Črna kronika

Bodo dekleta tožila Cerkev?

Krško, 11. 01. 2007 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po smrti župnika Jošta, ki je bil osumljen spolne zlorabe mladih deklic, še ni jasno, ali bodo oškodovanke tožile Cerkev.

Župnik Karel Jošt je umrl v nedeljo, 7. janaurja
Župnik Karel Jošt je umrl v nedeljo, 7. janaurja FOTO: POP TV

Odvetnik Adam Molan, ki zastopa šest oškodovank v kazenskem postopku zoper župnika Karla Jošta zaradi kaznivih dejanj spolne zlorabe oseb, mlajših od 15 let, je dejal, da se je po smrti Jošta že sestal z oškodovankami. Kot je pojasnil, bodo sedaj počakali na sklep o ustavitvi kazenskega postopka, ki naj bi ga prejeli v naslednjih dneh, o prihodnjih odškodninskih tožbah zoper Cerkev pa naj bi odločale oškodovanke.

Molan je dejal, da so bile okoliščine Joštove smrti za oškodovanke zelo presenetljive, obenem pa so izrazile težko prizadetost zaradi izjave za javnost, ki jo je podala obramba pokojnika oz. odvetnik Zoran Dular. V tej izjavi naj bi bile namreč oškodovanke predstavljene kot osebe, ki so se za tožbo odločile zaradi osebnih koristi, kar pa po Molanovih besedah ni res.

Cerkev v Artičah
Cerkev v Artičah FOTO: POP TV

Želijo le resnico

Pojasnil je, da je bila želja njegovih strank vseskozi, da se ugotovi resnica. Tožba še ni bila vložena, je pa oškodovanke zaslišala policija, ki je na podlagi njihovih izjav podala ustrezno ovadbo, po tem postopku pa je reagirala država. "Samih odškodninskih zahtevkov oz. tožb iz tega naslova še nismo podali, so pa bili v pripravi", je dejal Molan.

Smrt spremenila postopek

Župnika Jošta, ki je več kot 30 let služboval v kraju Artiče pri Krškem in v bližnjih Sromljah, so pokopali v sredo. Na sodišču v Krškem pa bi se moralo sojenje za zaprtimi vrati nadaljevati prihodnji petek.


Po odvetnikovih besedah je situacija glede vlaganja morebitnih tožb po smrti župnika Jošta sedaj bistveno drugačna. "Vložitev tožb je stvar odločitve oškodovank," je pojasnil Molan. Dodal je, da tudi če bi šlo za kazensko odgovornost Cerkve kot organizacije, je zadeva odslej povsem na drugih osnovah, kot je bila do sedaj. Po mnenju Molana pa nobena odškodnina "ne more poplačati vseh grozot, katere so doživele oškodovanke, ki so bile tudi vsaj trikrat zaslišane".

Župnikov odvetnik Dular je v svojem sporočilu za javnost zapisal, da oseba, ki je sprožila govorice in v javnosti razgaljala grehe obtoženca, v postopku ni dobila svojega mesta žrtve. Priče, ki so nastopile kot žrtve, po Dularjevih trditvah "po dolgih letih od domnevnih dejanj obtoženca" naj ne bi vedele veliko, ali pa to, kar so opisovale, po besedah župnikovega zagovornika "sploh ni bilo kaznivo dejanje".

Mediji ustvarjali občutek krivde?

Oškodovanke se še niso odločile, ali bodo sprožile odškodninske tožbe zoper Cerkev
Oškodovanke se še niso odločile, ali bodo sprožile odškodninske tožbe zoper Cerkev FOTO:

Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, kljub temu pa so predvsem novinarji pri ljudeh ustvarili občutek krivde duhovnika in sovražen občutek do institucije, kateri je pripadal, meni Dular. Kot navaja, so bili pritiski na sodišče takšni, da se je resno vzbujal dvom v nepristranskost sodnega postopka. Vanj je neupravičeno posegala predvsem nestrokovna javnost, ki je bila navdahnjena z nedopustnimi izjavami oseb, ki so kršile molčečnost in tajnost obravnavanih vprašanj z razlaganjem zadeve pred javnostjo, je med drugim v izjavi za javnost zapisal Dular.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

it.sucks2@yahoo.com
22. 01. 2007 07.58
hehe ... kaj vse je na robu civilizacije ... še najbl pa cerkev ...
it.sucks2@yahoo.com
22. 01. 2007 07.57
hehe apocalypto kolk si pa star da še zmer v pravljice verjameš? te je mamica preveč ujčkala ... oopps te mamica preveč ujčka...?
civitasstain@gmail.com
16. 01. 2007 14.04
Ce sem pravilno razbral iz medijev, je tu pri teh otrocih slo res vse narobe. Starsi niso poslusali dovolj otroke. Psihologinja ni verjela otroku, ces , da je to njen poskus starsev, ki so bili pred locitvijo da jih skusa skupaj obdrzat, policija je baje vedela in ni hotela ukrepat, ker da je bil njihov sodelavec in celo med farani se je to susljalo pravijo vsaj tisti, ki zdaj tako samozavestno gledajo v kamero. Anonimni poklic, ce je kdo kaj vedel, pa bi bilo ze dolgo vsega konec, pa seveda, dokler se mene ne tice..... Kdo je odpovedal? Tu je cela druzba odpovedala. Zdaj pa taki umazani komentarji, ki so na robu civilizacije.
He, he, he... ^^ nene, jz verjamm, da bom nekoč edn pridn angelček, al pa žleht peklenšček. Ti si pa zarad mene lahko tud kamenček, če čš... Mogoče pa postaneš tisto, v kar verjameš... hmmm... a boš evro, al dolar? xD
it.sucks2@yahoo.com
15. 01. 2007 10.09
hehe hvala bogu ... a je tko težko verjet da ko umreš si nič apocalypto?! hehe končno si dojel ... ni te več ja ... živiš lahko sam še v spominu ... ne pa nekje drugje na lepšem ... ja skorumpirana hinavska grda organizacija je... jebat ga ...
Hm... alli gre tle za čast, ali za denar? Če za čast, naj se ugotovi, kaj je ta pokojnik v resnici počel. Če pa za denar, pa naj tožijo cerkev... Sej je neka gospa v Ameriki tud tožla McDonalds, k se je polila s kozarčkom vročega kofeta, pa zato dobila odškodnino... Žalostno je, da ima čast danes ceno v denarju. Močna religija se da fino primerjat z močno družbo, ki se ukvarja s protivirusnimi programi. Njen cilj je borba proti računalniškim virusom in zaščita pred krajo podatkov. Vsake toliko časa se v njej znajde nekdo, ki svoje mesto v njej zlorabi, da ustvarja nove viruse in prevzema nadzor nad računalniki. To povzroči nove hude težave za družbo. Zaupanje v to veliko družbo ob velikem medijskem rompompomu pada, in ljudje se dostikrat zatečejo k njim manj znane alternative, ki pa znajo biti še slabše. Pojavijo se tudi hekerji, ki sploh niso v tej družbi in njihov namen je oslabiti to družbo, ki jim stoji na poti in se bori proti njim. Lahko infiltrirajo vohuna v to družbo, lahko podtaknejo saboterja, podkupijo delavca tega podjetja, itn... In seveda s svojimi veščinami rušijo ugled te družbe. Mimogrede: Grški spisi so bili v Evropi dolgo izgubljeni, in smo jih kasneje ponovno "uvozili" iz arabskih