27
Se mi zdi vse skupaj neresnično.Kaj se sploh sprašujejo zakaj je to storil!!??Mama ga je učila streljati in je to plačala z življenjem na vso grozo tudi nedolžni otroci.Kaj za vraga je imela ženska toliko orožja ???Pa saj niso sredi vojne -Dokler lahko kupijo orožje skoraj lažje kot kruh pa se bodo dogajale trgedije.Kot pribito pa drži da ženska -mama ni bila"gladka"da je imela doma takšno orožje.
SilverBullet
17. 12. 2012 09.23
+1
klemen456
17. 12. 2012 05.47
+35
prepozno je iskati krivca,ker teh angelčkov staršem nihče ne more vrnit,se je pa za zamislit....,kaj je ženska rabila orožje,ki ga uporabljajo vojaki v Afganistanu...če imaš rad streljanje kot šport,kaj vraga rabiš vojaško orožje doma??sina je sama izolirala od vseh,ker ga je tudi sama doma poučevala,ker z ničemer ni bila zadovoljna...mislim,da je mržnja do mame pripeljala tako daleč...ni besed,kaj prestajajo zdaj starši...R.I.P za vse te angelčke in njihove učiteljice...:(
AMITO
17. 12. 2012 09.15
se podpišem ja,ga je že mama pripeljala do tega,res mi je žal vse teh malih angelčkov..naj počivajo v miru...pa upam da bo zdaj mamica nosila posledice svojega otročka
bigmeech
17. 12. 2012 05.35
+13
Res mi je zal starse in seveda otroke ki so izgubili zivljenje .. Ampak otroci vsak dan umirajo v Gazi ko se igrajo v svojih sobah ali pa na cestah.. Tko da ker je to Amerika je velik dogodek
Zvonka Facija
17. 12. 2012 09.59
+7
Tole je pa pogled iz druge strani. Točen, seveda.
nevica
17. 12. 2012 04.10
+20
Res čudno, da nihče ni opazil (mama), da je z otrokom nekaj narobe, čeprav je bilo najbrž tudi z mamo nekaj narobe.
bigb2008
17. 12. 2012 01.54
+9
Strašno je, da se ne spoštuje človeških življenj in grozljivo je dejstvo, da so v Newtownu v tej tragediji večinoma žrtve otroci. Prav to, da lahko v ZDA vsak "prosto in prešerno" legalno dobi smrtonosno orožje, je razlog za vse takšne pokole. Še bolj grozno je, da razmišljajo, da bi sedaj lahko učitelji/ce imeli/e pri sebi orožje. Pa niso učitelji/ce trenirani specialci, nimajo osnove, da presodijo v kritičnem momentu - dejstvo je, da večinoma laiki takšno situacijo kvečjemu samo poslabšajo. Če bi pri nas veljali taki zakoni, bi mislili dobesedno, ko bi peli "Samo miljon nas še živi"... Nasilje nikoli ni rešitev. Malo poglejte zgodovino, pa vam bo hitro postalo jasno, da nasilje samo podaljšuje agonijo - revolucije pa se pričnejo z zdravim razumom.
povrsniste24kur
17. 12. 2012 00.27
-2
in vse skupaj samo zato, ker obama pušča učiteljice neoborožene, polovico žrtev lahko njemu pripišemo. ma se za kaj jokat.
ljx
17. 12. 2012 01.25
+6
Niti solze ni spustil,čista gluma! Pa verjemi da 80 procentov folka ni nasedl na fejk solze!
randomshinobi
17. 12. 2012 01.29
+1
a kaj a bojo učiteljice pištole nosil v šole? se bo kakemu učitelju strgalo pa kaj pol? spet streljanje... Problem je v tem da v USA lahko dobiš orožje preveč lahko, nerabiš nobenega dokumenta, tam kupš orožje kot da greš v interspar po kruh. Vsak psihič lahko dobi orožje...
ljx
17. 12. 2012 01.36
+9
Randomshinobi,a teb ni problem da majo USA boze po polovici sveta in nekontrolirano bombajo folk kjer kol jim paše? A resno misliš da jim je mar za njihov folk doma?
bit_?e_bolje?
