Črna kronika

Balkanski bojevnik: Obtoženi so se izrekli za nedolžne

Ljubljana, 17. 05. 2011 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.R.
Komentarji
60

V nadaljevanju sojenja v zadevi Balkanski bojevnik so se o obtožnici izrekali obtoženi. Vsi so očitana dejanja zavrnili. Kopčič, ki so mu zasegli 163 gramov kokaina in 23 gramov heroina, je dejal, da je imel drogo le za lastno uporabo.

V zadevi Balkanski bojevnik je obtoženih 17 ljudi.
V zadevi Balkanski bojevnik je obtoženih 17 ljudi. FOTO: Damjan Žibert

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se nadaljuje z zagovori obtoženih. Na prejšnjem naroku minuli četrtek so se že zagovarjali Dragan Tošić, Dragan Beljkaš, Jakob Remškar in Mirzet Lucević, prav vsi pa so zanikali vpletenost v trgovino z mamili.

V podobnem duhu so se nadaljevali tudi današnji zagovori. Prav vsi so zanikali očitana kazniva dejanja. Tako je eden izmed obtoženih dejal, da je bil v Afriki, ker je lovec in je tja hodil na lov, drugi je dejal, da je imel orožje, ker ga je dobil kot darilo za rojstni dan. Boštjan Kopčič, ki so mu med hišno preiskavo zasegli 163 gramov kokaina in 23 gramov heroina, pa je povedal, da je bil zasvojen in je imel drogo za lastno uporabo.

Poleg Kopčiča so se zagovarjali še Peter Khermayer, Anes Selman, Robert Šabič, Marko Bublić, Đemajli Manđuka, Miralem Lucević in Sandra Udrih. Zupanova zagovornica pa je dejala, da se je njenemu klientu zdravstveno stanje poslabšalo, zato je predlagala sojenje v odsotnosti ali pa izločitev iz obravnave.

Nekateri izmed obtoženih se niso želeli zagovarjati, zato je Fabjančič prebral njihove zagovore iz preiskave, v kateri so vsi zanikali vpletenost v očitane prepovedane posle.

Tožilka Blanka Žgajnar je po končani obravnavi dejala, da je s postopkom do sedaj zadovoljna, saj "teče dobro, končali so se zagovori, na prihodnji obravnavi bomo začeli z dokaznim postopkom". Na vprašanje, ali ima tožilstvo dovolj trdne dokaze, pa je dejala, da jih ima.

Pretekli četrtek je tožilka prebrala 109 strani dolgo obtožnico, v kateri je skupina obtožena proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja. Obtoženi slovenski državljani so le del mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi delovala pod okriljem t. i. kokainskega kralja Darka Šarića.

Tošić pozna Šarića

Slovenski del, ki naj bi bil vpleten že v sam prevoz kokaina iz Južne Amerike ter njegovo distribucijo po severni Italiji, naj bi vodil Tošić. Ta je v zagovoru priznal, da Šarića pozna, a kot je dejal, le kot uspešnega poslovneža. Domnevni vodja slovenskega dela narkokartela tako pričakuje, da mu bo uspelo dokazati svojo nedolžnost. Tudi preostala trojica zanika očitano.

Na čelu slovenske združbe naj bi bil Dragan Tošić.
Na čelu slovenske združbe naj bi bil Dragan Tošić. FOTO: Damjan Žibert

Eno največjih sojenj v Sloveniji se je začelo minuli torek, torej slabo leto dni po obsežni policijski akciji. Policisti in kriminalisti so 25. maja lani aretirali 14 ljudi. V okviru akcije, ki je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po končanih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu. Vsi so danes še vedno priprti. Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, pravnomočna pa je postala 25. marca.

