Črna kronika

Avtomobili, konoplja in napad potepuških psov

Ljubljana, 05. 02. 2010 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Obrežju so izsledili dva ukradena avtomobila, v Mariboru pa 230 sadik konoplje. Zanimiv incident so imeli obmejni policisti, ki jih je eden od potnikov obdolžil kraje.

Mariborski policisti so zasegli 230 sadik konoplje.
Mariborski policisti so zasegli 230 sadik konoplje. FOTO: Policija

Policisti so v zadnjem času izsledili dva ukradena avtomobila, ukvarjali so se s prijavo enega od potnikov, ki je policista obdolžil kraje 150 evrov, obravnavali pa so tudi Italijanko, ki je na svoji osebni izkaznici popravila datum rojstva.

Policijsko poročilo pa v luči dogajanj, povezanih z nevarnimi psi, lahko začnemo tudi z obvestilom PU Krško, da sta dva potepuška psa napadla in pobila srno. O dogodku je policijo obvestil lovski čuvaj Lovske družine Čatež ob Savi, policija pa je takoj začela zbirati podatke, da bi našli lastnike psov in ugotovili morebitne kršitve zakona o zaščiti živali.

Na Obrežju polne roke dela

Iz Postojne so sporočili, da so tamkajšnji policisti obravnavali primer državljana Makedonije, ki je svoji 23-letni soprogi grozil z ubojem, poleg tega pa so izsledili tudi 39-letno državljanko Italije, ki je v svoji osebni izkaznici popravila datum rojstva. Dokument so ji zasegli, doletela pa jo je tudi kazenska ovadba.

Policisti na mejnem prehodu Obrežje so medtem 20. januarja izsledili terensko vozilo Mercedes Benz ML, letnik 2008, ki je bilo avgusta lani ukradeno v Franciji. Takrat je imelo belgijske tablice, tokrat pa sta se v njem z italijanskimi tablicami pripeljala državljana Srbije. Oba so policisti pridržali in zaslišali, nato pa enega od njiju izpustili, drugi pa je ostal v priporu. Ob tem so ugotovili še, da je bil ukraden bianko obrazec prometnega dovoljenja in nato naknadno izpolnjen s specifikacijami omenjenega vozila.

Samo nekaj ur zatem so policisti, prav tako na izstopu iz Slovenije, postali pozorni na skoraj novega BMW čeških registrskih tablic, ki ga je vozil državljan Črne gore. Izkazalo se je, da je bilo vozilo decembra ukradeno na Švedskem, trenutni lastnik pa naj bi ga prevzel na Nizozemskem in ga peljal v Srbijo. Tudi zanj je bil odrejen pripor.

Zanimiv incident na Obrežju pa so imeli obmejni policisti v torek, ko je eden od potnikov avtobusa, namenjenega iz Srbije v Italijo, med mejno kontrolo pred vsemi obdolžil policista, ki je izvajal kontrolo, da mu je ukradel 150 evrov. Ker je potnik na prijavi vztrajal, so obvestili vodjo izmene mejnega prehoda, ta pa Operativno komunikacijski center. Primer je zato začela preiskovati komisija PU Krško, obvestili pa so tudi okrožnega državnega tožilca. Ob pregledu posnetkov nadzornih kamer so sicer ugotovili, da je šlo za lažno prijavo, kar je kasneje priznal tudi potnik. Denar je namreč našel.

