Črna kronika

Po najdbi trupelca v Mostah: obdukcija bo pokazala, ali se je deček rodil živ

Ljubljana, 15. 01. 2016 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odgovore na vprašanje, ali se je deček, čigar trupelce so našli za garažami v Ljubljani, rodil mrtev ali živ, bo dala obdukcija, ki bo zaključena danes. Kriminalistična preiskava se medtem nadaljuje, policisti pa preverjajo, ali bi lahko šlo za detomor.

Najdba trupla novorojenega dečka v Ljubljani je šokirala Slovenijo, kjer takšni pretresljivi dogodki k sreči niso pogosti. Policija je od leta 2004 do danes obravnavala sedem detomorov, storilke pa so bile odkrite v šestih primerih. Ali je tudi v primeru najdbe trupelca na Rožičevi ulici v Ljubljani šlo za detomor, je preuranjeno govoriti, saj kriminalistična preiskava še poteka. "V tej fazi ne moremo pojasnjevati, ali gre za umor ali detomor, saj niso znane okoliščine smrti novorojenčka. O detomoru govorimo izključno takrat, ko je za smrt otroka odgovorna mati, in to med porodom ali takoj po njemu, ko je še pod vplivom poroda," so pojasnili na PU Ljubljana. 

Kriminalisti preiskujejo okoliščine dogodka.
Kriminalisti preiskujejo okoliščine dogodka. FOTO: Miro Majcen

Truplo našli pod kupom odvrženih smeti

Truplo dečka je povsem po naklučju odkril lastnik ene od garaž. Med garažami in bližnjim gradbiščem je odkril vrečo s smetmi, pod njo pa dečkovo trupelce. Policija je bila o najdbi obveščena v četrtek okoli 14. ure. Ogled kraja so opravili kriminalisti PU Ljubljana, priključile pa so se jim tudi dežurna preiskovalna sodnica, državna tožilka in zdravnica Inštituta za sodno medicino, kjer poteka obdukcija. Z obdukcijo bodo ugotovili okoliščine smrti novorojenčka.

Storilca oziroma storilce lahko kriminalisti obtožijo umora ali detomora. Policija pojasnjuje, da je storilec kaznivega dejanja detomora lahko le mati tistega otroka, ki je predmet kaznivega dejanja. Drugi udeleženci in sostorilci pri tem kaznivem dejanju odgovarjajo za kaznivo dejanje umora. Čas storitve kaznivega dejanja je porod in obdobje po njem, ko je na mamo še prisoten vpliv samega poroda. Predmet tega kaznivega dejanja je otrok od začetka poroda naprej, roditi pa se mora živ. Za umor je zagrožena kazen do 30 let zapora, za detomor pa kazen do treh let zapora. Če se izkaže, da se je deček rodil mrtev, pa bi storilca oziroma storilce lahko ovadili zaradi kaznivega dejanja skrunitve trupla. V tem primeru je najvišja zagrožena kazen dve leti zapora.

Truplo novorojenčka je opazil mimoidoči in poklical policiste.
Truplo novorojenčka je opazil mimoidoči in poklical policiste. FOTO: Miro Majcen
V Sloveniji je pogostost detomorov in umorov novorojenčkov manj kot eno na leto, kot vzrok za tovrstna dejanja pa še zmeraj izstopajo osebne stiske žensk in težave, ki izvirajo iz partnerskih odnosov. V obdobju od leta 2004 do konca 2015 so kriminalisti obravnavali sedem detomorov, od tega je en primer z območja PU Maribor ostal neraziskan.

A, kot smo že napisali, bo prve odgovore dala sodna obdukcija trupla. Bodo pa kriminalisti dečkovo mater iskali tudi s pomočjo DNK analize, so še sporočili s PU Ljubljana.

Od leta 2004 do 2015 so slovenski policisti preiskovali sedem detomorov, storilke pa so bile odkrite v šestih primerih. Po podatkih policije, so bile v času detomora stare od 19 do 39 let, večina pa je otroka umorila zaradi osebne stiske in težav, ki izvirajo iz partnerskih odnosov.

O zadnji najdbi trupelca novorojenčka smo poročali novembra 2014, ko so našli trupelce v okolici Tržiča. S PU Ljubljana so sporočili, da so na svojem območju enkrat že obravnavali detomor, in sicer leta 2004. Primer je bil preiskan. Edini primer detomora, ki ga še niso rešili, je iz leta 2007, ko so delavci lenarške poslovne enote Papir Servis med smetmi našli truplo komaj rojenega otroka, obdukcija pa je pokazala, da ga je mati odvrgla še živega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3