Črna kronika

Odvetniki: Dokazi na trhlih temeljih

Ljubljana, 01. 06. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodni senat naj bi sicer ugodil pritožbam odvetnikov priprtih v akciji Balkanski bojevnik za odpravo pripora, a je preiskovalni sodnik v drugem krogu odločanja nato za osumljence odredil pripor. Odvetniki se v 24 urah lahko na sklep spet pritožijo.

Dragan Tosić naj bi ostal v priporu.
Dragan Tosić naj bi ostal v priporu. FOTO: POP TV

Izvenobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v nedeljo, 30. maja, odločil o pritožbah na sklep o priporu osumljenih, priprtih v akciji Balkanski bojevnik. Odločitve javnosti uradno še niso posredovali, ker z njo še niso seznanjeni niti vsi osumljenci. Neuradno pa vsi ostajajo v priporu – osem v priporu na Povšetovi, eden v koprskem priporu, trije pa v hišnem.

Senat je sicer odločil, da ni razlogov za pripor, in da se primer vrne v odločanje preiskovalnemu sodniku, je poročal 24UR POPOLDNE. Preiskovalna sodnica v konkretnem primeru pa je sprejela sklep o vnovični odreditvi pripora za osumljene. Odvetniki se lahko zdaj v roku 24 ur pritožijo na sklep, o priporu pa nato spet odloča izvenobravnavni senat, ki mora odločiti v 48 urah po pritožbi.

Po poročanju Sveta na Kanalu A je nekaj odvetnikov, ki so se pritožili, že dobilo sklepe glede podaljšanja pripora. Zagovornik enega od osumljencev Boštjana Kopčiča Benjamin Peternel ni presenečen. "Pričakoval sem, da bo senat razveljavil sklep preiskovalne sodnice, kot sem tudi pričakoval, da bo preiskovalna sodnica znova odredila pripor zoper mojo stranko,“ je povedal za Svet in napovedal ponovno pritožbo.

Ovadba proti dvanajstim osumljenim ne daje nobenih dokazov, je le spisek nekih domnev in sumničenj, pravijo njihovi odvetniki.

Odvetnik Janez Koščak, ki zastopa domnevnega vodjo slovenskega narkokartela Dragana Tošića, je medtem za 24UR povedal, da je dobil sklep, s katerim je bil pripor za njegovo stranko razveljavljen, nato pa ga je preiskovalna sodnica ponovno odredila. Koščak je sicer, kot tudi še nekateri drugi odvetniki v tej zgodbi, prepričan, da so dokazi na trhlih temeljih.

Tudi odvetnik Matjaž Kušar, ki zastopa enega od osumljencev Mirzeta Lucevića, pravi, da dokazi proti njegovi stranki, ki je v priporu v Kopru, temeljijo na prisluhih.

Od 14 pridržanih jih je 12 v priporu, od tega trije v hišnem, dva pa na prostosti

V akciji Balkanski bojevnik je pred ljubljanske preiskovalne sodnike skupno stopilo 14 osumljencev. Po zaslišanju v sredo, 26. maja, so na predlog posebne skupine tožilcev zoper pet osumljencev odredili pripore, zoper enega pa hišni pripor. Dan zatem, 27. maja, so preiskovalni sodniki zaslišali še pet osumljencev. Dva so izpustili, ker tožilstvo ni predlagalo pripora, za dva so odredili hišni pripor, za enega pa pripor v zaporu. V petek, 28. maja, sta dežurni preiskovalni sodnici odredili še pripor za tri osumljence.

Do petka do 16. ure je na sodišče prispelo pet pritožb zagovornikov zoper sklepe o odreditvi pripora. Izvenobravnavni senat, v katerem so dežurni sodniki, ki tedensko dežurstvo začnejo v ponedeljek ob 8. uri in zaključijo v petek ob 16. uri, je v petek, 28. maja, odločal o petih pritožbah. V nedeljo, 30. maja, pa je dežurni senat, ki dela od petka od 16. do ponedeljka do 8. ure, odločal še od dveh.

Dodeljevanje po začetnicah priimkov sodnikov

Osumljeni oziroma njegov zagovornik se lahko zoper pripor pritoži v 24 urah od vročitve sklepa o priporu. Izvenobravnavni senat mora o pritožbi odločiti v 48 urah od prejema pritožbe.

Izvenobravnavni senat odloča v sestavi treh sodnikov, in sicer predsednika senata, sodnika poročevalca, ki predstavi zadevo, in člana senata. Vsi trije so pri odločanju enakopravni.

Na vprašanje, kako komentira Dnevnikove navedbe, da naj bi v izvenobravnavnem senatu, ki je odločal o pritožbah, sedela tudi žena pravosodnega ministra Aleša Zalarja, je generalna državna tožilka Barbara Brezigar odgovorila, da pričakuje, da vsi sodniki svojo funkcijo opravljajo v skladu s svojim poslanstvom in prisego.

S sodišča pa so sporočili, da so prejšnji petek vseh pet pritožb dodelili istemu sodniku poročevalcu, prav tako v nedeljo, ko je o obeh pritožbah odločal dežurni sodnik poročevalec. V razporedu dela sodnikov Okrožnega sodišča v Ljubljani je določeno, da se priporne zadeve dodeljujejo sodnikom, vsakemu po eno zadevo po razporedu za tedensko dežurstvo, v katerega se razporedijo štirje sodniki po abecednem redu začetnic priimkov.

