Črna kronika

Kos: Izločitve dokazov iz tujine še nisem videl

Ljubljana, 20. 11. 2012 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na oprostilne sodbe za večino obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik se bo tožilstvo pritožilo, policija pa dela sodišča noče komentirati. Drago Kos pa pravi, da bi se morali iz napak v procesu kaj naučiti. Dodaja še, da primera izločitve dokazov iz tujine ne pozna.

Tožilka Blanka Žgajnar
Tožilka Blanka Žgajnar FOTO: Aljoša Kravanja

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je po današnjem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik napovedala pritožbo tožilstva, sama sodba pa je glede na izločitev dokazov in na dokaze, ki so ostali v sodnem spisu, ni presenetila. Se bo pa tožilstvo pritožilo tako na sodbo kot tudi na sklep o izločitvi dokazov, je napovedala. Meni tudi, da so kazni za četverico obsojenih prenizke, saj je sama predlagala višje kazni. Večino obtoženih, a danes oproščenih, so bremenili dokazi, ki jih je sodišče v začetku tega meseca izločilo, na podlagi tega pa tudi odpravilo pripor.

V oddaji 24UR ZVEČER pa je Žgajnarjeva povedala, da je to šele začetek. Zdaj bodo počakali, da dobijo pisno odpremo sodbe, nato pa se bodo nanjo pritožili. Prepričana je, da bi lahko drugostopenjski proces stekel precej hitro. Še enkrat je ponovila, da se bodo pritožili tudi na izločitev dokazov, pridobljenih v Sloveniji in Srbiji.

Če so bili pripori nelegalni, bi bili lahko zelo dragi za državo

Drago Kos, nekdanji predsednik protikorupcijske komisije, pa je v oddaji povedal, da ne pozna procesa v Sloveniji, v katerem bi bili izločeni dokazi, ki so bili v tuji državi pridobljeni po tam veljavni zakonodaji. Če pa je izločitev pravilna, potem to po njegovih besedah pomeni, da so bili vsi obtoženci v priporu zelo dolgo časa nelegalno, zaradi česar se lahko pritožijo in zahtevajo tudi odškodnino. Zaprti so bili več kot 800 dni, za vsak dan pa bi lahko 11 priprtih zahtevalo okoli 50 evrov.

Kos je tudi prepričan, da bi lahko policija in tožilstvo postopke, ki so bili izvedeni v primeru Balkanskega bojevnika, izkoristili za ugotovitev, kaj je šlo narobe in kako takšne napake odpraviti. Hkrati dodaja, da je pri vsem tem treba spoštovati človekove pravice, a Slovenija ima po njegovem mnenju slabe standarde za boj proti kriminalu in bi jih morala nadgraditi.

Drago Kos, nekdanji predsednik protikorupcijske komisije
Drago Kos, nekdanji predsednik protikorupcijske komisije FOTO: Aljoša Kravanja

Pličanič: Proces je bil zelo dolg

Zadeva Balkanski bojevnik je lahko eden od primerov, ki nakazuje, da slovenska sodišča niso dovolj učinkovita, saj je v dveh letih prišlo le do prvostopenjske sodbe, je dejal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. O zadevi je seznanjen zgolj iz medijev, postopek pa vodi sodišče, v katerega odločitve ne sme in ne more posegati. Je pa spomnil, da se pripravljajo sodne reforme, ki jih usklajujejo s sodstvom, odvetniki in drugimi v pravosodju.

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: POP TV

Janja Roblek, predsednica sodniškega društva, pa pravi, da za sodbo ne moremo reči, da je dobra ali slaba, temveč da jo je mogoče le izpodbijati z vsemi sredstvi, ki so z zakonom predvidena.

