Črna kronika

Sodišče izločilo prisluhe, Tošić na prostosti

Ljubljana, 06. 11. 2012 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./V.B./STA
Komentarji
476

Sodišče je skoraj vsem članom domnevne združbe Dragana Tošića odpravilo pripor, tako da jih v priporu ostaja le še pet. Prav tako je sodišče odločilo, da iz spisa umakne slovenske in srbske prisluhe Tošiću.

Sodni senat okrožnega ljubljanskega sodišča je danes v zadevi Balkanski bojevnik iz spisa izločil vse dokaze, ki se nanašajo na dokumentacijo srbskih organov pregona. Iz spisov je sodišče izločilo tudi slovenske telefonske prisluhe Draganu Tošiću, tako da ostajajo le še dokazi, ki se nanašajo na del preiskave v Italiji in na zaseg kokaina v Urugvaju. Za koga so ti obremenilni, verjetno nakazuje že odločitev, kdo ostaja v priporu in kdo ne.

Dragan Tošić je z današnjim dnem spet na prostosti.
Dragan Tošić je z današnjim dnem spet na prostosti. FOTO: Damjan Žibert

Odvetniki obtoženih so tako dosegli izločitev vseh dokazov, torej odredb in telefonskih prisluhov, opravljenih v Srbiji in Sloveniji, ki so bili po besedah tožilstva ključni dokaz o tem, kako je potekala organizacija trgovine z drogami. Odvetniki so vztrajali, da so pridobljeni dokazi nezakoniti in da je policija s prisluškovanjem kršila človekove pravice.

Žgajnarjeva je že napovedala pritožbo zoper odpravo pripora, ki jo morajo podati v treh dneh. Zoper sklep o izločitvi dokazov pa se bodo po njenih besedah lahko pritožili šele s pritožbo zoper sodbo, za katero upa, da bo izrečena nekje do 23. novembra.

Kot je povzela okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, se je razpravljajoči senat odločil, da so bili vsi v Sloveniji in v Srbiji zbrani dokazi v bistvu zbrani protizakonito, s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin. Na podlagi tega je senat velik del obdolžencev izpustil iz pripora. Ocenjuje torej, da ni podan utemeljen sum, da bi storili kakršno koli kaznivo dejanje, ki se jim očita, je povzela tožilka. Ob tem pa je opozorila, da so bili izločeni dokazi zbrani tudi na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Dokazi za Srbijo dovolj, za Slovenijo pa ne

Kot je dejala tožilka, je bolj kot razočarana šokirana, ampak takšna je bila odločitev senata in na to imajo možnost pritožbe. "Srbski dokazi so bili za Srbijo očitno dovolj in so bile na njihovi podlagi izrečene pravnomočne obsodilne sodbe. Očitno pa je Slovenija neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo," je dodala tožilka Mateja Gončin.

Tudi drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak je poudaril, da so na nezakonitost dokazov opozarjali že ves čas postopka, in ocenil, da je odločitev sodišča pravilna. Kot je povedal, je Tošić z odločitvijo zadovoljen, postopek pa se nadaljuje.

"Sodišče je odločilo pravilno," je prepričan zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića Luka Zajc. Argumenti obrambe so se izkazali za utemeljene, je dejal. Dodal je, da med vsemi dokazi – tako tistimi, ki ostajajo, kot danes izločenimi – ni nobenega, ki bi obremenjeval Tošića. O tem, ali je zadovoljen, pa bo, kot je pojasnil, lahko govoril, ko bo zadeva zaključena. Kakšna bi lahko bila sodba, ni želel napovedovati.

Vodjo kriminalistov odločitev sodišča presenetila

Na odločitev sodišča se je že odzval Jurij Ferme, direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki je dejal, da so policisti in kriminalisti ta primer preiskovali strokovno in zakonito, ob usmeritvah državnega tožilstva. Odločitev sodišča jih je presenetila. "Slovenska policija se trudi in bo še naprej usmerjena v trden boj proti organiziranemu kriminalu. Bomo videli, kakšen bo končen sklep sodišča, saj sojenje v tej zadevi še ni končano," dodaja Ferme.