dežel... sploh pa, pa še kako so vplivali na religije ti grški in tudi drugi spisi. V filozofiji sicer ni govora o veri, je pa prisotno zavedanje, da obstaja neki praBIT oz prabitje... torej neke vrste bog. ernest83, vem da bi bil tud jaz skrajno razpenjen, če bi se to zgodilo mojemu otroku in si tudi ne morm predstavljat, kako bi v tem primeru odreagerou, ampak vseen poznam preveč dobrih ljudi v RKC, ki si pa definitivno nebi zaslužil, da bi morali trpeti moj bes zaradi nekoga, ki zlorabi svoj položaj neke, v osnovi dobre, organizacije.
ernest83
14. 01. 2007 16.50
Tako je, en kup kamna smo, nič drugega. Tista knjiga je pa lahko čisto fina, ampak tudi kaj še starejšega se je ohranilo, kar ni bilo povezano z nobeno vero. Homer, stari epi... Tudi Biblija se bi lahko ohranila, tudi če bi vera propadla. Drugače pa, če pošlješ otroka v neko organzaicijo in se mu tam nekaj zgodi, jo menda lahko tožiš, ne samo tistega, ki je kaj narobe naredil. Tudi če samo zaradi denarja, pa kaj pol, če je res kaj bilo, naj plača(jo).
it.sucks2, po tej tvoji teoriji te v primeru, da si "ateist", čaka po smrti en prijeten "nič". Torej je človek enak kamnu, in kamen enak limoninemu drevesu... Da je vse skupaj pač splet naključij... splet skrajno neverjetnih naključij. V končni fazi je potem vseeno, ali verjamemo v ta absurdno neverjetni splet naključij (znanost), ali pa v Boga (vera)... In pa... daleč najlažje je kazati na napake drugih, kot pa priznati svoje, in to velja za vse ljudi. Če ne bi bilo tako velike organizacije, kot je RKC (da bo giovanne zadovoljen ;)), verjetno danes nebi imeli svetega pisma, ki je, kakorkoli obrneš, zbirka dobrih in koristnih vodil za življenje, mnogo poučnih zgodb (in še vedno aktualnih problemov), pomaga človeku, da, čeprou osamljen, pride do rešitve popolnoma sam, itd, itd. Sama organizacija ni popolna, niti ne more biti, ker jo sestavljajo ljudje, ji je pa uspelo ohraniti to koristno knjigo, v kateri dejansko ne piše nič slabega. Ampak tukaj se pogovarjamo v povsem drugem primeru. Gre za enega najhujših zločinov (sicer še nedokazanega). Tu smo si verjetno vsi edini, da je treba take zločine ostro kaznovati. Morda se vam bo zdelo zanimivo, da so bili v zgodovini duhovniki za tovrstna zločinska dejanja, v primeru, da so bila dokazana, mnogo ostreje kaznovani, kot pa drugi ljudje, tudi s smrtjo.
it.sucks2@yahoo.com
14. 01. 2007 15.00
če si krščen pa to ... potem bi blo isto če nebi bil ... zakaj si se krstil? a si vstopil v svojo vero?! ali ne? zakaj je potem ne spoštuješ? ja logično ... pred 2000 leti zdaj je drugače ... sam svetega pisma se ne da spremenit ane?!;)))
it.sucks2@yahoo.com
14. 01. 2007 14.55
če si se prekršil hehe boš šel globoko...;) ja morda je res vse skupi bolj globoko...;))
it.sucks2@yahoo.com
14. 01. 2007 14.53
ja če si se pri popisu prebivalstva opredelil kot kristjan... potem predvidevam da se moraš držati zapovedi, ker boš šel drugače v pekel ... povsem enostavno ... ni nevemkakšna znanost;)) hehe in potemtakem ... boš šel kam? predvidevam da ti misliš da greš v nebesa ...;) zanimivo...
victoriosus
14. 01. 2007 12.55
Vidiš, da ne razumeš? "Nekaj česar bi se moral držati". Ne bom začel z zgodovino Biblije, ampak gre za čisto drugačno dojemanje danes kot pred 2000 leti. Ti misliš, da je vse tako togo, tako kot kuharski recept. Je veliko več, stvar je veliko bolj globoka od tega, ampak očitno nočeš ali ne zmoreš tega, sploh če bi rad nečemu prišel do dna brez razmišljanja. Kako da ga ni? Vidiš, da ne razumeš?