Poseben režim na sodišču

Sodišče opozarja, da ob dnevih, ko poteka sojenje, velja na sodišču poseben režim. Odprt je le glavni vhod, službeni vhod in vhod na lokaciji Tavčarjeva 9 pa sta zaprta. Na glavnem vhodu morajo prav vsi čez varnostni pregled, zaradi česar predlagajo, da časovno prilagodijo prihode na sodišče. V ljubljanskem priporu so prejeli obvestilo, da nameravajo med prevozom na sodišče ubiti Tošića, zato vse obtožene na sodišče pripeljejo ob močno poostrenih varnostnih ukrepih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mangakid
20. 05. 2011 16.03
država preganja vso konkurenco ker želi monopol na tržišču z drogami. vsi vemo da obstajajo neke tajne povezave z dobavo droge in državnim vrhom saj je to vendar čisti dobiček brez dajatev in tako se da lepo napolnit proračun (lastne žepe) vodilnih mož. tako kot je nekdo že rekel kako to da vedno odkrivajo neke nove preprodajalce a ponudba je na tržišču še vedno velika oziroma vedno več jo je? zato ker kot sem napisau iz ozadja nekdo vleče vrvi iz samega državnega vrha. iluminati družba ki temelji na lažeh in zavajanju ljudi na najnizkotnejši način! in vsi ki ste proti antisemitizmu podpirate takšen način vladanja!
slevcm
20. 05. 2011 13.41
DEMOKRAT007
18. 05. 2011 22.58
za lastno uporabo imam v omari10 g heroina in kakih 15 gramov kokaina. model ni mogel met tolk gramov za lastno uporabo ker se kokain pa heroin strdita če jih imaš dolgo časa zunaj!!
nekdo17
18. 05. 2011 12.49
Načeloma ni prav, da človeka sodiš po izgledu, ampak vsi ti obtoženi res izgledajo kot sami poštenjaki - pardon: "poštenjaki"...
Katja Ostrš
18. 05. 2011 08.33
PRAV NORCA SE DELAJO IZ NAŠEGA SODNEGA SISTEMA.
cau-curaku
18. 05. 2011 07.27
Nisu oni krivi, imali so samo pola tone koke, da jo pojedu...!!!
kg1
17. 05. 2011 23.55
kriminal se splača...dokler te ne dobijo...pa še takrat se splača... tut če bodo krivi bojo kazni tako male da ni omembe vredno... namesto, da bi legalizirali VSE droge in jih v lekarni prodajali, kasirali davek, imeli boljšo robo, in manj kriminalcev, ker se jim ne bi splačalo dilat. tisti, ki je odvisen in tisti, ki se ga želi zadevati, bo ne glede na vse našel droge in ne vem zakaj si ljudje to ne vbijejo v glavo... To je milijarden posel in lahko bi država mela kaj od tega
tekavcminka56
17. 05. 2011 21.30
pr ns je tko narjen da se splača bit kriminalc...važn da bossa šarića pozna on osebno, biu je na njegovi poroki ampak ga pozna kot uspešnega poslovneža, sploh ne kot kralja koke....ehh sodnike, odvetnike, tožilce lepo usakmu par 10k u žep in svobodni kot ptica bodo usi zapustili sodno dvorano v parih dnevih...
Draža
17. 05. 2011 21.02
Samo v Sloveniji te noben ne vpraša od kje ti bogastvo,čeprav nikjer ne delaš,nikjer zaposlen,še v Srbiji imajo to porihtano.Le kaj dela davčna uprava,da to spregleda.Sodišče ima zdaj več kot dovolj dokazov za te dilerje,naj se pokaže,saj tudi Amerika in Srbija spremljajo ta proces
ietsspesiaals
17. 05. 2011 17.50
aja pa zj k teh ni ni nč vidt da bi blo pomankanje koke saj tko kokr js vidm (čeprou nejemlem tega)
ietsspesiaals
17. 05. 2011 17.48
js nism slišou še za nuben priper k bi pršu obtožen ke na sodiše in bi reku ja js sm vozu okol 360kg koke al pa ja js sm ga ubu itk da boš reku das nedovžn pč ene mjhn šanse zmer obstajajo da se zmažež če pa si v slovenij so te šanse 100x večje :)
sparky234
17. 05. 2011 16.22
Mene ne moti to, da so se izrekli za nedolžne. To je pač njihova pravica in postopek bo pokazal ali so krivi. Moti me to, da zraven še rečejo, da so pošteni državljani. Kako pošten državljan pride do takšnega premoženja brez enega dneva delovne dobe? Mene zanima zakaj ni nobenega sodelovanje med Davčno upravo in policijo. Kakor mi je znano te v skadninaviji že preverjajo, če imaš avto visokega razreda, ki ni sorazmeren glede na tvojo plačo. V Sloveniji imajo pa ljudje nepremičnine v vrednost milijonov evrov in nobonega dohodka. Ena od političnih strank je dala predlog, da se zapleni vse premoženje katerega lastnik ne more dokazati kako je do njega prišlo kot imajo to urejeno v Srbiji. Ampak seveda je prišlo spet do kreganja, ker se naši politiki ne morejo zmenit nič, ker bog ne daj, da tista politična stranka dobi nekaj plus točk na ta račun. Zakon bi moral biti tak, da osumljenci sami dokažejo kako so prišli do tega premoženja in ne obratno.
galiot
17. 05. 2011 16.09
V naši državi so vsi nedolžni ali ukrade firmo,oguljufa delavce,se bavi z drogo na koncu vsi brez greha.Nezaslišano...
McSurfer
17. 05. 2011 16.05
"V ljubljanskem priporu so prejeli obvestilo, da nameravajo med prevozom na sodišče ubiti Tošića?! ZAKAJ? - saj je NEDOLŽEN.
Tom.ass
17. 05. 2011 15.47
Vsi nedolžni? :D
fudex manche
17. 05. 2011 15.06
Tonček Balonček 17.05.2011, 12:17 16 nekrofilik, denar je od kupcev, niso jemali od plač in dodatkov delavcem, ampak so delali kot trgovci, korektno! Nihlče ni nikogar silil v nakup teh drog! -------------------------------------------... tko ti prodajaš drgo če je kdo kupi kupi ( njegova odločitev ) Država ti uzame denar hočeš nočeš , oni ga ti uzamejo DEJMO se zamislt pa tisti ki jih zmerjate da so huligani iz balkana ,bosne ,srbije,cro Večina politokov je slovencev : pahor , janša , pa te kradejo ko ludi dejmo pustmo nacionalizem ne mešajmo tega , če si ti slab po duši ni važn kaj si
fudex manche
17. 05. 2011 15.02
Da vam povem naš sistem jzt teb ukradl kolo ki je vredno 40€ , me dajo prebutat policajom ti me še tožiš in dobiš 1000€ , uglavnm tkoj kazen Poltik ukrade 100.000.000€ nobenmu nč in kaj ti ostane ? droge , delo na črno , šverc DRAGA DRŽAVA FOLK TO DELA ZRD VS !!!! KO NIMAŠ NIČ TI OSTALE SAM ZGORAJ NAŠTETO
85391
17. 05. 2011 15.02
Pri našem sodstvu jih bodo na koncu res še za svetnike proglasili. Ovčice nedolžne.
Razmisljajoc
17. 05. 2011 15.01
Kaj avsenikom grozijo z smrtjo , da vsi nosijo neprobojne jopice al obtozenim !?
bnam 2707
17. 05. 2011 14.48
Liga nedolžnih...