Črna kronika

Tošić Šarića pozna kot uspešnega poslovneža

Ljubljana, 12. 05. 2011 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Obtožnica vseh 17 obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik bremeni nezakonite trgovine z drogo, dvojica pa je obtožena tudi zaradi nelegalne posesti orožja. Prvoobtoženi Tošić trdi, da so obtožbe neresnične, je pa priznal poznanstvo s Šarićem.

Obtoženi v primeru Balkanski bojevnik
Obtoženi v primeru Balkanski bojevnik FOTO: Damjan Žibert

Tožilka Blanka Žgajnar je prebrala skrajšano verzijo obtožnice v primeru Balkanski bojevnik, ki obtožene bremeni nedovoljenega prometa z drogo in hudodelskega združevanja. V obtožnici piše, da so se obtoženi povezovali tudi z osebami v Srbiji, Črni gori, na Hrvaškem in Italiji. Boštjan Kopčič in Marko Bublič pa sta obtožena tudi nedovoljene posesti orožja.

Vsi naj bi komunicirali preko "varnih telefonov", te so namreč zelo pogosto menjavali, uporabljali pa so tudi javne govorilnice. Imeli so tudi ponarejene potne dokumente, sodelovali pa so pri nakupu kokaina v Južni Ameriki, ki so ga poskušali prepeljati v Evropo in ga tu prodati. Bili so dobro organizirani in tudi v Sloveniji so imeli vodjo. To naj bi bil prvoobtoženi Dragan Tošić.

Poleg Tošića je tožilka med prebiranjem obtožnice največkrat omenila Jakoba Remškarja, Dejana Zupana, Dragana Bjelkaša, Boštjana Kopčiča, Anesa Selmana, brata Lucević in Sandro Udrih, ki naj bi predvsem skrbela za najem stanovanj in vozil ter ponarejene dokumente.

In kot Žgajnarjeva še ugotavlja v obtožnici, so člani slovenskega dela združbe v glavnem brez zaposlitve ali z zaposlitvijo, ki jim ne bi omogočala njihovega življenjskega standarda. Obtoženi so namreč lastniki nepremičnin, lokalov, osebnih vozil višjega cenovnega razreda in plovil. To naj bi "nedvomno izviralo iz večletne trgovine s prepovedano drogo".

Žgajnarjeva je v obtožnici sicer še navedla, da je Tošić kot vodja slovenskega dela združbe sodeloval s preostalimi vodilnimi člani združbe iz drugih držav, in sicer Darkom Šarićem, Željkom Vujanovićem, Goranom Sokovićem, Boškom Nedićem in Nikolo Pavlovićem glede organizacije nabave, zagotovitve finančnih sredstev in načrtovanja prevoza kokaina.

Tudi danes sojenje spremljajo poostreni varnostni ukrepi.
Tudi danes sojenje spremljajo poostreni varnostni ukrepi. FOTO: Damjan Žibert

Prav tako še navaja, da so pridobili "zanimive fotografije", med njimi fotografijo Dragan Beljkaša s partnerico v Braziliji dan pred zasegom dveh ton kokaina v Urugvaju, fotografijo Dragana Tošića in Jakoba Remškarja z Draganom Šarićem na smučanju v Italiji, prav tako pa obstajajo tudi fotografije, ki dokazujejo, da se je Tošić udeležil tudi poroke Duška Šarića.

O dokazih bodo odločali sproti

Še pred tem je uvodoma predsednik senata Gorazd Fabjančič danes povedal, da je senat zahteve obrambe vzel na znanje. Kot je še dodal, mora senat najpozneje do konca dokaznega postopka odločiti, ali se kakšne dokaze izloči.

S tem se je odzval na zahtevo obrambe, da se med samo obravnavo odloča o izločitvi dokazov, saj Luka Zajc kot odvetnik prvoobtoženega Dragana Tošića očita nezakonitost dokazom, pridobljenim s prisluškovanjem srbskih in italijanskih organov.