'Hudič je v podrobnostih'

Po mnenju predsednika društva kriminalistov Slovenije Jakoba Demšarja je sodba prav tako pričakovana. "Če ni dokazov, ki glavnega obtoženca obremenjujejo, drugače ni moglo biti," je ocenil Demšar. Strinja se, da bi bilo treba glede zakonitosti dokazov verjetno kaj spremeniti tudi na sistemski ravni. Nekatera pravna določila po njegovih besedah obstajajo, a "očitno niso dovolj natančna. Čeprav se te natančnosti niti ne da določiti, saj ima sodišče tudi neko diskrecijsko pravico pri ocenjevanju dokazov".

Sodna in pravna borba se bo po njegovem nadaljevala okoli vprašanja, kdaj je dokaz pridobljen nezakonito. Ob določilu glede prepovedi uporabe nezakonito pridobljenih dokazov namreč opozarja, da je "hudič v podrobnostih".

"V tej zgodbi namreč ne gre za to, da bi imeli opraviti z nekimi jagenjčki, ki so se naključno pred obličjem pravice znašli zaradi grdih in škodoželjnih policistov in kriminalistov ali zato ker jih tožilka nima rada. Ampak gre za hudo obliko kriminala," je bil jasen Demšar. Sicer pa pravi, da za zdaj ne vidi nobene posebne zaskrbljenosti, saj je treba počakati na nadaljnje sodne odločitve. "Lahko da se bo zgodba obrnila in bodo tisti, ki so bili danes oproščeni, dobili po 20 let zapora," je dejal.

Veniger pravi, da so policisti, ki so sodelovali v preiskavah, razočarani.
Veniger pravi, da so policisti, ki so sodelovali v preiskavah, razočarani. FOTO: Aljoša Kravanja

Direktor policije molči

Na izločitev dokazov in izpustitev nekaterih priprtih se je že pred enim tednom odzval direktor policije Stanislav Veniger, ki je dejal, da je bil to "velik šok za vse in veliko razočaranje za policiste, ki so sodelovali pri preiskavi". Predvsem del, ki zadeva izločitev srbskih dokazov, po Venigerjevih besedah odpira tudi pomembno vprašanje nacionalne varnosti.

"Če prikriti preiskovalni ukrepi, ki jih odredijo v Srbiji, pri nas ne veljajo, to pomeni, da se gre nekdo lahko organizirano čezmejno kriminaliteto v Srbiji, pri nas pa mirno diha," je dejal. Današnje sodbe pa ne komentira, saj, kot so sporočili z generalne policijske uprave, ne morejo komentirati dela sodne veje oblasti.

Tudi iz kabineta ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka so sporočili, da sodbe ne bodo komentirali.

Žgajnarjeva je po koncu današnje obravnave dejala še, da je težko reči, da se veseli obravnave na višjem sodišču. Pravi pa, da bodo z nestrpnostjo pričakovali odločitev višjega sodišča. Ponovila je, da so bili vsi dokazi pridobljeni zakonito.

"Zaporna kazen bi bila za njih še najmanj huda"

Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede pa meni, da je glavni cilj – omejevanje kriminalitete – vsekakor dosežen. Za trgovino z drogami je značilno, da je konkurenca med kriminalnimi skupinami velika in da tisti, ki se znajdejo v postopkih, že s tem postanejo bolj ranljivi, pojasnjuje. Zaporna kazen bi bila za obtožene še najmanjša. Večja sankcija je, če so odrezani od denarja in če skupina s tem svojim neuspehom slabi, je prepričan Dobovšek. S tem ko so odkriti, izgubijo zaupanje znotraj same organizacije, oslabljeni so v odnosu do drugih kriminalnih organizacij in tudi poznani organom pregona. Nadaljnje delovanje na tem področju jim je tako oteženo, saj so nanje bolj pozorni tako v Sloveniji kot v drugih državah, je dejal Dobovšek.

Opozarja, da je to, kar policija odkrije, le vrh ledene gore, zato je treba delovati na vseh ravneh. Države bi morale narediti več, da bi ljudem nudile ugodno življenje, dobro službo, da ne bi posegali po drogah, je še povedal. Dobovšek je pojasnil, da se heroina še vedno največ pridela v Afganistanu, od koder potuje v Evropo in drugam po svetu, en del tudi po balkanski poti čez Slovenijo.

