Bodo diplomanti ostali brez diplom?

Odgovorne osebe koprske Fakultete za management so izrednim študentom za plačilo omogočile vpis neposredno v absolventski staž, kar je v nasprotju z zakonom Univerze. Ko so diplomirali, so jim neupravičeno podelili tudi strokovni naziv.

Koprski kriminalisti so končali obsežno preiskavo s področja gospodarskega kriminala in kazensko ovadili odgovorne osebe Fakultete za management v Kopru.

Študente po veljavni zakonodaji ni mogoče vpisati neposredno v absolventski staž, saj ga tako Zakon o visokem šolstvu kot tudi drugi predpisi (Merila za prehode med študijskimi programi) ne predvidevajo. Absolventski staž je le sintagma za pravico, ki daje študentu možnost, da ima status študenta še dvanajst mesecev po zaključku zadnjega semestra.

Kot so ugotovili, so člani vodstva ene od obalnih fakultet v študijskih letih 2005/06, 2006/07 in 2007/08 odrejali, da je fakulteta vpisala preko 600 študentov neposredno v absolventski staž univerzitetnega študijskega programa, kar je v nasprotju z Zakonom o visokem šolstvu in statutom Univerze, katere članica je ta fakulteta. Od leta 2005 do 2008 so osumljenci z zaračunavanjem šolnin, literature in drugih storitev za te študente fakulteti pridobili okoli 350.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je zato pet odgovornih oseb te fakultete kazensko ovadila za tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let.

Kriminalisti so tudi ugotovili, da sta takratni dekan in v. d. dekana te fakultete zavedla rektorja Univerze, katere članica je ta fakulteta, da je preko 500 študentom, ki so bili nezakonito vpisani v absolventski staž v študijskih letih 2005/06, 2006/07, 2007/08 in so študij končali v letih 2007, 2008 in 2009, neupravičeno podelil diplome in strokovne nazive.

Pri tem sta osumljenca vedela, da vpis in določitev študijskih obveznosti za dokončanje študija za teh 500 študentov nista bila izvedena v skladu z Zakonom o visokem šolstvu. Zoper navedena so kriminalisti podali kazensko ovadbo tudi za štiri kazniva dejanja overitve lažne vsebine, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let.

šola in denar

(Foto: iStockphoto)

Koprski kriminalisti so že julija 2009 začeli zbirati obvestila, ki so se nanašala na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic, povezanih z izvajanjem študijskih programov na Fakulteti za management, ter prevzeli določeno dokumentacijo.

Delovna skupina za nadzor nad poslovanjem fakultete pa je že pred tem ugotovila, da so se v času, ko je fakulteto vodil dekan Egon Žižmond, dogajale določene postopkovne nepravilnosti ter nepravilnosti pri izvrševanju predpisov, fakulteta pa je po mnenju skupine tudi avtonomno interpretirala določene zakonske podlage, za kar ni imela osnove.

Rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc pa je "zaradi kršitev predpisov s področja visokega šolstva in povzročanja škode ugledu fakultete in univerze" 1. julija izdal tudi sklep o Žižmondovi razrešitvi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
Leibniz 02.09.2010 17:05:47
Nisem ne vem kakšen moralist in ne verjamem v ne vem kakšno absolutno moralnost, ampak to...to...to je...naravnost ostudno. Denar nikoli ne bi smel vladati nad razumom, nad intelegenco, nad vsem kar predstavlja um. In...in če se to lahko dogaja, na fakulteti, na kakršnikoli akademiji, je to naravnost ogabno. Kam je izginil ideal starejšega modrega profesorja in kam ideal učenca, ki posluša zato, da bi se izpopolnil? Brez besed sem ostala.
Več komentarjev