Črna kronika

Babica umrle jeseniške deklice ni videla od marca, saj je niso spustili v stanovanje

Jesenice, 19. 05. 2017 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Babica umrle jeseniške deklice je dejala, da je večkrat prišla do vrat stanovanja, da bi videla vnukinjo, a je niso spustili noter. Z deklico je zato govorila le po telefonu. Novi partner svoje hčere pa ji ni bil všeč.

Babica umrle jeseniške deklice je od marca ni videla, ker je niso spustili v stanovanje.
Babica umrle jeseniške deklice je od marca ni videla, ker je niso spustili v stanovanje. FOTO: POP TV

V nadaljevanju sojenja materi in očimu za smrt dveletne deklice z Jesenic julija lani so danes zaslišali mamo obtožene. Kot je povedala na kranjskem okrožnem sodišču, vnukinje od konca marca ni več videla, ker je niso spustili v stanovanje.

Mama obtožene je pojasnila, da je novega partnerja svoje hčere spoznala šele konec decembra 2015, ko se je ta odselila od svojega dolgoletnega partnerja in skupaj z dvema od štirih hčera zaživela z njim. Ko jih je prvič obiskala, je videla, da nimajo nobenega pohištva in hrane ter da spijo na tleh, zato jim je prinesla posteljo in hrano.

"Že od začetka mi ni bil všeč," je povedala in dodala, da prav on po 19. marcu ni več želel, da bi hodila k njim na obisk. Obtoženi pa je izpovedbo priče komentiral z besedami, da je bila njegova partnerica tista, ki je odločala, kdo bo stopil v stanovanje in kdo ne.

Tedaj je bila njena druga vnukinja zaradi bolezni že v Stični, z mamo in njenim partnerjem pa je živela le najmlajša. Večkrat je prišla do vrat stanovanja, da bi jo videla, vendar je niso spustili noter, je povedala. Z deklico je zato govorila le po telefonu.

Center za socialno delo Jesenice je zaradi tega primera uvedel novo prakso. Po novem bo otroke, ki jih starši ne pripeljejo k zdravniku na sistematski pregled ali cepljenje - kot to nista storila starša jeseniške deklice, obiskala patronažna služba, o morebitnih neprimernih razmerah pa direktno poročala CSD-ju, ki bo tako imel pooblastila za ukrepanje. Strokovnjaki pravijo, da bi takšno prakso morali uvesti na področju celotne Slovenije, so poročali v oddaji SVET.

Nazadnje je bila pred vrati le nekaj dni pred 2. julijem, ko so že neodzivno deklico odpeljali reševalci. Kot je dejala, ji je odprla hčerka. Prosila jo je, če lahko vidi svojo vnukinjo, a ji je rekla, da spi.

Babica umrle deklice sicer v preteklosti na njej ni opazila nobenih poškodb, razen enkrat na čelu, ko so ji rekli, da je padla s trampolina. Zavrnila je tudi navedbe dekličinega očima, da je bila deklica poseben otrok, ki bi rabila posebno skrb in se je v jezi sama butala z glavo. Kot je poudarila, je bila povsem običajen otrok, živahen in nasmejan.

Ocenila je, da je bil hčerin odnos do otrok normalen. Njenega partnerja nikoli ni videla, da bi bil nasilen, se je pa želel deklice znebiti in jo dati v posvojitev, je še povedala mama obtožene. Dodala je, da ji hči ni nikdar omenila, da se svojega partnerja boji, vendar pa je bila po njenem mnenju podvržena njegovim pritiskom. Po smrti deklice je večkrat slišala tudi, da v priporu grozi njej in otrokom, da jih bo pobil, ker so mu uničili življenje.

Zaslišana tudi bivša žena obtoženega

Danes sta bili na sodišču zaslišani še bivša žena obtoženega in predstavnica jeseniškega centra za socialno delo, vendar je sodnica zaradi zaščite drugih otrok javnost v tem delu izključila. Sojenje se bo nadaljevalo 29. maja, ko bo zaslišan tudi oče umrle deklice.

Obtožena se zagovarjata za več kaznivih dejanj, ki so posledično privedla do smrti deklice. Lani naj bi ji povzročila več lažjih poškodb po telesu, hudo poškodbo glave, ki je povzročila dekličino smrt, prav tako naj bi jo pred smrtjo zanemarjala, jo puščala samo doma in jo trpinčila. Obtožena vse očitke iz obtožnice zanikata, krivdo pa valita drug na drugega in na pokojno deklico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1