Pri kokainu se kažejo premiki; potem ko je včasih v Evropo prihajal prek Nizozemske in Belgije, zatem nekaj časa prek Španije in en del v zadnjih letih prek italijanskega škornja, gredo zdaj poti še bolj na vzhod in se priključijo tudi na balkansko pot s heroinom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
21. 11. 2012 16.45
+6
Ne se izgovarjati na sistemske napake. MAr je za te napake kriv berač ob Ljubljanici ali pa klošar na tromostovju. Ne za te napake, ki so prerasle v sistemske napake je krivo izključno delo Kriminalistov, Policajev, državnih tožilcev in sodnikov zato, ker vsi delajo po liniji najmanjšega odpora. Z takšnimi lumparijami pa povročajo nepopravljivo škodo. Poznamo primere, ko oseba brani svoje življenje in ker jo niso uspeli ubiti je kaznovana za nedostojno vedenje. Potem pa se čudimi in gledamo kot nekdo v nekaj če imamo takšne primere pred seboj. To je smao slika stanja pravne države. Slabo se sliši, vendar dejstvo je, da je trenutno največ kriminala prav na tem področju. NAmreč POlicaj zamoči in ne zaščiti nekioh dokazov nekem kazenskem postopku. Ko se primer pelje vzporedno pa pridemo do primera, da policaji začnejo oviranje zbiranja dokazov, saj so se sami vpletli z malomarnim delom in imamo to kar imamo, da z takšnim delom podzavestno stopijo na stran krimilacev, saj jih z zaščito in prikrivanje svojih napak sočasno še branijo. ŽAl je ta metoda postala praksa pri večih uslužbencih.
godhead
21. 11. 2012 13.09
-1
mi sploh nismo več država ampak 2 milijonsko ciga.nsko selo z majerjem na čelu. za meen je isto pošten kot mirko strojan ali pa tosič
godhead
21. 11. 2012 13.06
+1
je slučajno tudi rupar pri njemu nabavljal?
BNAM2707
21. 11. 2012 12.51
-7
Jaz tudi še nisem videl v tujini,da lahko nižje sodišče negira sklepe vrhovnega sodišča.Pri nas je to res mala šala.
nnikkitta
21. 11. 2012 12.40
-3
Bo zaradi tako velikega oškodovanja davkoplačevalcev zdaj MINISTER PLIĆANIĆ ODSTOPIL, ali mu sledi INTERPELACIJA, kor recimo ministru GORENAKU zaradi »izgube podpisov« ?
ggzz
21. 11. 2012 12.25
+12
mogoče bi moral tale udbovc Kos komu mal "nabacivati", pa bi blo?
Snip84
21. 11. 2012 12.23
+1
brez skrbi. bojo jim tapravi za ovratnik dihali in ob eni majni napaki so v restu.
lotmerzanec
21. 11. 2012 12.15
+0
Gospod Kos sedaj ga pa že lomiš! Kaj še nisi slišal za denar če imaš le tega je v Sloveniji vse mogoče!!
usi-glih
21. 11. 2012 12.09
+24
Kolikor vem v tej banana državi naš dragi gohenak lahko po novi uredbi BREZ odločbe sodišča prisluškuje mobilnikom in pregleduje e-pošto, podatki se zbirajo na vodovodni. Ampak očitno to lahko samo "naši" delajo. Ko pa pride preiskava v vode, da se ugotovi povezanost CK ZK SDS- a z barabijo , hopa takrat pa ne velja noben dokaz več. Morate vedet samo eno stvar Tisti, ki so švercali orožje so navezali "prave " kontakte tudi za švercanje belega blaga , organov in droge. A pa še tole . VSAKO izgovarjanje politikov je dejansko popolnoma NEOKUSNO. SAJ NISMO MI NAVADNI DRŽAVLJANI SPREJEMALI ZAKONOV BEM VAM #$%&$#*)(?