Zasegli konopljo

Zasežena konoplja-3
Zasežena konoplja-3 FOTO: Policija

Mariborski policisti so medtem v avtomobilu, v katerem sta bila 24 in 21 let stara Mariborčana, našli 230 sadik konoplje, prav toliko lončkov in podstavkov, 30 litrov gnojila, 16 vreč zemlje in sijalke z ohišji. Pri hišni preiskavi njunih domov pa so našli še 30 anpul anabolnih steroidov. “Upoštevajoč dejstvo, da je za ročno zvito cigareto (joint) potrebna količina 0,5 g prepovedane droge konoplje, bi bila količina prirasta tako vzgojene droge tako velika, da bi zadostila letnemu povpraševanju večjega števila uživalcev,” so zapisali na policiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tony Yeyo
06. 02. 2010 21.26
-1
SNAILS,HEADSHOP,MARLEK,HEMPATIA TUKAJ PRODAJAJO SEMENA! PREVERITE NA INTERNETU!!! PRIMER; PESU VRŽEŠ KOST ,POTEM PA JE PES NE SME POJESTI!!!
Tony Yeyo
06. 02. 2010 21.22
ZAKAJ PA STE ARETIRALI TA2 Z STEROIDI NAFILANA ŠMINKERJA?!? SEMENA INDIJSKE KONPLJE PRODAJAJO LEGALNO V LJUBLJANI,MARIBORU,KOPRU,KRANJU,NOVEM MESTU PRAKTIČNO PO VSEJ SLOVENIJI!!! SEVEDA PRODAJA JE LEGALNA,TOREJ BI TUDI VRTIČKANJE BILO LAHKO LEGALNO!!!
janez.kosuta
06. 02. 2010 13.44
+1
Marijuana ni droga, temvec zdravilo... Kot vsako dobro zdravilo ima tudi stranske učinke... Dejstvo, da večina uporabnikov te stranske učinke smatra za ugodne, pa mislim, da je le še dodatna pozitivna lastnost.
brez-veze
06. 02. 2010 12.13
DROGA JE TAKO-REKOČ ČISTO VSE, PROBLEM PA JE SAMO V KOLIČINI.-- RAVNO TAKO KOT DEJSTVO, DA PIJANEC NI VSAKDO, KI SPIJE KAKO PIVO ALI GLAŽEK VINA, IN TUDI NI ŠE PIJANEC ČE SE GA OBČASNO NAPIJE MALO BOLJ. RAVNO TAKO NI DROGERAŠ VSAKDO KI SEM PA TJA KDAJ POKADI KAKŠEN DŽOINT. ZA OSTALE DROGE NE BOM KOMENTIRAL, SAJ VELJA POPOLNOMA ENAKO, LE DA SI DOSTI HITREJE ODVISEN OD NJIH. JE PA ZANIMIVO POSLUŠAT TAKO "PIJANČKE" KOT "DROGERAŠE", KAKO OPRAVIČUJEJO SVOJE POČETJE. OBOJIM NEKAKO NI JASNO ZAKAJ HUDIČA JIH TAKO PREGANJAJO ALI ZAKAJ JE PREPOVEDANO???? IZGOVARJAJO SE PAČ NA TO, DA JE TO ZDRAVO POČETJE, DA IMAJO TE SUBSTANCE IZREDNE ZDRAVILNE SPOSOBNOSTI IN PODOBNO. S TEM SE SEVEDA TUDI JAZ STRINJAM, VENDAR SAMO DO DOLOČENE MEJE. TO DA SE GA NEKDO MALO NAPIJE VSAK DAN, ALI DA VSAK DAN POKADI KAKŠNE DVA, TRI ALI VEČ DŽOINTOV PA JE ŽE MALO ADIJO. IMAM PAČ NEKAJ KOLEGOV, KI TO POČENJAJO VSAK DAN IN POVEM VAM DA SO TRIJE TRENUTNO ŽE NA KOKAINU. VSE TE ZADEVE SO OK. SAMO DO TAKRAT, KO IMATE ZADEVE POD KONTROLO TER JIH UPORABLJATE SAMO PRILOŽNOSTNO...VSE DRUGO NI OK...IN BREZVEZE BLUZIT O KAKŠNIH ZDRAVILNIH UČINKIH.....ČE GA NAPRIMER" POHATE" VSAK DAN IN TO KAR TAKO, POTEM VAM PRIPOROČAM DA ZADEVO PREKINETE DOKLER JO ŠE LAHKO.
tovarišinajuriš
06. 02. 2010 09.10
...kriv ker si se rodil...in tako do smrti... ...imamo že toliko brezveznih zakonov,da smo hočeš nočeš kriminalci vse življenje-razen če imaš denar...
Miskolin77
05. 02. 2010 14.31
Glavno da se šnops pije.
janez.kosuta
05. 02. 2010 13.28
+1
Morda se kratek primer razlike med kaznivim dejanjem in oprostilno razsodbo... Vsi zapisi so vecinoma enaki, opis opreme, st. potaknjencev blah blah, razlika pa se pojavi pri obveznem zadnjem vprasanju ZAKAJ? "ste imeli to pri sebi?"... 1. "Ker s prijateljem vsak skadiva po kg na leto in nočeva kupovat, pa sva hotela posadit"... = rezultira v obsodbi... 2. "Iz firbca" = ni kaznivo dejanje... p.s. odgovor "iz firbca" je dejanski primer oprostilne sodbe v lj.
janez.kosuta
05. 02. 2010 13.10