Policiji in tožilstvu ni uspelo dokazati, da je bila Tošićeva telefonska številka, ki so ji prisluškovali, res javno objavljena. Sodišče je prepričano, da je nezakonito zbran tudi del dokazov iz Srbije, saj ni dokazov, da je Tošić v Srbiji storil kaznivo dejanje, ki bi dovoljevalo prisluškovanje s strani srbskih obveščevalcev.

Odpravili pripor večini obtoženih

23. novembra 2010 je bila vložena obtožnica zoper Tošića in njegovih 16 sodelavcev.
23. novembra 2010 je bila vložena obtožnica zoper Tošića in njegovih 16 sodelavcev. FOTO: Damjan Žibert

Prav tako je sodišče sprejelo odločitev, da Tošiću odpravi pripor, prav tako pripor zapuščajo še Jakob Remškar, Boštjan Kopčič, Mirzet Lucević in Dragan Bjelkaš. Odpravljen je tudi hišni pripor Đemajli Mandžuku in Robertu Šabiču. V priporu ostajajo še štirje, eden od obtoženih pa ostaja v hišnem priporu.

Tožilstvo je obtožnice zoper Tošića in 16 njegovih domnevnih sodelavcev v primeru Balkanski bojevnik vložilo 23. novembra 2010. Sojenje v slovenskem delu operacije Balkanski bojevnik se je začelo 10. maja lani, sedemnajsterica pa je obtožena proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja, pri čemer naj bi bil Tošić vodja, drugi pa naj bi mu bili podrejeni. Delovali naj bi na mednarodni ravni.

Aretacija Tošića 25. maja 2010 v Ljubljani
Aretacija Tošića 25. maja 2010 v Ljubljani FOTO: POP TV