290ktober
21. 11. 2012 11.49
-5
Sodniki so sigurno skorumpirani ,ker zahtevajo ,da morajo vse države na svetu imeti enake zakone kot mi ,drugače so dokazi nezakoniti!! Čisto navadno sprenevedanje in ščitenje velikih lopovov! REšimo lahko tako ,da pošljemo vseh trinajst oproščenih v Srbijo!!
nnikkitta
21. 11. 2012 12.27
+8
Najprej ugotovi čigavo državljanstvo imajo, preden jih pošlješ.
Tonček Balonček
21. 11. 2012 11.45
+11
AKo je naše sodstvo sparjeno s politiko, se vidi že po tem, d asi JAnše nikoli ne bi upali privesti na razpravo, on jih ensotavno ignorira in s ejim reži tako rekoč v brk! Celo toliko jajc ima, d arazglaša, kako bo vzpostavil red in pravnod ržavo, za nameček pa enkateri v to verjamejo, z Boratom vred!Ni nam pomoči, lahko samo še zamaške zbiramo in tečemo okoli Slovenije!
klekipetra
21. 11. 2012 11.43
+19
Nevem zakaj se tako zgražate nad to razsodbo, vsi po vrsti, ali mogoče zaradi tega ker so oproščeni "trenirkarji"? Če bi ne bili, bi mrgolelo komentarjev v obsodbo "vaših" in opravičevanje "naših". Če vodilni v Vladi ignorira sodišče, pa ga "njegovi" vneto zagovarjajo in obtožujejo kot protutež Jankovića, tako Jankovića zagovarjajo "njegovi" in kot protiutež navajajo Janšo. Dragi moji, ali je pravna država ali ni , in da ni je prvi vrsti kriva politika, politike pa voli ljudstvo, in smo tam, se pravi, sami smo si "naredili" takšno pravno državo. Pa še naprej želim veselo mikastenje med "našimi" in "vašimi".Bo še hujše kot je že.
nnikkitta
21. 11. 2012 12.22
-8
@klekipetra torej po tvojem, je tako, kot najbolj prav. Bravo klekipetra, dobro si tole povedala. Si se že sama dobro predstavila. Jej, jej, kam smo prišli ?!? O, nekateri pa se znajo "maskirat".!!!
ViktoriaLudovika
21. 11. 2012 11.07
-12
S to sramotno sodbo so prišparali delo predsedniku republike, glede pomlostitve, ko je pomilostil preprodajalca mamil in sicer kar 2x , enkrat prej je istega za prepkupčevanje z mamili že pomilostil prejšnji predsednik republike, medtem, ko je bil pred časom za iste zločine obsojen v Italiji, na 12 let zapora, nato pa izgnan.....Dokler pri nas nebo lustracije oz. izločitev vseh ki so kakorkoli bili povezani z zločinskim sistemom komunizmom ter se sedaj med sabo podpirajo in naprej delujejo z namenom ohraniti njihovo moč, dokler tisti, tudi iz ozadja, ki držijo vse niti v svojih rokah in jih vlečejo iz podzemlja nebodo obsojeni oz. izločeni iz vseh takšnih funkcij, ki so pomembne za zdravo delovanje države (tako kot so to storili v Nemčiji, ko so prepovedali vsem, ki so bili povezani z zločinskim komunizmom in stasijem opravljanje pomembnih služb in državnih,) pri nas nebo miru in nebomo pravna država ampak podružnica balkansko komunajzarske mafije!
Kozorog65
21. 11. 2012 11.43
-1
usi-glih
21. 11. 2012 12.13
+5
ma nemoj - od kje pa tebi to ? Daj malo bolje razloži z imeni in priimki, v nasprotnem gre najbrže za kako CK ZK SDS ovo novo pljuvačico ki dobiva direktne laži od tomaža majerja in vinka gohenaka.. Drugače ti pa lahko namignem Janez Janša je bil komunist isto kot Vinko Gorenak kot še 90 % SDS-ovega članstva.