it.sucks2@yahoo.com
14. 01. 2007 12.20
victoriosus ne tu ni razmišljanja ... nekaj česar bi se morali držati si sam povedal da se ne ... s tem postane vse skupaj brezpredmetno ...
HooplaToopla
13. 01. 2007 20.57
O pedofilih in katoliški cerkvi kdaj drugič. Napisal bi pa mnenje o Victoriosusu. Glede na način pisanja bi človek sklepal, da je res končal srednjo šolo. morda je tu in tam dobil celo kakšno petico v spričevalo. pa mama ga je pohvalila. vse to mu je očitno stopilo v glavo, tako da se je pričel sam uvrščati med smetano družbe. Človek bi pomislil, da je kak natakar v kavarni blizu univerze, kamor zahajajo občasno tudi asistenti in kakšen profesor. Pa je potegnil ven, da se druži z 'high class' intelektualci. Kar se tiče izkušenj iz tujine, pa tudi dvomim, da segajo kaj precej dlje od obiranja jabolk v Italiji, ali pa morda celo grozdja v Franciji. Glede njegove vere pa nimam pripomb. vsak po želji... Pozdrav!
hubabuba@email.si
13. 01. 2007 20.53
Nihče verjetno nima ničesar proti cerkvi, ker močno upam, da nas ne uči ničesar slabega. Problem je le v tem, da ji služijo nekateri duhonniki, ki se takole izživljajo nad nemočnimi otroki. Zakaj pa se pedofilija ne dogaja pri ostalih verskih skupnostih ( muslimani, pravoslavci... ) ? Zato, ker niso v celibatu. Vsi smo pod kožo krvavi in imamo nagone, župniki pa niso izjema zato so otroci nedolžne žrtve. Lp
victoriosus
13. 01. 2007 17.15
No, saj. To je eden od glavnih problemov pri tebi in tebi podobnih. Ti dojemaš Cerkev, zapovedi in našo vero nasploh narobe. Ne gre se za kuharski recept, ki se ga moraš držati, da na koncu dobiš kolaček v nebesih. Gre se za celotno dojemanje življenja. Božje zapovedi so vzete iz splošne zdrave pameti, ne vem, kje je problem. Držal naj bi se jih vsak človek, katoličan ali ne. In ti na vsak način hočeš izluščiti, da nekje ziher mora biti kaj narobe z mano, zagotovo sem nekje vendarle moral zasrat. Pa še da nisem vreden spoštovanja. Bistvo naše vere je, da ni "homo homini lupus", ampak da smo ljudje pač dobri in fer. Glej, jaz sem veren in se imam za pravičnega človeka, ki nikomur ne želi slabo. Zakaj me hočeš prikazati kot zločinca, ker branim Cerkev? Potem ti nisi nič manj slab od mene, ki braniš svojo nevernost. Žal ugotavljam, da je tvoj bes samo to: bes, ne pa dejansko upoštevanja vredno stališče, ker izhajaš iz naučenih floskul, ne pa iz razmišljanja. Vsaj ne iz konstruktivnega. Lp
it.sucks2@yahoo.com
13. 01. 2007 12.39
ponavljam: "na živce mi pa gre da se vsi verniki ZMERI vsajate kako ste oh in sploh!! POINT nimate se kej vsajat, saj se nben ne drži vseh teh zapovedi in hodite v cerkev bl kot hobi in se držite in sprejemate sam tisto KAR VAM OD CERKVE USTREZA!! kar pa ne pa PREPROSTO SPREGLEDATE!! tako da mi ne rabite bluzit..." lepo da o tem nisi ničesar napisal victoriosus verjetno zato, ker nisi tako zgleden vernik kot govoriš!! ... in ravno v tem je fora, da se od vseh teh zapovedi ravnaš le po tistih ki ti ustrezajo!! osebno REČEM NA GLAS DA JE TO DEFINITIVNO BREZVEZE!!!! čemu imate potem cerkev, če ne spoštujete njena glavna pravila ... BREZVEZE hodiš v cerkev in se