@ mich je res malce begajoče... o tem, da slednje ni kaznivo dejanje sem preprican, saj imam vpogled v vec razsodb na tem podrocju, razen seveda če dotična oseba navede, da je imela namen prekršiti zakon. V vseh primerih, ki sem jih imel priloznost videti, se tudi zasezena oprema vrne. Pravzaprav, ce ze navajas avstrijsko zakonodajo, sem prepričan, da bi lahko tudi po slovenski zakonodaji delali enako, torej da bi lahko cvetlicno podjetje uradno prodajalo tudi potaknjence konoplje, saj slednji po nobeni kategoriji ne pašejo pod restrikcije kazenskega zakonika. Kar z zakonom ni prepovedano, je dovoljeno... in na enak način delajo v avstriji. Kar pa se tice zakaj je to tukaj... hm... upam, da se odlocajo ali je že čas za legalizacijo, pa malce mečejo ven anonimke za pridobitev javnega mnenja :)
Michonz
05. 02. 2010 12.59
@janez košuta zanimivo kajne, kaj bo sedaj policaji naredili če posedovanje rastlin brez THC ni kaznivo dejanje, kupila pa sta jih povsem legalno v Avstriji. In nikjer ne piše da bo podana kaka kazenska ovadba...ZAKAJ TO POTEM SPLOH BEREMO?
janez.kosuta
05. 02. 2010 12.58
in kot zanimivost, dejansko ze star slovenski rek, "raste kot konoplja" govori o tem, kako mocno je bila slednja na slovenskem ozemlju prisotna in pojavlja se vprasanje, kako in kdaj so Slovenci do nje prišli, ali pa je bila z nami še preden smo se priselili izza Karpatov, kjer je sicer tudi njen izvorni dom.
Michonz
05. 02. 2010 12.49
o glih take tamale prodajajo v growshopu v Gradcu...
janez.kosuta
05. 02. 2010 12.41
annyer... tu ni mozno lepiti povezav, zato te prosim, da si pod terminom Medical Cannabis na wikipediji preberes lastnosti te rastline, ter vrsto bolezni pri katerih pomaga in jih zdravi, med njimi sta tudi rak in aids, poleg artritisa, astme in stotine drugih. Prav tako pa je kajenje le ena izmed metod konzumiranja, da ne omenjamo dejstva, da je v razvitih drzavah to ze desetletja uveljavljen trg in so tudi pri kajenju na voljo uporajevalniki, kjer konoplja ne izgoreva, temvec s pomocjo uparjevalnika, torej visoke temperature le sporosca canabinole in je posledicno varna tudi za vdihavanje npr, astmatikom, ki bi bili sicer ogrozeni... V razvitih drzavah je to stara praksa tudi v zdravstvu, pri nas pa se še vedno soočamo z 80 let starimi stereotipi, ki jih je komunizem vzel za svoje... Pravzaprav pa vsi, ki jo tako stereotipno označujejo za drogo, o njej pravzaprav ne vedo nič. Na tem področju so nas efektivno ze prehiteli npr. Čehi, ki bodo svojo hitro rast le še pospešili, medtem ko bo Slovenija na ta vlak zaradi svoje okorele miselnosti stopila med zadnjimi.
3atlon
05. 02. 2010 12.38
Glede na to da je naša družba močno usmerjena k večji produktivnosti, se verjetno uporaba marihuane ne bo legalizirala. Poznam ogromno rednih kadilcev in so vsi bolj kot ne pasivni...
Presskiller
05. 02. 2010 12.35
lepa slika pohvalno
Boštjan Redek 1
05. 02. 2010 12.29
janez.kosuta lepo si to napisal kako bi šla kaka miljarda v proračun. POzabil si pa majčken strošek vklučit. To je pa zdravstvo. Misliš da če bi ljudje pohal na veliko ne bi bilo več raka na plučih? MOje mnenje je da če bi prepovedal alkohol in čike bi imel več v držani blagajni kot pa sedaj ko plačujemo trošerine in hodimo k zdravniku zaradi posledic alkohola in čika. Samo to je moje razmišlanje pa kadim in pijem.
janez.kosuta
05. 02. 2010 12.15
Pravzaprav lahko gospode in gospe v vladi vprasamo drugace... Glede na to, da ta trg ze obstaja in ga je nemogoče zajeziti, ter je dejansko vreden vec kot trg koruze in psenice skupaj (podatki za zda verjetno prevedeno drzijo tudi pri nas) ali ne bi bilo bolje, če bi imela tudi drzava kaj od tega, razen stroskov s preganjanjem mularije?
janez.kosuta
05. 02. 2010 11.54
+1