Vance
21. 11. 2012 10.48
+3
G.Drago Kos,priznan strokovnjak na tem področju,se je moral umakniti,ker je hotel priti do resnice pri nekaterih kriminalnih primerih,kjer je bil vpleten državni vrh.Sodstvo,tožilstvo,policija niso neodvisni,so v rokah oblasti in to se kaže v teh čudnih oprostilnih sodbah,v dejstvu,da so tajkuni postali heroji,...
ViktoriaLudovika
21. 11. 2012 11.32
+17
Ali si pozabil na njegovo vpletenost pri HYpo banki?
Vance
21. 11. 2012 15.46
-3
Prečitaj "Kraj zločina Hypo Alpe Adria Banka",avstrijskega novinarja, pa boš spoznal ozadja.
dannajja
21. 11. 2012 10.28
+18
Sramota ! Kako komentirati tako nesposobnost tožilstva? Da tožilec ne izkoristi vseh zakonitih možnost? Da se oslanja samo na dokaze, ki so že pridobljeni, naj jih pridobi! Še dodatno! Naj sodeluje tudi z davčno! Naj zbira dokaze proti obtoženim! Že to da ni izkoristila vseh možnosti, nam da vedeti da tukaj nekaj zelooooooooooo smrdi! In čiščenje tega smradu bomo plačevali MI, ki se vsak dan borimo da preživimo, da plačujemo redno položnice npr. KOMUNALNIH STORITEV, ker v nasprotnem nam pridejo RUBIT in zablokirajo TR!!! S R A M O T A KAJ ŠE VSE SE NAM MORA ZGODITI, KOLIKO ODPLAK MORAJO ŠE ZLITI NA NAS DA SE BOMO PRENEHALI PRIČKATI MED SEBOJ IN STOPILI SKUPAJ PROTI TISTIM KI NAS IZKORIŠČAJO IN NAM OMEJUJEJO ČLOVEKOVE PRAVICE
usi-glih
21. 11. 2012 10.37
+37
in če ne plačaš 124€ dolga ti pa hišo, ki je vredna 350.000€ prodajo na dražbi za 67.000€ kupec je pa družinski prijatelj sodnice in rubežnika - PRIMER V LITIJI
nnikkitta
21. 11. 2012 10.27
-3
Ta SODBA je neizpodbitno DOKAZALA, da je naša zakonodaja pomanjkljivo oziroma slabo napisana , ker dopušča, da odvetnikom, uspe zloraba le-te. Takšna razsodba je dokaz, da je bila v tem primeru storjena groba STROKOVNA NAPAKA TOŽILSTVA, ki je s svojim propustom, ali neznanjem (v kar močno dvomim) dopustilo, da je celotna »kriminalna združba BALKANSKI BOJEVNIK« zdaj na prostosti. Če napravi ZDRAVNIK STROKOVNO NAPAKO , ga sodnik OBSODI. Če napravi STROKOVNO NAPAKO SODNIK, ali TOŽILEC ga NE OBSODI NIHČE pa četudi gre pri tem za ogromne vsote davkoplačevalskega denarja, ali celo smrti, kot posledica NESTROKOVNIH DEJANJ oseb v SODSTVU in TOŽILSTVU. Kaj bo zdaj s pravosodnim ministrom Plićanićem ? Bo zaradi tako velikega oškodovanja davkoplačevalcev zdaj MINISTER PLIĆANIĆ sam ODSTOPIL, ali mu sledi INTERPELACIJA, kor recimo ministru GORENAKU zaradi »izgube podpisov« ?
Ost1234
21. 11. 2012 10.09
-2
Z izločitvijo tujih dokazov je slovensko pravosodje države, v katerih so bili zakonito zbrani, označila za NEPRAVNE!!!!
maestro56
21. 11. 2012 10.04
+8
sramota za slovenijo
lunatix28
21. 11. 2012 09.50
+13
jafalical
21. 11. 2012 09.40
+9
Kururčki obsojeni? Zakaj kurirčki, kdo pa je vodil te kurirčke?Smešno! Naj sodišče in vsi skupaj z odvetniki plačajo še odškodnine...