maš za vernika ker nisi!! ne laži ne kradi itd. ziher si kdaj že malce priredil resnico!! brezveze!! dandanes ne moreš spoštovati vseh teh načel cerkve in kot sem že rekel jih ljudje ne spoštujejo zopet poudarjam to vam je HOBI! siguren sem, da to kar sem napisal ni obsojanje!! ker ste si sami izbrali cerkev in konec koncev sami ne spoštujete njenih pravil!! hogarrs ŽALOSTNO IN SMEŠNO obenem! pripeljite cerkev v 21. stoletje, ti in tvoji doktorji in magisteriji ... ustvarite pravila KATERIH SE BOSTE DEJANSKO LAHKO DRŽALI !! potem ste morda vredni spoštovanja! v razmerah kot jih pa gledam danes pa ni nobenega razloga!! PS: vse to.... da sploh ne začnemo o pedofiliji...
hogar1
13. 01. 2007 01.25
Victoriosus-u Če si res pravi kristjan, potem ne bi pisal o tem kdo je in kdo ni kriv v tem sodnem postopku, saj če se zjasniš lahko eni ali drugi strani narediš krivico. Delati krivico pa baje ni krščansko..No ja, vsaj na papirju,he,he.. Vse dokler bo vrh cerkve govoril, da je vera javna stvar, se bo lahko javnost z vso pravico vtikala v njene notranje stvari, tudi celibat in podajala mnenja. In kaj bi morali dojeti mi, ki ne hodimo v cerkev? Kaj je verovanje tako huda stvar, da je potrebno stopiti v cerkev, da bi ta hokus-pokus razumel. Ravno pri verovanju stopiš na poligon, kjer ni nobenih usmeritev kako in kaj, znanost in logika odpovesta, v ospredje pa pride zgolj verovanje. Tukaj ni kaj za razumet. Jaz tudi verjamem v marsikaj pa zato tega ne bom drugim uzvišeno razlagal, kot da gre za hudo znanost...Smešno!
victoriosus
13. 01. 2007 00.33
Žal mi je, da tako dolgo čakate na moj komentar. Eni imamo pač obveznosti. Ne tajim, še nimam niti magisterija, ampak samo rekel sem, da se gibljem v takih krogih. Nobena od mojih trditev ni lažna. Nisem marsovec, ampak se imam za dosti bolj širokega človeka od marsikaterega komentatorja tukaj. O samem članku sem povedal, da ne verjamem, da sta bili dekleti zlorabljeni. Pa ne ker bi rad kogarkoli zagovarjal, ampak pač zato, ker ni dokazov. Pravzaprav so dokazi v nasprotni smeri. In v RS dokazanih primerov res ni! Ampak vaša osnova, da je Cerkev zlobna od temeljev, enostavno zamegli vaš pogled in ga naredi neverodostojnega. Koliko dobrega je Cerkev naredila na Slovenskem! Tudi če vam ni všeč, je pač tako. Glede celibata pa tako: ponavljam: kaj vas briga?? To je zadeva znotraj Cerkve, ki se vas ne tiče. Če vas pa zanima moje osebno mnenje, naj povem, da sem proti, ker ni naravno, ker to so si izmislili sredi 11. stoletja in ker se mi zdi neumno da mi nekdo pridiga o družini, ko je sam ne more imeti. Ampak nihče ne more reči, da je kar cela Cerkev pokvarjena in brezvezna, ker imate VI drugačno mnenje. Malasutri naj povem, da je njeno dojemanje "mehanizma" Cerkve popolnoma zgrešen. Če je ti ne rabiš, prav, nihče te ne sili. AMpak ne govori nam, da smo neumni, ker vanjo zahajamo. Kdaj ste sploh stopili v cerkev? Kako lahko govorite, ali je prav ali je narobe, ali je smiselno ali ne, ko ste tega prazni, ko tega NE DOJEMATE? Skratka: bistvo mojega posta je bil: ne vsiljujte nam vašega mnenja, in še manj pa predpostavljajte, da smo neumni, ker smo verni! Podajajte komentarje, ampak ne obsojajte, bodite spoštljivi in FAIR. Če ste vi taki, bom tudi jaz tak. Lp.
Poznam en lep arabski pregovor: "Pes laja, karavana gre naprej..." ;)