Tošića, ki naj bi vodil slovenski del narkokartela t. i. kokainskega kralja Darka Šarića, in druge so prijeli 25. maja 2010 v obsežni kriminalistični akciji. Akcija, ki so jo vodili zaradi suma nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja, je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, kriminalisti pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (476)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
07. 11. 2012 19.13
+8
Sam sem sicer načelno proti temu, da jim sodijo. Oziroma že proti temu, da so skupino sploh razbili. Edino kar so dosegli s tem je višja cena in težave pri oskrbi z drogo za že tako revne narkomane. V končni fazi pa pomeni to tudi več sekundarnega kriminala in manj kvalitetno življenje za vse nas. Tudi tiste, ki s tem nimajo sploh nobene zveze. Za manj poučene naj se izrazim bolj nazorno: -- Če stane gram kvalitetnega heroina 15 evrov, si ga bo odvisnik kupil s s svojo socialno, morebitno plačo ali denarjem iz kakega drugega vsaj približno legalnega vira. Če mu bo za potešitev njegove sle na mesec manjkalo 500 evrov, obstaja realna možnost, da bo ta denar poskusil pridobiti po družbeno sprejemljivi poti. Mogoče (kakšen čudež) celo z delom. -- Če stane gram NEkvalitetnega heroina 40 evrov (kar je bil edini omembe vreden rezultat policijske akcije 'Balkanski bojevnik', pa bo odvisnik za heroin mesečno potreboval denimo 3000+ evrov. Mission impossible, če bi jih hotel dobiti pošteno. Dobiti bo moral približno 6 X več denarja, kot pred policijsko akcijo. Žal pa v praksi in v resničnem življenju to ne pomeni tudi da bo odslej 6 X večja možnost, da bo stari mami ukradel torbico. Vsak resen ekonomist vam bo znal izračunati, da bo ta možnost morda 60 X ali celo 100 X višja kot pred policijsko akcijo. Ob tem pa se bo občutno povečala še stopnja nasilja, ki ga bo odvisnik pripravljen uporabiti. -- Preden se bodo po forumu vsuli pozivi po poboju vseh uživalcev drog se pa med sabo prosim zmenite kje je tista meja, ko bi bilo narkomana najbolje ferdirbati ali pospraviti v taborišče. Tiste ki za zadovoljevanje svojih potreb kradejo? Vse ki uživajo heroin? Samo tiste, ki ga vsak dan? Kaj pa tiste, ki ga samo kadijo in ne fiksajo? Tiste, ki ob heroinu še kokain? Tudi tiste, ki samo kokain? Pa še tega nekateri le za vikend? Bi bilo smiselno vključiti še kadilce trave? Vse? Samo tiste, ki jo skadijo toliko, da bodo prej ali slej rabili kaj močnejšega ali tudi tiste, ki potegnejo kak dim le v petek in soboto? Eni imajo radi ekstazi. Kam naj jih damo? Med bad ali good people? Odvisno od tega koliko tabletk požro? In kake kvalitete? Pa tiste na apaurinih, hellexih in xanaxih? Samo mlade ali tudi vse starejše gospe, ki jim nekaj tabletk tako dobro dene? Tu smo pa že spet zelo blizu tiste stare mame, ki bo ob torbico, ker so policisti dosegli še en veličasten uspeh. --- Za konec bi pa opozoril še na bodoči, kot kaže velik uspeh našega sodstva. Vsi balkanski bojevniki bodo šli domov. S primernimi odškodninami iz proračuna. Slovensko sodstvo bo pa poskrbelo, da bo na ta račun šlo na prestajanje kazni toliko več kurjih tatov in tistih, ki jih pošljejo sedet uklonilno. Da bo spet vzpostavljeno ravnotežje. In da bo ljudstvo vedelo, da ni šale
Bojan G.
08. 11. 2012 11.54
+12
Kaj pa ce bi lepo legalizirali uporabo drog in bi ceno dolocal prosti trg in se zraven placali davek? Povprasevanje in ponudba obstajata, s takim nelegalnim statusom pa ne pridobi druzba nic.
periot22
07. 11. 2012 18.45
-6
Nimam besed kaj delajo naši skrumpirani sodniki, slabo mi je!
Tone Mihel?i?
07. 11. 2012 12.36
+9
ja ja Slovenija dežela kjer lahko delaš kar hočeš ! No sedaj bomo vsem priprtim lepo plačali odškodnino za pripor ! Krasno ! Kurjega tatu obsodijo " ubijalcev ljudi " pa ne Res smo država kjer so "človekove pravice " nad vsem in jih kriminalci krasno izkoriščajo Bravooooooo ! Samo naprej tako sodišča !!!
Transformerji
07. 11. 2012 13.22
+10