17. 12. 2012 00.09
+5
oni se pa čudijo zakaj je do tega prišlo...a je ceu svet mutav? novinarji pa tako oglašajo tole, kot da gre spet za WTC
povrsniste24kur
17. 12. 2012 00.25
+6
škoda, da jih ni kaki azijc pospravo, pol bi to novico prodajali do konca sveta, do 21.12. namreč. no pa že en teden bo dosti za teh slabih 30 ljudi. toliko jih v gazi sprešajo v 12 urah, pa se ne prodaja blizu ne tako.
ljx
17. 12. 2012 01.24
+2
RS-44
17. 12. 2012 00.04
+13
Zakaj toliko enega medijskega analiziranja...ob vsakem takem pokolu nekako pridejo do zaključka da je bil strelec pravzaprav žrtev nesrečnega življenja. OK verjetno deloma drži, ampak žal tudi mediji pripomorejo k temu da se bo kmalu našel nov Adam Lanza kateri bo videl smisel kako celemu svetu pokazati svojo nesrečo.
ljx
16. 12. 2012 23.26
-23
Žal mi je ,ampak ne morem mimo tega da se je mama spoznala na orožje. Poglejmo kaj imamo tuki,mrtvega osumljenca ki si je domnevno sodil sam?A ni logično,če bi bil mal munjen zarad mame pa jo fentu,da bi potem tud njegova morilska pot bila končana doma? Men osebno to bolj liči na tole: Nekdo fenta njegovo mamo doma,njega pa prisilno odvleče do šole kjer fenta še njega,najverjetneje je šlo za tim dveh hladnokrvnih ljudi. Ker je glavni osumljenec in vse priče mrtve,mediji servirajo že vnaprej napisane zgodbe za vnašanje malo zmede in seveda potem pa udari bistvo,RAZOROŽITEV AMERIŠKEGA PREBIVALSTVA! To da so pa imeli radi orožje,je pa mogoče ta glavni razlog,da so bili izbrani za grešne kozle. A je tok neverjetno,dejte mi odpisat?
Sudoman
16. 12. 2012 23.40
+23
ljx
17. 12. 2012 01.21
-10
Osem ljudi se strinja z menoj,to je več kot dovolj,da je moj sum opravičen.
fiftgear
17. 12. 2012 01.25
+13
tvoj sum je znanstvena fantastika, kaj bolj neumnega ne prebereš niti v najbolj glupih kriminalkah
York
16. 12. 2012 23.09
+27
Malih žrtev še pokopali niso, ko orožarski lobij in čajankarji že ponujajo rešitev; oborožite učitelje. Vesela in še enkrat vesel sem, da nas od teh neuravnovešencev deli Atlantik.
xxman.y
16. 12. 2012 23.20
-3
Mogoče pa bi učitelji s pištolo tole tragedijo preprečili... Če se s tem reši eno življenje, se čist strinjam s takim zakonom. In jasno, za ostale državljane je nujno potrebno omejiti dostop do orožja.
ljx
16. 12. 2012 23.27
+10
Ne bit tako zihr,naša vlada počne vse kar nam Američani naročijo!
FolkloraS
16. 12. 2012 22.54
+15
Žal se je zgodila huda Tragedija, v kateri so umrli nedolžni otroci. Orožarji treba je oborožit učitelje. Se vidi kakšne barabuti so, briga njih otroci, važen je dobiček. Dobiček ki je in bo pokopal svet.
aojz
17. 12. 2012 09.40
+6
Če se kdo v morju utaplja mu daš rešilni jopič. Ali pa mogoče morje izprazniš ? Nekaj takega je z orožjem v ameriki. Streljajo v šolah ker tam nihče ne strelja nazaj. V gostilni nikoli. Tam bi ga takoj počili če bi pištolo izvlekel.