Odvetniki želijo združitev kaznivih dejanj

Po branju obtožnice pa so dobili besedo tudi zagovorniki obtožencev. Ker so vsi obtoženi vsaj dveh kaznivih dejanj, so njihovi zagovorniki zahtevali, da se jim sodi le za hujše kaznivo dejanje oziroma da se kazniva dejanja združijo, kar naj bi omogočal tudi zakon. Drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak je dejal, da je zadovoljen z odločitvijo senata, da bo o izločanju dokazov odločal sproti. Odvetniki obtožencev so tudi izrazili željo, da bi tožilstvo, preden predstavi kakšen dokaz, najprej pojasnilo, kaj želi s tem dokazati. Dodal je, da gre za enega najtežjih kazenskih postopkov v državi, ker so bili dokazi zbrani po vsem svetu in jih je treba pazljivo preučiti, saj se zakonodaje v vseh državah razlikujejo.

Tošić: Obtožbe niso resnične

Nato pa je spregovoril tudi Tošić. Dejal je, da so vse obtožbe zoper njega neresnične ter zatrdil, da "nikoli ni imel opravka z mamili". Veseli se glavne obravnave, na kateri bo to tudi dokazal. Pravi, da ni član nobene hudodelske ali kakršnekoli druge združbe. Tošič pravi, da on ni oseba, za katero so imeli Italijani vzdevek "Il Calvo" in Srbi "Čelavi" (Plešasti). Tudi Italijani naj ne bi trdili, da je on Il Calvo, to naj bi šele pozneje povedali slovenski organi.

Tošić pa je med zagovorom priznal, da pozna domnevnega kralja kokaina Darka Šarića. Šarića pozna kot uspešnega poslovneža, ki se ukvarja z legalnimi posli, je dejal. Prav tako pozna tudi Duška Šarića, brata Darka Sarića, je še pojasnil.

Nekatere soobtožence pozna, nekaterih ne. Tiste, ki jih pozna, so ali njegovi poslovni partnerji ali pa se poznajo iz zasebnega življenja, nikoli pa niso sodelovali, kot jim je očitano v obtožnici, še dodaja Tošić. Glede premoženja je povedal, da je njegov izvor pred časom preverjal že Durs.

Tošić je 16 strani dolg zagovor prebral v dobri uri, na vprašanja pa ni želel odgovarjati. Kot je po obravnavi novinarjem dejal Tošićev zagovornik Luka Zajc, je to, da Tošić ne odgovarja na vprašanja, "stvar taktike obrambe".

Zajc tudi meni, da je obtožnica neutemeljena in protispisna. Sicer pa prvoobtoženi pričakuje, da bo uspel dokazati svojo nevpletenost v očitane prepovedane posle in da bo oproščen.

Sojenje - 4
Sojenje - 4 FOTO: Damjan Žibert

Za Tošićem pa so spregovorili tudi drugi obtoženci. Dragan Beljkaš in Jakob Remškar sta dejala, da sta nedolžna. Bjelkaš je tudi zanikal obtožbo, da je član kriminalne združbe in zatrdil, da ni nikoli uporabljal vzdevka "Rođak".

Je pa Beljkaš priznal, da je pogosto potoval v Brazilijo, vendar da ga tja ni poslal Tošić, ki je v obtožnici naveden kot prvi človek slovenskega dela združbe. Tako naj se ne bi nič počelo brez njegove vednosti ali odobritve, ostali člani slovenskega dela združbe pa naj bi bili le njegovi t.i. izvajalci.

O svoji nedolžnosti je prepričan tudi Jakob Remškar, ki je razložil, da pozna nekatere od soobtoženih ter da je v Južnoafriško republiko potoval, ker se ukvarja z lovom, doma pa ima že trofeje, kot so žirafa, leopard, opica in svinja bradavičarka. Tudi on je odklonil odgovarjanje na vprašanja, z izjemo svojega zagovornika.