Sodniki morajo opravičiti svoje visoke osebne dohodke - zato lovijo samo paglavce!
ODSLUŽILDOB
07. 11. 2012 12.15
-1
sem že na začetku vedel da niso krivi bravo!
Transformerji
07. 11. 2012 11.58
+16
Na sončni strani Alp: Slovenija, moja mafijska deleža...............
volek
07. 11. 2012 11.52
+0
Zelo zanimivo je dejstvo, da se ni oglasil niti en bloger s strani rdeče kamarile. Takoj, ko je govora o Janši in SDS pa se vsujejo kot muhe na med. Očigledno je, da je tudi sodstvo zlizano s komunis.tično elito, zato imajo prepoved komentiranja v tem primeru. NE VERJEMITE TEM *.
volek
07. 11. 2012 11.39
+0
Ampak ene par pa je poštenih. Advokati pa vsi, hahaha.
Skdesni
07. 11. 2012 16.50
+5
Naši advokati ti tršijo premoženje in ga obdržijo zase, toliko o naših advokatih. Še najbolj bedno pa je da te zraven še pokrade.
SOLbranko
07. 11. 2012 11.25
+20
Mene pa zanima zakaj so bili izloceni dokazi? Mislim, da tega nihce ne pove v clanku :)))
Dejan Zajebancije
07. 11. 2012 17.36
-7
ker obtoženih niso obvestili, da jim bodo prisluškovali in to je bilo kršenje človekovih pravic. In pravice bandita so v Sloveniji bolj pomembne kot pravice poštenih davkoplačevalcev! Ničveč davkov od mene, Slovenija barabinska država!
sanya10
07. 11. 2012 11.22
+2
Sposobnosti našega sodstva so neverjetne....
LEGIONER
07. 11. 2012 11.05
+16
tudi novinarka oddaje svet ni skrivala veselja ..naj kdo teli smrkli pove da govori o resni temi in naj se vede temu primerno pred kamero....ko moj otrok malo odraste greva z ženo živet nekam v tujino tudi če bova navadna delavca ampak ne prebavljava več te gnile države in tud slučajno ne mislim plačevat davkov za take heco kot je to sojenje ..nej zdaj nekdo ki ima malo časa zračuna kok denarja je šlo v luft .
deerar
07. 11. 2012 11.00
+15
Bravo sodstvo.Take nesposobnosti ne najdeš nikjer na svetu.Naj še naprej zastrupljajo vaše sinove in vnuke,saj so reveži nedolžni.Toda,ne sodite V IMENU LJUDSTVA,ker s tem žalite nas.Lepo se spravite nazaj na kurje tatove,saj oni nimajo denarja za senice in ostale veleume.Kaznujte jih in poberite še tisto malo nič kar imajo.Naj se vidi,da ne vlečete astronomskih plač zaman,pa tudi kurnki bodo mogoče varnejši.
Tadej Vra?un
07. 11. 2012 10.32
+0
TOŠIĆ JE SUMLJIV
volek
07. 11. 2012 09.40
+21
Že zaradi t.otalne skorumpiranosti sodne veje oblasti bi si morali mladi iskati novo življenjsko pot v tujini. Tukaj prihodnosti ni za poštene, sposobne in delavne.
iChi
07. 11. 2012 08.58
+21
Sramota! Škandal! Katastrofa! Zapreti je treba skorumpirane in nesposobne sodnike!
volek
07. 11. 2012 09.55
+2
To pa ni res da so nesposobni, so zelo sposobni za svoje varžete.
TheAirborn
07. 11. 2012 07.48
+18
čestitke slovenija... bravooo Filmsko poznana skorumpiranost balkanskih sodišč je bila s tem premagana
Kubik
07. 11. 2012 06.52
+16
Naša pravna država,glavno,da se mali prekrški plačujejo.Gorenaka bi mogli brcnit v nesposobno rit.
novaknovak
07. 11. 2012 20.18
-1
kubik, saj ne da ga zagovarjam, saj ka ima gorenak pr tem? sodišča, sodišča...je že vedel paravinja kje bi bila zanj najboljš destinacija
kratko in jasno
07. 11. 2012 06.03
+25
razloga za to sta lahko samo dva : ali je naša sodnija nesposobna ali totalno skorumpirana tretja bi lahko bila le kombinacija obojega :-)
volek
07. 11. 2012 04.28
+30
In kaj je najbolj tragikomično, da ta banda izreka sodbe v IMENU LJUDSTVA.
krucyfix
07. 11. 2012 00.25
+17
Jooooj... Ne samo, da niso dorasli finančnim mahinatorjem, zdaj niti mamilarjev ne znajo več zašit.
hinko.murovec@siol.net
07. 11. 2012 03.42
+18
No ja, fant je bil pač očitno " dobavni referent " za pravega odjemalca iz Sodno - Tožilskih vrst. Je hudič, če veš, da bo kaj ščivkal v tvojo škodo in ga ni za sračkat, a ne gospoda ki delite pravico.
Raubšic
07. 11. 2012 00.13
+10
Po videu sodeč bi mirne duše sklepal, da sta obe "pogoreli" državni tožilki na drogi.
kratko in jasno
07. 11. 2012 06.05
-2
hahaha, ta je dobra.... prej bi rekla po sposobnosteh sodeč :-)