Zadeve so bile istima sodnikoma poročevalcema dodeljene na podlagi Sodnega reda, ki določa, da se, če je v krajšem časovnem obdobju vloženo več procesnih aktov z bistveno enakim dejanskim in pravnim stanjem, po časovnem zaporedju vložitve procesnega akta prva zadeva dodeli sodniku, upoštevaje abecedni red začetnic priimkov v vpisniku, ostale zadeve pa se posebej označijo in dodelijo istemu sodniku.

Osumljencem grozi do 15-letni zapor

V torek in sredo so policisti na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper opravili več kot 30 hišnih preiskav in že v torek zaradi nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja pridržali 14 oseb. Vsi so slovenski državljani, stari med 25 in 40 let. Med njimi je tudi Ljubljančan Dragan Tošić, ki naj bi vodil slovenski narkokartel.

Skupno naj bi bilo sicer 17 osumljencev, ki jih niso vseh pridržali. Osumljenci v priporu so sicer osumljeni nedovoljenega prometa z mamili v hudodelski združbi, za kar je zagrožena do 15-letna zaporna kazen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anže Slavi?ek
13. 05. 2011 17.01
sariča bodo ubili......preveč ve....
PLUTARH
04. 06. 2010 13.27
+1
Ne gre pozabiti, da so odvetniki, ki zastopajo Tošića in druge osumljence, stari mački, vajeni bojev v sodnih dvoranah, med njimi so nekdanji zelo dober kazenski sodnik Janez Koščak, nekdanji tožilec Peter Volgemut, nekdanji tožilec iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Dejan Markovič in nekdanji preiskovalni sodnik Milan Krstić. JUPI, to je pa fešta v (poženščeni) sodni palači! ROCK ON STARI MAČKI!!!
cirenij
01. 06. 2010 09.53
Dobro plačani odvetniki vsako stvar rešijo, celo mastne odškodnine kasneje iztožijo. Revež, ki ga dobi po uradni dolžnosti pa plača za povoženo kuro. Pa saj tako demokracijo in kapitalistično ureditev smo hoteli. Pardon, ne mi, naši politiki.
bodi.clovek
01. 06. 2010 08.56
He he na koncu jim bodo morali se odskodnine placati.....
missyelliot
01. 06. 2010 08.50
NIšans da jih obsodjo kaj šele odvzem nepremičnin,,,,kje sto vidu pr nas al kaj????
kolcamož
01. 06. 2010 08.49
satanizem je na poti.....
kolcamož
01. 06. 2010 08.48
zdej se vidi kdo vse ima prste vmes in koristi....banda
Janko35
01. 06. 2010 08.40
Uboge reve narkomanske,sedaj so pod stresom,ker ne služijo več,jih je treba spustiti in jim izplačati odškodnino
LoretdeMar
01. 06. 2010 08.02
Noben Kriminal te vrste ne deluje brez sponzorstva in izdatne pomoči države. To piše na platnici kjige Država in manipulacija z državljani.
Black_Panter@mailinator.com
01. 06. 2010 07.40
smotani odvetniki
stopostoslovenc
01. 06. 2010 07.33
Slovenec1A A si ti zašel v druge vode... knock knock
littleSister
01. 06. 2010 07.29
kje bojo obsodil, ce pa itak vsi snifajo....
jpavli19
01. 06. 2010 06.21
Kar sem napovedal ,se je našemu sodstvu zgodilo.....a je že kdo pomislil ,da je najhujša mafija pri nas pravzaprav odvetniški klan, ki zagovarja ta pridne?In ni hudič,da niso prepleteni z našim sodstvom......
JanezNovakJohn
01. 06. 2010 03.55
Če jim ta obtožba ne uspe, mora odstopiti Brezigarjeva in Zalar. Država za obtožbo kriminalcev državnega pomena bi morala najeti odvetnike kot so Senica in Čeferin, da izdelajo obtožnico. Vsi državni tožilci skupaj jima ne sežejo do kolen.
Millla
31. 05. 2010 23.46
Kazni bodo, po mojem mnenju, odvisne predvsem od tega kako ''visoko'' gre tale zadeva.
alduri
31. 05. 2010 23.01
kogar zaprejo američani,gre ven ko oni to dovolijo
matej962
31. 05. 2010 22.54
Pa, če je Ćeferin osvojil državo pustimo mu naj je sam vodi vsaj bomo prišparali na sodstvu in tožilstvu. Šele sedaj mi je jasno kako je Zimbabwe pravno urejena država.
Slovenec1A
31. 05. 2010 22.45
Risat zemljevide kakšen bo izid arbitraže je največja neumnost, ampak res. Glejte, nekaj treba vedet. Če hočemo cel Piranski zaliv bo treba da je naša tudi Savudrija. Ker drugače ne mormo met celga zaliva, ker če maš morje rabš tud kopno. Tako kot je sedaj stanje pa lahko dobimo 80 % Piranskega zaliva teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem.
bulk
31. 05. 2010 22.44
KRIMINALC...POLITIK...KRIMINALC...POLITIK...POLITI... =0.opaaaaa
zigoollo
31. 05. 2010 22.43
edino pravilno da se končno neki nardi najdih jih tk ni težko saj najdeš za vsakim vogalom kriminalce....Samo kaznovat je treba še pravilno