Danes se je sicer zagovarjal še Mirzad Lucević, ki se je prav tako izrekel za nedolžnega. Obtožen je organiziranja prevozov in širše logistike.

Ostalih 13 obtoženih na svoj zagovor še čaka.

Sojenje se je začelo slabo leto po obsežni policijski akciji. Policisti in kriminalisti so 25. maja lani aretirali 14 ljudi. V okviru akcije, ki je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav. Po končanih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu. Vsi so danes še vedno priprti. Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, pravnomočna pa je postala 25. marca.

Poseben režim na sodišču

Sodišče opozarja, da ob dnevih, ko poteka sojenje, velja na sodišču poseben režim. Odprt je le glavni vhod, službeni vhod in vhod na lokaciji Tavčarjeva 9 pa sta zaprta. Na glavnem vhodu morajo prav vsi čez varnostni pregled, zaradi česar predlagajo, da časovno prilagodijo prihode na sodišče. V ljubljanskem priporu so prejeli obvestilo, da nameravajo med prevozom na sodišče ubiti Tošića, zato vse obtožene na sodišče pripeljejo ob močno poostrenih varnostnih ukrepih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
14. 05. 2011 15.22
Nekaj je res. Tudi ce jih pozaprejo, bodo v kratkem casu njihova mesta nadomestili novi. In potem spet novi itd. itd..zacaran krog. Krivce bi trebalo iskat drugje. Se najvecji krivci za vse to so pravzaprav odvisniki, kar je v bistvu absurdno ampak tako pac je. Dokler bodo odvisniki bo droga na trgu. Dokler bo droga na trgu bo vedno nekdo ki zadevo vodi. Tudi ce ga hopsnejo v zapor, bo vedno na voljo se tisoce drugih. Konec koncev, vsak pa se trudi zasluzit. Osebno poznam par oseb ki so pred par leti parkrat presvercali nekaj droge preko meje, zdaj pa zivijo na veliki nogi. Nekdo bo rekel da so barabe, nekdo drug pa bo rekel da so se samo znajdli. List ima dve strani, tako pac to je.
ietsspesiaals
14. 05. 2011 08.50
men je idin čudn da taki nikol ne padejo u krizo še k jm kapsi poberejo mam un ta najvšji pa kšn pod nemu še zmer tak profit k ga države nikol nau vidla loh bi se sicr mau po nih zgledval da ne bi bli u krizi drgač pa nih oprostijo pa nevem kva še pa se je šlo za nevem kok koke mene pa bojo z đointm dobl me nubedn nau oprosto še za prprodajo mi ga bojo napisal
Draža
13. 05. 2011 21.35
Dokazov je več kot dovolj proti dilerjem,naj se slovensko sodišče sedaj pokaže,pa obsodi na prave dolgoletne zaporne kazni.
nessie00
13. 05. 2011 13.16
+3
samajajca
13. 05. 2011 13.16
+2
nessie00
13. 05. 2011 13.14
+2
Frane Šajn
13. 05. 2011 12.34
+1
JA NORMALO, DA GA POZNA KOT USPEŠNEGA POSLOVNEŽA, KAKŠNI PA SO V RESNICI A NISO ISTI VSI POSLOVNEŽI
dednidol
13. 05. 2011 11.58
če ne bi bilo povpraševanja tudi njih ne bi bilo. Tko al tko so pa vsi med sabo zlizani, vse tri veje oblasti pa na dol do malih dilerčkov. kakšnega freelanserja (vrtnarja) še začopatijo, ker nima ščitenega hrbta in to je to....
tony_abcde@yahoo.com
13. 05. 2011 10.38
+1
poslovneža :) ja saj vse je posel :)
EricFlat
13. 05. 2011 09.27