In nenazadnje, za slučaj, če tole prebira kakšen vladni veljak... Koliko ljudi mislite, da Nizozemsko obišče zaradi tulipanov in Van Gogha? Po podatkih, da naj bi bilo v Sloveniji vec kot 300.000 obcasnih in rednih uzivalcev in ob dodani vrednosti, ki jo predstavlja (1g/10 eur, cigarete npr 3.5 eur 20g) in ob dejstvu, da nemalo uporabnikov porabi sorazmerno več kot dva grama dnevno (zdravniski recepti v liberalnih drzavah predpisujejo tudi do 10g konoplje dnevno - 100 eur)je več kot očitno, da bi se "tobačna blagajna" ne le podvojila, temveč početverila. Dodatno, bi lahko drzava z milim zakonom in ob striktnih standardih slednje izkoristila tudi za "legalizacijo" okoli 10.000 slovenskih "podjetnikov", kjer bi v primeru npr, s.p.jev ob dohodnini zaracunali mastne dohodnine, saj ima dejavnost glede na donosnost minimalne stroske. Liberalizacija bi pozitivno vplivala na turizem, kot tudi na kriminaliteto (dokazano v drzavah, ki so konopljo ze legalizirale), saj sem v pogovoru z socialnimi delavci zvedel, da je ogromno heroinskih odvisnikov taksnih, ki so heroin poskusili zato, ker "ni bilo konoplje, pa sem nekaj druzga probal". nenazadnje bi tako lahko slovenski "podjetniki" sodelovali v enem najvecjih svetovnih poslov (za primerjavo - nelegalni trg konoplje v zda je vecji kot je vrednost žita in koruze skupaj), medtem ko legalni del svetovnega posla pomeni milijardne vsote vnajnovejsih genetikah in genetskih raziskavah, sedaj pa so iz tega posla po defaulti izkljuceni. Ze samo 10 uspesnih podjetij na tem podrocju, ki bi svetovni skupnosti npr ponudili unikatni genetski material (trg z vrstami konoplje je bolj pester kot nizozemska cvetlična borza), bi lahko predstavljalo slovenskega izvoznega gospodarskega konja. Če mislite, da temu ni tako, si poglejte poslovne bilance vodilnih belgijskih, nizozemskih, kanadskih..... podjetij na podrocju, ki obratujejo z enormnimi vsotami. Nenazadnje pa ze preprosta racunica.... npr že samo 80.000 slovenskih uporabnikov (da vseh italijanov, hrvatov in podobnih, ki bi potem veselo žgoleli ptičkom po slovenskih gozdovih in turističnih točkah) ostalih občasnih slovenskih uzivalcev, da ne omenjamo tistih, ki bi jim rastlina lahko pomagala pri vrsti zdravstvenih tezav.... skratka, samo 80.000 x 0.5g dnevno = 40kg dnevno. 40kg x 10.000 eur/kg (toliksno ceno v člankih navajajo organi, potem bi bila z davki seveda visja) = 400.000 eur dnevno!! 400.000 eur x 365 dni = 146 milijonov evrov na leto... ______- pa sem stevilke namerno zmanjsal... samo končni uporabniki turisti bi letno prinesli blizu milijarde evrov, da koristi, ki bi jih imela drzava zaradi par tisoč novih podjetnikov ne omenjamo. Tako da dragi g. v vladi, vam ni potrebno prodajati telekoma in podobnih neumnosti, ampak enostavno iz kazenskega zakonika zbrisite neumen zakon.... lahko tudi z edigsom.... meni pa prosim .5 mio eur na racun, ker sem vam vse tako lepo narisal, pa lahko me za svetovalca najamete :) 0.5g dnevno (povprecje)
ninjagig
05. 02. 2010 11.47
če bp legarizirana ,, Kresalova nebo več mela eniega od virov zasluška, ker bo za njo dobivala manj,, aktarinca že ve , da mora dnar naberat v teh zadnjih trenutkih,, mož ji je pa tko al pa tko na fante usmerjen, to se ve da je že v srednji šoli sam fante gledu , vem iz prve roke :) ,,,, FILME NAM VRTIJO, K NIMADO LEPE VSEBINE
.mdC.
05. 02. 2010 11.46
Jaz veliko raje za vikend pokadim špino in grem lepo pogledat kak dobr film ali dokumentarec. Ko ta pa spit 2pira ali šnopca, pri katerih ti gnije telo in ti to tudi očitno pove takoj in drug dan. Tako, da prosim vlado, da mi dovoli legalno sprostitev z špino zvečer, katere vsebina bi mi po možnosti doma zrasla. Res prosim preveč? V 21. stol. ob vseh jasnih podatkih alko Vs marija ?
andrejyyy
05. 02. 2010 11.45