Berem te komentarje in me je groza, ko vidim, da je ogromno takih, ki podpirate te mamilaše. Se jih bojite? Seveda se jih. In vse dokler bomo Slovenci take riti bojazljive, nas bo vedno nekdo nategoval. Ali je to politika ali taki kriminalci, je vseeno. Postavimo se pokonci, imejmo hrbtenico in jasno pokažimo, da imamo tega dovolj.
franceljtancelj
13. 05. 2011 07.12
..... nedolžni otročiči...
djdafuda
13. 05. 2011 06.33
AllmanBrothers 12.05.2011, 23:25 kasni so vsi obrijani grdi,to je treba zapret vse po 20 let za resetke. ma ti si en kmet polpismen.A zdej ker je nekdo obrit je pa kriminalc.Poglej si sodne policaje v ozadju.Pol je pobritih,se pravi da so po tvojem tud oni za zapret al kako???
mare.florida
13. 05. 2011 04.55
Seveda so obtožbe neresnične...HALOOOOO.A ste pričakovali da bo (bodo) priznal.Pokvarjenci....!!!!
LevanjoGazarini
13. 05. 2011 03.11
...droga na slovenskih ulicah in ne samo ulicah, je in bo še naprej, to ni posledica čelavih, pa neslovencev, pa slovencev, pa, da ne naštevam...je posledica sistema(svetovnega), ki se je ufural v našo državico in nas pomalical, kot majčken kanapejček, z enim grižljajem...vsi, ki tukaj vriskate, kaj pa bo drugač, oz. je drugač, roba se še vedno dila veselo naprej...da ne bo pomote fantje se mi ne smilijo, so polnoletni in so verjetno slutili, da bodo nekoč padli, mogoče so samo upali, da ne... če bi bil interes, da se droga ustavi, bi to tudi se, samo bi se tudi wall street sesul... tudi "strašni" talibani so požigali makova polja, pa to nekomu ni bilo v interesu, le za kaj??? in po tem berem tele izjave tukaj pa se vprašam, od česa so pa zadeti tile moji sodržavljani, ko pišejo take neumnosti tukaj gor?? od koke ne...od strahu pa!!! to je pa hujše za glavo kot koka, verjemite mi...pa še nekaj, kdo mislite, da je prvi, ki ponavadi nameša robo?? namig-dilerji zagotovo niso prvi ;) ...lahkonoč in srečno zaspana slovenija, večina vas spi tudi v budnem stanju!!!
Albanec
13. 05. 2011 02.07
Ma lepo vse po 15 let pa zapret boheme lepetite in poslat ne na dob ampak KPD Zenica da vsaj obcutijo kaj je zapor ne pa DOB......
kawasakimen
13. 05. 2011 00.28
Ma kake prave ljudi neki imajo.A vas je kdo od teh okradel?Ne.Ste morali na silo kupiti mamilo?Ne Pubeci vi oglodate vsako kost,ki vam jo vržejo le na polovico. Je videt,da ste tukaj taki do katerih Hilda nima dolgov in da radi plačujete davke državi,ki take ljudi podpira.Vi še pojma nimate kaj je prava mfija.
MaticM4
12. 05. 2011 23.33
(23:25, 12.05.2011) kasni so vsi obrijani grdi,to je treba zapret vse po 20 let za resetke. kera bedarija kolega, a zdaj bi moral it tut jaz, ker sem obrit, čeprav sodelujem pri varovanju države?? končno smo oblasti stopili na prste večji združbi. upam da odvetnikom ne bo uspelo preveč omiliti kazni!
GeorgeBest1968
12. 05. 2011 23.25
kasni so vsi obrijani grdi,to je treba zapret vse po 20 let za resetke.
DarthSidious
12. 05. 2011 23.14
Vsi so nedolžni ja...Verjetno so božiček, dedek mraz, miklavž, zobna miška, štorklja itd... krivi :) Ta odvetnik je pa tak, za enosmerno vozovnico na Luno :)
6.9
12. 05. 2011 22.53